Windows 10 indirme rehberi

0
66

Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10, 29 Temmuz 2015 itibariyle kullanıcılarla buluştu. Sanal asistan Cortana, Microsoft’un internet tarayıcısı Internet Explorer’ın yeni hali Microsoft Edge, entegre Xbox uygulaması, yeni Başlat Menüsü ve yeni Office Mobil uygulamaları gibi bir çok yeni özelliği barındıran Windows 10 ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri ise “Ücretsiz Windows 10 yükseltmesi nasıl yapılır?” oldu. Teknoyo, 7 adımda cihazınızı Windows 10’a nasıl yükselteceğinizi, derledi.
 
1 – KİMLER ÜCRETSİZ EDİNEBİLECEK?
Windows 10 ücretsiz yükseltme seçeneğinden, Windows 7 ve Windows 8.1 cihaz sahipleri faydalanabiliyor. Ücretsiz yükseltme şu işletim sistemleri için sunulacak: Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8.1, Windows 8.1 Pro, Windows 8.1 Pro Student, Windows 8.1 Pro WMC, Windows Phone 8.1.
 
2 – REZERVASYON NASIL YAPILIR?
Windows 10’a herhangi bir ek ücret ödemeden geçmek için öncelikle “Ücretsiz Yükseltme Rezervasyonu” yapmanız gerekiyor. Bilgisayarınızın görev çubuğunda bir Windows simgesiyle gösterilen Windows 10 tanıtımı uyarısına (Windows 10’u Edinin uygulaması) tıkladığınızda, ücretsiz Windows 10 yükseltmesi için kaydolmanızı sağlayan bir pencere açılıyor. Bu pencere üzerinden rezervasyon işlemi yapılıyor. Yapılan rezervasyonun ardından kullanıcılara ücretsiz Windows 10 yükseltme için 1 yıllık süre tanınıyor.
 
3 – NE ZAMAN YÜKSELTİLİYOR?
Microsoft’un bilgisayarlar ve tabletlere sunduğu Windows 10 Yükseltme Teklifi’nde, rezervasyon için onay almak istiyorsanız, rezervasyon işlemi sırasında e-posta adresinizi girmeniz gerekiyor. Bilgisayarınız için yükseltme hazır olduğunda size bir bildirim gönderiliyor. Bu bildirimi almanızın ardından isterseniz hemen yükseltmeyi yapabiliyorsunuz ya da yükseltme için size uygun zamanı da seçebiliyorsunuz.
 
4 – İŞLEM NE KADAR SÜRÜYOR?
Rezervasyonunu yapıp, cihazının yükseltme işlemi için hazır olduğuna dair bildirimi aldıktan sonra indirme işlemi başlıyor. 3 GB’lik bu indirme işleminin süresi, cihazının teknik özelliklerine ve internet bağlantınızın hızına göre değişiyor. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra yükseltmenin tamamlanması için yaklaşık 1 saatlik bir süre gerekiyor. Bu işlem yeni cihazlarda 20 dakikaya kadar iniyor.
 
5 – NE KADARLIK BİR ALAN GEREKİYOR?
“Windows 10 Yükseltme Teklifi”, uyumlu cihazlarda 3 GB’lik indirme alanı gereksinimi duyuyor. PC’inize Windows 10 yüklemek için gerekli olan diğer temel sistem gereksinimleri ise şunlar: 1 GHz veya daha hızlı işlemci; 32-bit için 16 GB, 64-bit için 20 GB sabit disk alanı (sıfırdan yükleyecekler için); 32-bit için 1 GB, 64-bit için 2 GB RAM, WDDM 1.0 sürücü ile DirectX 9 ya da sonrası grafik kartı,  1024×600 piksel ekran. 
 
6 – HANGİ SÜRÜM ÜCRETSİZ SUNULUYOR?
Windows 10 Yükseltme Teklifi için rezervasyon yapabilmek için cihazınızın internet bağlantısına sahip olması ve cihazlarda Windows Update’in etkin olması gerekiyor. Otomatik olarak gerçekleşen yükseltme işleminin ardından ilgili cihazda ücretsiz olarak Windows 10’un deneme sürümüne değil, tam sürümüne sahip olabiliyorsunuz. 
 
7 – TELEFONUMA NASIL YÜKLERİM?
Velirtmekte fayda var, Windows Phone’lar için Windows 10 yükseltme işlemi henüz başlamadı. Ancak Microsoft, Windows 10 yükseltmesinin bu yıl içinde telefonların büyük bir bölümünde kullanılabilir olmasını sağlamak için Windows Phone 8.1 iş ortaklarıyla birlikte çalışıyor.