Türk narenciyesi Rusya’ya girdi

0
28

RUSYA ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin ardından başlayan Türk narenciye ürünlerinin Rusya pazarına girme yasağı, 10 Ekim’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İstanbul ziyareti sırasında yaptığı açıklama ile kaldırıldı. Uçak krizinde en çok, ‘Uçak Kardeşler’ firması olumsuz etkilendi, satış yapamadı.

Ambargonun kalkmasıyla Rusya’ya sipariş yetiştirmekte zorlanan Uçak Kardeşler, ürünlerini yine ‘uçak’ ismiyle gönderiyor. 
   
İzmir’de Hayrettin, Vahit, Ali Uçak kardeşler, soyadlarından marka yaratarak 1984 yılında Seferihisar’da ihraçat şirketi kurdu. İhracatlarının yüzde 60’ını Rusya’ya yapan  Uçak Kardeşler firmasının, Türkiye’nin 24 Kasım’da Rus uçağını düşürmesiyle başlayan krizin ardından Rusya’ya ürün satışı durma noktasına geldi. Rusya’ya portakal, greyfurt mandalina, nar, limon, çekirdeksiz sofralık üzüm ve domates satan Uçak Kardeşler’in adındaki ‘Uçak’, sıkıntıyı daha da artırdı. 
   
Firma sahibi Hayrettin Uçak, sıkıntıyı o dönemde DHA’ya ‘Orada mal verdiğimiz şirketler ‘hem uçağımızı düşürüyorsunuz hem de dalga geçer gibi uçak resmiyle ürün gönderiyorsunuz’ diye tepki gösterdiler. Sanki kasıtlı yapmışız gibi bu ilginç bir tesadüf’ sözleriyle anlattı. 
   
Rusya’ya ambargonun kalkmasının ardından Uçak Kardeşler, şimdi Rusya’ya sipariş yetiştiremiyor ve tüm ürünlerini yine ‘uçak’ adıyla gönderiyor. 

‘RUSYA’YA SİPARİŞ YETİŞTİREMİYORUZ’
Şirketin ortağı Hayrettin Uçak, narenciye ve turunçgil talebinin çok yüksek olduğunu kamyonlar dolusu ürün gönderdiklerini belirterek, nar, domates ve üzüm için de ambargonun kalkmasını beklediklerini söyledi. Uçak şöyle konuştu:
   
‘Rusya’nın yasağı kaldırması üreticiye de ihracatçıya da nefes aldırdı. Rusya’ya sipariş yetiştiremiyoruz. Ne kadar versek geri göndermiyorlar. Aralık ayında seralardan domatesler çıkacak, en kısa sürede domates, üzüm ve nar ambargosunun da kalkmasını bekliyoruz. Rusya’ya ürünlerimizi yine ticari ünvanımızla ‘uçak’ adımızla 
gönderiyoruz. Bundan sonra sorun olacağını sanmıyorum.’