Wall Street yöneticileri ihya olurken, Avrupalı bankacılar düşüşte

    0
    22

    Mali krizden beri Wall Street kâr cephesinde olduğu kadar banka tepe yöneticilerine ödenen bonus’lar bakımından da Avrupalı bankalarla arayı hiç bu kadar açmamıştı.

    ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle Amerikan şirketleri ihya olurken, New York’taki bankacılar da üç yıldır ilk kez maaş+bonus ödemelerinde artışa tanık oldular. Buna göre, ücretler ortalama yüzde 1’lik bir artışla 138 bin 210 dolara yükselirken, küresel ölçekteki bonuslar da yüzde 2’lik bir artışla 24 milyar dolara çıktı.

    Ancak Atlantik’in diğer tarafındaki Avrupa’da işlerin pek iyi olduğu söylenemez. Deutsche Bank bonusta yüzde 80’lik bir düşüş bekliyor;  söz konusu bankanın yöneticilerinin bonusları 2015 yılında da yüzde 17 oranında azalarak 2,7 milyar dolara gerilemişti; UBS’deki rakam yüzde 17’lik bir düşüşle 2,9 milyar İsviçre Frangı, HSBC’de yüzde 12’lik bir gerilemeyle 3 milyar dolar, Barclays’de ise yzüde 1’lik bir düşüşle 1,1 milyar dolar oldu.

    Bununla birlikte, Avrupalı bankalar rekabet gücünü koruyabilmek için en iyi elemanlarına, özellikle ABD’dekilere bonkör davranmaktan kaçınmıyorlar; örneğin, Barclays’in 1 milyon paundun üzerinde kazanan bankacılarının yüzde 62’si Atlantik ötesinde çalışıyor.