‘2014’te 32 bin 240 ton biyodizel piyasaya sunuldu’

0
47

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, biyodizel konusunda yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 90’ından fazlasının ithalat yoluyla karşılandığını hatırlatan Yılmaz, özellikle son yıllarda yerli kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasının ve enerji arz güvenliğinin önem kazandığını belirtti. 
Yılmaz, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, yerel kaynakların kullanımının azami seviyeye yükseltilmesinin yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerinin de olduğunu vurguladı.

Özellikle son yıllarda enerji tarımında artış olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “2014 yılı içerisinde 32 bin 240 ton biyodizel piyasaya arz edildi, 2015 yılının sadece ilk 6 ayında bu miktar 27 bin ton oldu” dedi. 

Biyodizelin motorine harmanlanması
Enerji çeşitlendirmesinde, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yükseltme yolunda kurum olarak çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, özellikle biyodizelin enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasındaki rolü üzerine çalışmaların hassasiyetle sürdürüldüğünü belirtti.  Türkiye’de piyasaya sunulacak motorinin ”TS EN 590 Otomotiv yakıtları – Dizel (motorin) – Gerekler ve deney yöntemleri” standardına uygun olması gerektiğine işaret eden Yılmaz, söz konusu standart kapsamında motorine yüzde 7 biyodizel eklenebildiğini söyledi.

Yılmaz, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatına uygun olarak Türkiye’de toplanan kullanılmış kızartmalık bitkisel yağlar ile kullanım süresi geçmiş bitkisel yağlardan elde edilen biyodizelin piyasaya arz edilecek motorine harmanlanması durumunda yüzde 2’ye kadar ÖTV muafiyeti bulunduğunu belirtti.