Yataş’ın global marka yolculuğu

0
214

Temeli bundan 40 yıl önce Kayseri’de sünger fabrikası olarak atılan Yataş, 2010 yılında gerçekleştirdiği strateji değişikliğinin meyvelerini topluyor. Şirket, şimdi stratejisini global bir marka olma vizyonuna göre kurmuş.

Bunun için yatırımlarına hız veren Yataş, önümüzdeki dönemde hem yurtiçinde hem yurtdışında mağazalaşmaya devam edecek. Anadolu’nun ilk sünger fabrikası olan Süntaş A.Ş. olarak kurulan ve daha sonra yatak üretimine geçen şirket, 1980’li yılların sonlarında ürün portföyüne ev tekstilini, 1990’larda ise yataklı kanepe ve mobilyayı ekledi. 2010 yılına gelindiğinde ise strateji değiştiren şirket, Yataş Bedding ve Enza Home adıyla iki farklı mağaza konseptine geçti. Yataş CEO’su ve MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın, 2010 yılında başladıkları bu değişim sürecinin ilk meyvelerini 2012 yılından itibaren almaya başladıklarını söylüyor. Şirketin yeni stratejisinde Yataş Bedding’ler 250-300 metrekarede, Enza Home’lar ise bin metrekare gibi büyük mağazalar olarak faaliyet gösteriyor.

Öztaşkın, sadece mağaza konseptlerini değil, bütün çalışma felsefelerini, ürün koleksiyonlarını da değiştirdiklerini belirtiyor. Şirket ayrıca, maliyet azaltımına da gitmiş. Pazarlama ve üretim şirketlerini tek çatı altında toplamış. Ürünlerde ise tasarımı öne çıkarmış. Öztaşkın, yatak grubunda hem teknolojik anlamda hem de fonksiyonellik anlamında değişimler yaptıklarını belirtiyor. Mobilyada da tasarımın ön planda olduğunu ifade eden Öztaşkın, “Tasarımı halka indirdik” diyor. Geçtiğimiz şubat ayında MOSDER Başkanı olan Nuri Öztaşkın, hem Yataş’ın önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri hem de MOSDER Başkanı olarak ajandasında bulunan gelişmeler hakkında sorularımızı yanıtladı.
 
2016 ekonomide zor bir yıldı. Yataş’ın iyi bir büyüme performansı yakaladığı görülüyor. Bunu nasıl başardınız?
2016 yılını yüzde 54 büyüme ile 500 milyon TL’nin üzerinde bir ciro ile tamamladık. Aslında Yataş son beş yıldır iyi gidiyor. Bunda 2010 yılında başladığımız değişim ve dönüşüm sürecinin etkisi var. Bunun ilk meyvelerini de 2012 yılından itibaren almaya başladık. Perakende modelimizi değiştirdik. Mobilya ve yatak odasını ayırdık. Bin metrekare gibi büyük mağazalarda Enza Home’lar açıyoruz. Yataş Bedding’leri ise 250-300 metrekare gibi daha küçük alanlarda açıyoruz. Mobilyada da tasarıma ağırlık verdik. Bunun için tasarımcı ve mimarlarla çalışmalarımız bulunuyor. Yatak üretimimizde teknoloji, dizayn ve fonksiyonellik ön plana çıkıyor. Yatak üretiminde yeni teknolojileri Türkiye’ye getirmek anlamında işbirlikleri de yapıyoruz. 2014 yılından bu yana dünyanın en büyük yay üreticisi olan Leggett & Platt ile bir işbirliğimiz var. 2015 yılında başlattığımız uyku devrimi ile beş yatakta dört farklı Leggett & Platt yay teknolojisini kullanıyoruz. Yatağı kişiselleştiriyoruz. Örneğin, kişinin ağırlığına, boyuna, bel veya sert ağrıları gibi sağlık durumlarına uygun yataklar üretmeye başladık. Yatakta daha spesifik sorunlara inmeye başladık. Ayrıca, müşterilerimize internet üzerinden nasıl bir yatak alması gerektiği konusunda bir tavsiye sistemimiz var. Kişilere boyuna, kilolarına, bel ve sırt sorunlarına uygun yatak öneriyoruz. Son yıllarda Enza Home ve Yataş Bedding markalarımızın yeniden konumlandırmaları, ürün portföyünün yenilenmesi ciro artışındaki başarıyı getiriyor. Bugün markamızı uluslararası alanda daha da tanınır hale getirme gayret ve çabası içerisindeyiz.
 
Neler yapacaksınız bu konuda?
Bu yıl itibariyle ikinci beş yıllık sürecimize başlıyoruz. Bu süreçteki yeni vizyonumuz uluslararası alanda da fark yaratan, 24 saat ışıkları sönmeyen global bir şirket haline gelmek. Yataş Bedding ve Enza Home ürünlerinde dünya trendlerini yansıtmaya çalışıyoruz. Turquality’nin marka destek programındayız. Önümüzdeki dönemde tam destek alma konusundaki çalışmalarımız da devam ediyor. Gittiğimiz her ülkede ilk üç marka içinde girme hedefimiz bulunuyor. Ana hedef pazarlarımız olan Ortadoğu’da, Avrupa’da Romanya ve İngiltere’de de bir hayli yol almaya başladık. Bu vizyonla çalışarak 2017 yılını ciroda yüzde 44’lük bir büyüme ile kapatmayı hedefliyoruz. Bu arada, şirketimiz BIST 100’e girdi. Borsada işlem gören ilk 100 şirket arasındayız. Burada da hedefimiz ilk 30 şirket arasına girmek. Bunun için de daha çok çalışacağız.
 
Önümüzdeki beş yılda Yataş’ı nereye taşımayı hedefliyorsunuz?
Yataş Grubu’nun en önemli özelliği yatak, mobilya, akseuar ve ev tekstili alanında uzmanlığının birarada olmasıdır. Yapacağımız satış noktası yatırımlarıyla bu dört alanda da uzman bir marka olduğumuzu yurtdışında da kanıtlayacağız. Uluslararası alandaki amacımız dünyadaki her 5 milyon insana bir Enza Home, her 1 milyon insana da bir Yataş Bedding mağazası açmak. 2023 yılı toplam ciro hedefimizi 2 milyar TL olarak belirledik. Şu anda Yataş Grup olarak toplam ciromuzun yüzde 8,5’ini yurtdışı faaliyetlerimizden elde ediyoruz. Beş yıl içerisinde yurtdışı ciromuzun yurtiçi ciromuza oranının yüzde 20 olmasını hedefliyoruz. 10 yıl içerisinde ise ciromuzun yüzde 50’sini yurtdışı faaliyetlerimizden sağlamayı planlıyoruz.
 
Sektörünüzde fiyat rekabeti yoğun…
Biz ekmek satmıyoruz. Sattığımız ürün beğeniye dayalı. Bu konuda tasarıma önem veriyoruz. Fiyatı olabildiğince ikinci plana atmaya çalışıyoruz. Çünkü, bir mağazaya girdiğinizde ürünün rengi, tarzı, fiyatı ikinci, üçüncü plana atıyor. Tüketici tercihlerinde fiyata hassas müşteri zaten bize gelmiyor. Evini zevkine göre dekore etmek isteyen, tasarıma önem veren, fonksiyonel olsun diyen müşteriler bize geliyor.
 
Yurtdışındaki büyüme stratejiniz nedir?
Beş yıl içinde dünya çapında marka olma yolundaki tüm altyapı çalışmalarına başladık. Bu kapsamda yeni gireceğimiz ya da halihazırda bulunduğumuz ülkelerde stratejik reklam ve tanıtım yatırımlarımızla, kale pazarlarımız başta olmak üzere her mağazamızın bulunduğu bölgelerde lider olmak istiyoruz. Yerel halk tarafından bilinen ve güvenilir marka olma yolunda özverili bir şekilde çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını da yakın zamanda alacağımızı öngörüyoruz.
 
Hedeflerinize ulaşmak için yeni yatırımlar yapacak mısınız?
Kayseri’de sünger, yatak, ev tekstili, kanepe ve baza fabrikamız var. Ankara’da ise mobilya fabrikamız bulunuyor. 8 milyon euro’luk yatırım planımızın yüzde 80’i tamamlandı. Bunun içinde kapasite artırımı, verimlilik, lojistik, stok ve yeni teknoloji yatırımları var. Bu arada, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kanepe fabrikamızın kapasitesinin yetersiz noktaya ulaşmasından dolayı 30 bin metrekare kapalı alanda yeni bir kanepe fabrikasını bu yılın başlarında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Yatırımlarımızla önümüzdeki beş yıla yetecek bir kapasiteye ulaşmış oluyoruz.
 
Bu yılki ciro ve mağaza hedefleriniz nedir?
Bu yıl sonunda yüzde 44 ciro artışı hedefliyoruz. Yurtiçinde 276, yurtdışında ise 55 olmak üzere toplam 331 mağazamız bulunuyor. Bu yıl 80’i yurtiçinde, 27’si ise yurtdışında olmak üzere toplam 107 yeni mağaza açmayı planlıyoruz. 
 
Kaç ülkeye ihracatınız var?
Geçen yıl ihracatımızı bir önceki yıla göre yüzde 61 oranında artırdık. Yurtdışı pazarlarda Enza Home ve Yataş Bedding markalarımızla Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar ve Çin başta olmak üzere 50 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ayrıca, 22 ülkede 55 Enza Home ve Yataş Bedding tabelalı konsept mağazalarımız bulunuyor.
 
Ciroda büyüme hangi ürün grubundan geliyor?
Yatak ve mobilyada yüzde 50-50 diyebiliriz. Daha önce yatak satışlarının ciro içindeki payı daha yüksekti. Ancak, strateji değişikliğiyle beraber Enza Home’larla yüzde 50-50’yi yakaladık. Bu oranı korumayı planlıyoruz.
 
Kapasite artımı ve yeni mağazalarla bu yıl çalışan sayınız ne olacak?
Şu anda fabrikalar ve mağazalarda toplam 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu yıl Kayseri ve Ankara’daki fabrikalar, mağazalar ve İstanbul merkez olmak üzere yaklaşık 500 kişilik yeni eleman alımı planlıyoruz. Böylece yılsonunda 2 bin 500 çalışana ulaşacağız.
 
Mağazalarınızda da ev aksesuarlarında ürün çeşitliliğini artırdığınız görülüyor.
Enza Home’lar da aydınlatma ürün kategorisine yer verdik. Önümüzdeki dönemde halı da satmaya başlayacağız. Ayrıca, tablolar gibi akseuar satışlarımız da bulunuyor. 
 
Mağazaları internetten satışla da desteklemeyi düşünüyor musunuz?
Şu anda Hibboux markamızla internet satışı yapıyoruz. Bunun ciro içindeki payı çok cüzi. Ancak, Yataş markasıyla internetten satış mağazamızı bu yılsonunda açmayı planlıyoruz. Önce ev tekstili ve yatak satışına başlayacağız. Daha sonra ürün portföyüne mobilya ve akseuarı da ekleyeceğiz. İnternet satış modelimizin uluslararası olmasını istiyoruz. Sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da faaliyette olacak. 
 
Mobilyada bu yılın trendleri nedir?
En büyük trend eve dönüş. Artık iç piyasada insanlar daha çok evde vakit geçirmeye başladı. Bu nedenle evler daha şıklaşmaya başladı. Ayrıca, Türk gelenek ve göreneklerinde komşuluk ilişkileri ve bayram ziyaretlerinin etkisiyle insanlar ev dekorasyonuna önem veriyor. Bu yıl doğal dokular, mermer, metal ve cam gibi malzemelerin mobilyalarda daha fazla kullanıldığını görüyoruz.
 
Sizin şubat ayı itibariyle bir de MOSDER (Mobilya Sanayicileri Derneği) Başkanlığı şapkanız var. Ajandanızda neler bulunuyor?
MOSDER’in 50 mobilya markası üyesi var. Bu da sektörün yüzde 70’ine tekabül ediyor. Yaklaşık iki yıl önce İMOB ve İSMOB olarak ayrılan mobilya fuarlarımızı birleştireceğiz. Bu fuar CNR’da mı TÜYAP’ta mı olur bakacağız. Tek bir yerde fuar yaparak sinerji sağlamamız gerekiyor. İkinci olarak mobilya alışveriş merkezleri projemiz var. Ayrıca, sektörün insan kaynağı problemi var. Yüzde 8’e inen KDV indiriminin sürekli hale getirilmesi konusunda çalışmalarımız olacak. KDV’nin tek hanede kalması sektörün de kayıt altına girmesini sağlar. Bu kayıtdışılık sektörün belli bir ölçeğe ulaşmasını da engelliyor. Sektör büyüyemiyor. Yurtdışına açılmakta zorluk yaşıyor. Sektörde 50 milyon TL ciroyu geçen çok az şirket var. Yurtdışındaki şirketler 300 milyon – 1 milyon euro ciro gerçekleştiriyor. Bizdeki mobilya sektörü iki ileri bir geri… Dolayısıyla sektörü büyütmemiz lazım. 
 
Mobilya AVM’ler nasıl olacak? İstanbul’da Modoko ve Masko var. Bunlar gibi mi olacak?
Modako ve Masko’nun daha organize perakende halini oluşturacağız. Mobilya AVM’lerle bir başarı hikayesi çıkarmak istiyoruz. Bunun için de şu anda atıl kalan AVM’ler var; onlarla bu işe başlayacağız. Alışveriş merkezleri önümüzdeki dönemde sektörel uzmanlaşmaya gidecekler gibi görünüyor. Bu yıl içinde bir alışveriş merkezini Mobilya AVM’ye dönüştüreceğiz. Başarılı olursa yurtdışında İran, Irak, Berlin ya da eski Doğu Bloku ülkelerine taşımayı düşünüyoruz. 
 
Mobilyada KVD indiriminin yüzde 8’e düşürülmesinin satışlara etkisi ne oldu?
Mobilya sektöründe fiyatlar KDV indiriminin etkisiyle yüzde 6-10 arası düştü. Sektörde satışlar ise yaklaşık yüzde 40 oranında arttı. Hem vatandaşa hem de sektördeki şirketlere olumlu etkisi oldu. Vatandaş mobilya talebini erkene çekti. O anlamda müşteriler için avantajlı oldu bu indirimler. Ancak, sektör çok fazla kayıtdışı çalışıyor. Bunu önlemenin yolu da KDV oranının tek haneli rakamlarda kalıcı olarak getirilmesiyle olur. Yüzde 8’e inen ve eylül sonunda bitecek olan KDV indirimini sürekli hale getirmemiz gerekiyor. Sektörde 60 bine yakın üretici var ama sektör datası bir türlü toplanamıyor. Çalışanlar kayıt altına giremiyor. KDV indirimi kalıcı olursa bu sorunları da çözebiliriz.