20 yıldır kâr açıklayan şirketler

0
575

Borsa İstanbul’da son 20 yıldır sürekli kâr açıklayan 19 firma var. Çimento sektörü başı çekerken dayanıklı tüketim, petrol ve kağıt ürünleri arkasından geliyor.

Zeynep Aktaş

Düzenli şekilde kâr açıklayan şirketler doğal olarak yatırımcının radarında yer alır. Kâr eden firmaların hissedarına kâr payı ödemesi, büyümelerini sürdürmesi, istikrarlı seyirleri, ilgi odağı olmalarındaki en büyük etken. Yatırım gurusu Peter Lynch, “Bir bilançonun en önemli kısmı en son satırı, yani vergiler çıktıktan sonra kalan kârı gösteren kısmıdır.” diyor. Uzun dönemde para yatırılabilecek şirketler, hem iyi hem de kötü dönemlerde yüksek bir kâr haddi tutturabilecek kuruluşlardır. Borsa İstanbul’da yer alan şirketler içerişinde 19 şirket istisnasız 20 yıl boyunca sürekli kâr açıklamayı başardı. Sektörel dağılımına bakıldığında ağırlıklı olarak çimento sektöründe yer aldıkları görülüyor. Dayanıklı tüketim, petrol, kağıt ürünleri sektöründeki firmalar da istikrarlı şekilde kâr açıklayan şirketler arasında bulunuyor. İşte bu şirketler ve hedefleri;

TAŞ VE TOPRAK SEKTÖRÜNDE DOKUZ ŞİRKET

Son 20 yılda, düzenli kâr açıklayan 19 şirketten neredeyse yarısı çimento, cam ve imar sektöründe yer alıyor. Çimento sektörü ise 7 şirket ile ön plana çıkıyor. 1998 yılını 3,3 milyon TL kârla kapatan Bolu Çimento’nun 2017 yıl sonu kârı ise 148,6 milyon TL oldu. Bolu Çimento kârını son 20 yılda 34 kat artırdı. Firmanın son açıklanan 2018 dokuz aylık kârı olan 169,9 milyon TL. Adana Çimento, Akçansa, Bursa Çimento, Konya Çimento, Mardin Çimento ve Nuh Çimento sektörde yer alan ve 20 yıldır üst üstte kâr açıklayan diğer şirketler. Çimento sektörü endeksinin seyrine baktığımızda ise kriz dönemleri haricinde istikrarlı olarak yükseldiği görülüyor. Cam sektöründe faaliyet gösteren Anadolu Cam ile bayındırlık ve imar sektöründe yer alan Enka İnşaat listede kendilerine yer bulan diğer iki firma. Enka İnşaat 1998 yılından 2017 yılına gelindiğinde kârını 1.247 kat arttırırken Anadolu Cam ise aynı süre zarfında karını 1.043 kat artırdı.

DAYANIKLI TÜKETİMDE ÖNE ÇIKANLAR

Dayanıklı tüketim sektöründe faaliyet gösteren Alarko Carrıer ve Arçelik 20 yıllık kâr etme süreklilikleriyle sektörlerinde ön plana çıkıyorlar. Alarko Carrıer, 1998 yılını 5,2 milyon TL kârla kapatırken 2017 yılı sonunda kâr rakamı yaklaşık 10 kat artarak 51,7 milyon TL’ye yükseldi. Arçelik ise aynı dönemde kârını 33 kât artırdı. TÜRKBESD verilerine göre, Türkiye beyaz eşya sektörü geçtiğimiz aralık ayında yıllık yüzde 15 oranında daraldı. Böylelikle, 2018 yılında Türkiye beyaz eşya pazarındaki daralma, yüzde 17 olarak gerçekleşti. Arçelik’in 2018’deki azalan kârı bundan etkilendiğini gösteriyor. ÖTV indiriminin yılın ilk üç ayına uzatılması ve elektronikte taksit sayısının artırılmasının 2019’da pazarı ve sektörü canlandırması bekleniyor.

KAĞIT VE KIRTASİYE SEKTÖRÜ

Kağıt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Kartonsan ve kırtasiye sektöründe faaliyetlerine devam eden Adel Kalemcilik son 20 yılda düzenli kâr açıklayan borsa şirketleri. Kartonsan, düşük sermayesinin de etkisiyle borsada 350 TL’lik fiyattan işlem görüyor. Borsada A Gurubunda yer alıyor ve Yıldız Pazar’da işlem görüyor. Hisseler ağırlıklı olarak yerli yatırımcılarda bulunuyor. Borsada işlem gören kısmın sadece yüzde 4’ü yabancı saklamasında bulunuyor. Şirketin her yıl düzenli kâr açıklaması yatırımcıların ilgi odağında kalmasında etkili. Öte yandan kırtasiye sektöründe faaliyet gösteren Adel Kalemcilik de düzenli kâr açıklayan şirketler arasında yer alıyor. Şirket hisselerinin halka açık kısmının yüzde 27’si yabancıların saklamasında bulunuyor. Dolar bazında 2010 yılından bu yana en düşük seviyelerine gelmiş durumda. 

ALTI SEKTÖRDE İSTİKRARLI KÂR AÇIKLAYANLAR

Petrol sektöründe faaliyet gösteren Aygaz, otomotiv yan sanayi sektöründe Brisa, orman ürünleri ve mobilya sektöründen Gentaş, sigorta sektöründen Anadolu Hayat Emeklilik, ulaştırma sektöründe Çelebi ve diğer kimyasal ürünler sektöründen Alkim Kimya, 20 yıldır aralıksız kâr açıklayarak listede yer almayı başardılar. Alkim Kimya 1998’den 2017’ye kârını 165 kat artırırken Çelebi 76 kat, Aygaz da 61 kat kârını yükseltti. Aygaz’ın yüzde 24’ü halka açık ve bunun da yüzde 26’sı yabancı saklamasında bulunuyor. Çelebi’nin halka açıklık oranı ise yüzde 17. Bu hissenin de yüzde 33’ü yabancı saklamasında bulunuyor. Listede yer alan Alkim Kimya borsada Yıldız Pazarda işlem görüyor ve A Grubunda yer alıyor. Şirket hisselerinin yüzde 37’si halka açık. Hisselerin yüzde 12’si ise yabancı saklaması yapan kurumlarda bulunuyor. Yabancıların 2016 ve 2017’de en yüksek alımı gerçekleştirdikleri ancak 2018 yılında satış yaptıkları gözleniyor. Yabancıların yeniden alıma geçmeleri hisse performansına olumlu yansıyabilir.

DÜZENLİ TEMETTÜ ÖDÜYORLAR 

Listede yer alan 19 şirketin de ortak noktası düzenli temettü ödemesinde bulunması. 20 yıllık süre zarfında en az temettü dağıtan şirket 13 kez ile Gentaş oldu. Kimi firmanın özellikle krizlerde temettü dağıtmak yerine oluşan kârı bünyede tutmayı tercih ettikleri gözlendi. Bununla birlikte listede yer alan çoğu şirket neredeyse her yıl temettü dağıtarak kârını yatırımcısıyla paylaştı. Önümüzdeki mart ayında temettü dönemi başlıyor. Gedik Yatırım araştırma müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, Yüksek temettü ödemesi yapan şirketlerin tarihsel performanslarının yüksek olduğunu hatırlatıyor. Listedeki firmalar içerisinde temettü verimi en yüksek şirket yüzde 18 ile Bolu Çimento. Mardin Çimento ve Nuh Çimento’nun temettü verimlilikleri yüzde 10 seviyesinin üzerinde. Aygaz’ın temettü verimi ise yüzde 10,82 seviyesinde bulunuyor.