Yenilik ile gelişmek

0
793

Exeltis Genel Müdürü Elçin Yıldıran Mizrahi düşen karlılıkların ilaç sektörü üzerindeki etkileri ve sektörün geleceğiyle ilgili görüşlerini paylaştı.

Türkiye piyasasının zayıf ve güçlü yönleri neler?
Zayıf yönleri, fiyat politikalarıdır. Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı düşük fiyat uygulamaları bizlerin de hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır. Özellikle yerli üretici firmaların bazı ürünlerinin piyasada bulunmamasına kadar giden bir süreçtir bu.
 
Güçlü yönleri, her geçen gün artan nüfus sebebiyle hala büyük potansiyel teşkil etmektedir. Artan nüfus ve halen dünyada varolan pek çok tedavi alternatifinin Türk pazarına girmemiş olması, gerek üreticiler, gerekse yabancı firmalar için önemli bir fırsat teşkil etmektedir.
 
Düşen kârlılıklar sektörü nasıl etkiliyor? Şirket olarak nasıl önlemler alıyorsunuz?
Hükümetin uyguladığı düşük fiyat politikası ve bunun karşısında özellikle hammadde ve dövize bağlı maliyet artışı karlılık oranlarını ciddi yönde etkilemektedir. Bu da biz üreticilerin şirket verimini sürdürebilmek için personel sayıları ve çalışma şekillerini tekrar düzenlememizi gerektirmektedir.  Verimi artırabilmek için kendi portföyümüz dışındaki müşterilere fason üretici olarak destek verme yoluna gitme gibi stratejileri geliştirmekteyiz. Aynı zamanda  dış pazarlardaki satış hacmimizi de artırarak ülke politikalarından minimum oranda etkilenmeyi sağlamaya çalışmaktayız.
 
Ar-Ge faaliyetlerini artırmak için ne tarz adımlar atılabilir?
Ülkemizdeki  AR-GE faaliyetlerinin  başarısında kuşkusuz devletin sağlayacağı teşviklerin önemi büyüktür. Ancak yapılan ar-ge  faaliyetlerinin karlılık unsuruyla da örtüşebilmesi için biz yerli üreticilerin geliştirdiği ürünlerin bakanlık nezdinde fiyat avantajının olması en büyük beklentimizdir. Zira, oldukça yüksek maliyetlerle AR-GE çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünlerde tüm AR-GE  süreçleri gözardı edilip  sadece maliyet kartı ile fiyat başvurusu yapıldığında pekçok AR-GE  projesi hayata geçemeden sonlanmak zorunda kalmaktadır.
 
Sektör için gelecek beklentileriniz neler?
Üretimiz ilaç sektöründe son derece yetkin bir insan kaynağı görev yapmaktadır. Bu güçle ve eğer devlet politikaları da bizi desteklerse Türkiye nin dünya ilaç endüstrisinde söz sahibi olmaması için hiçbir sebep bulunmadığını düşünmekteyim.
 
Hangi yabancı pazarları en cazip görüyorusunuz?

Firmamız için özellikle Rusya pazarındaki belirsizliklerden dolayı her geçen gün  Latin Amerika pazarı daha büyük önem kazanmaya başlamıştır.
 
Şirketinizin sektördeki rolünü nasıl görüyorsunuz?

Exeltis Türkiye olarak biz faaliyetimize başladığımız ilk günden bu yana her geçen gün büyüyen ürün portföyümüz ve araştırmacı karakterimizle Türkiye’de gerek üretim gerekse AR-GE açısından önemli bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Global organizasyonumuzun da desteğiyle Türkiye’de geliştirilmiş olan halihazırda 29 ülkede ruhsatlı yerli ürünümüzün yurtdışında yeni pazarlara da giriyor olması bizler için son derece önemlidir. Aynı zamanda AR-GE ekibimizin faaliyetleriyle yeni ürünlerimizi de hızla portföyümüze katmayı planlamaktayız.