Trump, Dünya Ticaret Örgütü’nden çekilmek istiyor

    0
    33

    Dün Brüksel’de gerçekleşen Liderler Zirvesi’nde ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergileri uygulama kararının milli güvenlik gerekçesiyle haklı gösterilemeyeceğine dikkat çekildi. AB’nin piyasaları korumak için misilleme tedbirlerini ve Dünya Ticaret Örgütü’ndeki yasal süreci tamamen desteklediği kaydedildi. Kadar bildirgesinde ticari gerilimler karşısında AB’nin kurallara dayalı çok taraflı sistemi derinleştirmeye ve korumaya önem verdiği belirtildi. Dünya Ticaret Örgütü’nün işleyişinin geliştirilmesi çağrısı yapılan bildirgede, özellikle müzakerelerdeki boşlukların doldurulması talep edildi. Bildirgede, ticari desteklemeler, kalkınma, etkin ve şeffaf yaptırımlar gibi konuların DTÖ yapısında güncellenmesi gerektiğinin altı çizildi.
    Bu gelişmelerin ardından önceki dakikalarda ABD Başkanı Trump’ın Dünya Ticaret Örgütü’nden çekilmek istediğini çalışma kadrosuna açıkladığı haberi geldi.
    Haberin ardından Avrupa ve Asya hisselerinde düşüşler yaşanırken gelişen ülke kurları da kazançlarını azalttı.
    4,5555 seviyesine gerileyerek günlük bazda negatif bölgede olan USD/TRY kuru haberin ardından 4,59 seviyesine yükseldi. İlk tepkinin ardından 4,58 açılış seviyesinde fiyatlanan kurda haftalık bazdaki düşüş ise sürüyor.