Uzmanlar 2016 ocak cari açık verisini yorumladı

0
39

Uzmanlar 2016 ocak ayında gerileyerek 2.23 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açık verisini yorumladı.

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, cari açıktaki iyileşmenin TL’ye olumlu yansıdığını kaydetti.

CARİ AÇIK BEKLENENDEN DÜŞÜK

İnci Özbek yaptığı, “Dış ticaret açığındaki daralma cari açıktaki yıllık azalmanın temel nedeni olmaya devam ediyor. Bununla birlikte petrol fiyatları gerilemesi de enerji ithalatına bağımlı olan ülkemizde cari açık üzerinde de düşürücü etki yaratıyor. Brent petrolün varil fiyatı  Ocak ayında 2 dolarlık düşüş yaşadı. TCMB ayrıca turizm gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre 182 milyon dolar azaldığını ve 785 milyon dolara düştüğünü açıkladı” diye konuştu.

Özbek şunları söyledi: “Açıklanan 2015 rakamları ile son 6 yılın en düşük cari açık rakamı açıklandıktan sonra gelen Ocak rakamı, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam ettiğine işaret ediyor. Veri Avrupa Merkez Bankası kararını bekleyen TL varlıklara olumlu yansıdı, Dolar/TL bu yılın en düşük seviyesine gerilerken 2 yıllık tahvil faizi de Aralık 2015’ten bu yana görülen en düşük seviye olan %10,50’ye indi.  Önümüzdeki dönemde petrol üreticisi ülkelerin üretim konusunda alacağı kararlar cari açığın yönü açısından önemli olacak. Ayrıca jeopolitik risklerin ihracat rakamlarına, güvenlik algısının turizm gelirlerine nasıl yansıyacağı da ödemeler dengesinin seyri açısından kritik öneme sahip.”

“PETROL CARİ AÇIĞIN GERİLEMESİNDE ETKİLİ”
ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, cari açığın gerilemesine petrolün yardımcı olduğunu vurguladı.
Enver Erkan yaptığı açıklamada, Ocak ayı için açıklanan cari denge rakamları 2,23 milyar dolar ile piyasa beklentisinin hafif altında bir veriye işaret ettiğine işaret ederek, “Ocak dönemi baz alındığında 2015 yılında 2,44 milyar dolar açık vermiş olan cari dengenin, 2016 yılının aynı döneminde gerilediğini görüyoruz” diye konuştu.

Erkan açıklamasında şunları söyledi: “Cari dengedeki iyileşme trendi 2016 Ocak ayı verileri itibarıyla devam etmektedir. 2016 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir büyüme momentumu yakalanması halinde cari açığın GSYH’nin yüzde 5’inin altında gerçekleşmesi olasıdır.

Konjonktürel değişimlerin cari açık bilançomuza olumlu katkısının görüldüğü, ancak cari açıktaki gerilemenin yapısal değişimlerden kaynaklanmadığı bir periyod daha geçmiş bulunmaktadır. Petrol fiyatları 2015 yılının tamamında zayıf seyretmiş olduğundan dolayı, 2016 yılında düşük petrolün katkısını daha az hissedeceğiz. Yani 2016 rakamlarındaki yüzdesel iyileşme 2015 yılı kadar iyi olmamakla birlikte, iç talepteki artış ile büyümemiz halinde cari açıkta da bir miktar yükseliş görebiliriz. Diğer yandan jeopolitik riskler ve ihracat partnerlerindeki ekonomik sorunlardan dolayı zarar görmüş olan ihracat biraz Avrupa’daki toparlanmadan olumlu etkilenebilir. 2016 yılında yıllık cari açığın da 35 milyar dolar civarında gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.”

“DIŞ DENGELENMENİN ŞUBATA DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR”
BuRgan Yatırım’ın cari açık verisiyle ilgili analizinde, “2015 yılı Ocak ayında kaydedilen 2,4 milyar dolarlık açığa kıyasla, cari işlemler açığı Ocak itibari ile yıllık bazda iyileşme göstermeye devam etti

Beklentilerimize uygun olarak, Rusya’nın yaptırımları sonrasında, bavul ticareti (yıllık %37 düşüş) ve turizm gelirleri (yıllık %16 düşüş) gibi hizmet ve diğer gelir kalemlerinde belirgin düşüşler oldu. Ancak gider kalemlerinin de düşük gerçekleşmesi ile nedeniyle, Ocak ayında cari işlemler açığı beklentilerin altında kalmış görünüyor.
Hesaplamalarımıza göre, 12-aylık kümülatif cari işlemler açığı,  31.9 milyar dolar ile, Ocak ayında milli gelirin %4.4’üne geriledi.

Dış dengelenmenin, düşen enerji ithalatı, ihracattaki göreceli toparlanma ve yüksek altın ihracatı nedeniyle, Şubat ayında da devam etmesini bekliyoruz.

2016 yılına ilişkin, 37 miyar dolar olan cari işlemler açığı tahminimizi koruyoruz” ifadeleri yer aldı.

“YILLIK CARİ AÇIK 27 MİLYAR DOLARA GERİLEYEBİLİR”
Halk Yatırım da cari açıkla ilgili analizini yayınladı. Analizde, “Şubat ayından itibaren, hem baz etkisi hem de ılımlı enerji maliyetleri doğrultusunda, yıllık açıktaki düşüşün hızlanacağını ve 27 milyar dolar civarına kadar gerileyebileceğini tahmin ediyoruz.

Yıl sonuna ilişkin 30 milyar dolar açık tahminimizi korumakla birlikte (ortalama petrol fiyat tahminimiz 45 dolar/varil)  enerji fiyatlarına bağlı olarak daha olumlu bir rakam da olası.
Cari dengede Ocak ayı gelişiminde dikkat çeken noktalar olarak, turizm gelirleri zayıf seyretmeye devam ediyor  dış borç faiz ödemeleri önceki yılın altında kalıyor  doğrudan yatırımlara ait kar transferleri daha ılımlı.
‘Net hata ve noksan’ kaleminden çıkışlar devam ediyor  son dört ayda toplam 4,5 milyar dolarlık çıkış sözkonusu. Resmi rezervlerdeki düşüş hız kesmiş görünüyor  Ocak ayında sadece 37 milyon dolarlık çıkış görünüyor.

Ilımlı enerji fiyatları ve talep koşulları altında, cari açığın kırılganlık kaynağı olmaktan uzak görünümünü koruyacak olmasına karşın, küresel risk algılamasında yüksek oynaklık, finansman tarafının gündemde kalmasına neden olacaktır” şeklinde açıklamalar yapıldı.