Türkiye’nin En Etkin 50 CFO’su Açıklandı

0
278

Finans dünyası, her gün çeşitlenerek artan riskler ve belirsizliklerin bir sonucu olarak çok daha aktif ve sıcak yönetilmesi gereken bir alan. Dijitalleşme, verinin hızla büyümesi, makroekonomik sorunlar ve değişken piyasalar; rekabetin globalleşerek şiddetlendiği günümüz iş dünyasında, şirketlerin sürdürülebilir başarısı ve gelecek stratejilerinde CFO fonksiyonunu alınan tüm kararların odağında kritik bir role taşıyor.
Bu noktadan hareketle, şirketlerde yetki ve sorumlulukları her geçen gün artan CFO’ların önemini vurgulamak amacıyla 2015 yılında Fortune Türkiye & DataExpert iş birliğinde başlatılan, bu yıl üçüncüsü gerçekleşen “En Etkin 50 CFO” araştırmasının sonuçları 1 Mayıs’ta açıklandı. Araştırmada binin üzerinde şirketin finansal performansları ve bireylerin kritik CFO başarı kriterlerindeki performansları değerlendirildi. Bir önceki yıl gerçekleştirilen çalışmada finansal ve politik belirsizlik ortamlarında CFO’ların rolü odağa alınmıştı. Bu yılki liste CFO fonksiyonunun değer yaratma ve şirket stratejisi belirlemedeki proaktif rolü odağa alınarak hazırlandı. Listede yer alanların terfileriyle adından söz ettiren ve sonuçları ilgi ile takip edilen araştırmanın Türkiye’de geleneksel hale geldiğinden bahsetmek mümkün.
En Etkin 50 CFO ödül töreni, 15 Mayıs’ta Hilton İstanbul Bomonti’de düzenlenecek CFO Summit 2018’de gerçekleşecek. Zirve finans liderlerinin büyük buluşmasına ev sahipliği yapacak. Zirve hakkında detaylı bilgi için www.cfosummit.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
İşte DataExpert ve Fortune iş birliğiyle hazırlanan “En Etkin 50 CFO” listesinde yer alan,
Türkiye iş dünyasının başarılı isimleri… (Sıralama alfabetiktir.)
 

AHMET ASHABOĞLU
KOÇ HOLDİNG
BÜLENT SABUNCU
ZİYLAN GRUP
GÖRKEM ELVERİCİ
ŞİŞECAM
ONUR ÇEVİKEL
ANADOLU EFES
AHMET OKÇULAR
TEKFEN HOLDİNG
CAN ÇAKA
ANADOLU GRUBU
HALUK KAYA
BSH EV ALETLERİ
ÖMER ERMAN
ZÜLFİKARLAR HOLDİNG
AHMET ÖZBAŞ
SARTEN AMBALAJ
CEM KÖKSAL
ZORLU HOLDİNG
İSMET KARTAL
PROCTER&GAMBLE
ÖNDER KUTMAN
OTOKOÇ OTOMOTİV
AHMET TOKSOY
DOĞAN HOLDİNG
CENGİZ KONUKOĞLU
SANKO HOLDİNG
KAAN AKTAN
TÜRK TELEKOM
ÖNDER ŞENOL
DEFACTO
ALİ ÖZDİN
EREN HOLDİNG
DEVRİM KILIÇOĞLU
KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ
KERİM KEMAHLI
NUROL HOLDİNG
ÖZLEM ATAÜNAL
AKKÖK HOLDİNG
ALTAN DİNÇ
STFA YATIRIM HOLDİNG
DOĞAN KORKMAZ
TÜPRAŞ
KIVANÇ DERİNALP
VERIFONE
POLAT ŞEN
ARÇELİK
BARIŞ KÖKOĞLU
BORUSAN HOLDİNG
EKREM ÖZER
TFI TAB GIDA YATIRIMLARI
MEHMET ÖZDEMİRCİ
CEVA LOJİSTİK
REŞAT ORUÇ
BRİSA BRIDGESTONE
BARIŞ ORAN
SABANCI HOLDİNG
ELCHİN İBADOV
STAR RAFİNERİ
MICHAEL COOMBS
COCA-COLA İÇECEK
SABRİ TÜTÜNCÜ
KİBAR HOLDİNG
BİRKAN ÖZEN
IC İBRAHİM ÇEÇEN YATIRIM HOLDİNG
ELİF DEMİREL NARİN
KOLİN HOLDİNG
MURAT SARAÇ
GÜRSOY GRUP
SACİT BASMACI
ECZACIBAŞI HOLDİNG
BORA ÇERMİKLİ
TANAP
ELİF YENER 
ZORLU ENERJİ GRUBU
MURAT ŞEKER
THY
SASCHA BIBERT
ENERJİSA ENERJİ
BURCU GERİŞ
TAV HAVALİMANLARI
ERTUĞRUL AYDIN
OYAK
NURİ TEZEL
ASSAN ALÜMİNYUM
ÜMİT ULUÇAM
SARKUYSAN GRUBU
BURCU ÖZTÜRK
MEDICAL PARK HASTANELER GRUBU
EZGİ GÜLSEREN
PFIZER
OĞUZ TOPRAKOĞLU
FORD OTOMOTİV
 
BÜLENT AKSU
TURKCELL
GÖKHAN HARUNOĞLU
POLAT YOL
OKAN TURAN
ASELSAN
 

 
En Etkin 50 CFO Danışma Kurulu: ADNAN NAS Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi, AHMET BERKER ARGUN Group Medya Yönetim Kurulu Danışmanı, CEM SEZGİN Deloitte Türkiye Partner, PROF. DR. CENGİZ BAHÇEKAPILI Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi, CÜNEYT TOROS Fortune Türkiye Yayın Direktörü, MURAT ALSAN KPMG Türkiye Başkanı, M. YASİN ALTUNKAYA DataExpert Partner, PROF. DR. NURAN CÖMERT Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı, NURAN DURMAZ DataExpert Partner
 
Metodoloji: Fortune Türkiye ve DataExpert iş birliğinde gerçekleştirilen “En Etkin 50 CFO” projesi için binin üzerinde organizasyon; cirosal büyüklüğü, aktif büyüklüğü, çalışan sayısı, son üç yıllık kâr büyümesi, nakit yaratma kapasitesi, organizasyonun sektördeki repütasyonu yönlerinden analiz edildi. Araştırma kapsamına dahil edilen binin üzerinde kuruluş son 3 yılın Fortune 500 ve ISO 500 listeleri, borsaya kote şirketler, holdingler ve araştırmaya yapılan başvurular baz alınarak oluşturuldu. Bankalar, sigorta ve kamu şirketleri kapsam dışı tutuldu. En başarılı finansal performans gösteren 400 şirketin CFO’ları belirlendi. Görev süresi kısa olan ve araştırmada yer almak istemeyen CFO’lar kapsam dışı bırakıldı. Adayların finansal performans ve başarılarına ilişkin bilgiler ve iş geçmişleri temin edildi. Araştırma danışma kurulu tarafından incelendi. Danışma kurulunun oylama ve değerlendirmeleri sonucunda performanslarıyla dikkat çeken Türkiye’nin En Etkin 50 Finans Yöneticisi belirlendi.