“Trafik ve diğer idari para cezaları yeniden yapılandırılmalı”

0
23

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, trafik ve diğer idari para cezalarının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, “Trafik cezalarının faizi silinsin.” ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, 2015 yılında 4 milyar 389 bin 704 lira trafik cezası kesildiğini ve bu cezaların sadece yüzde 47’si olan 2 milyar 68 milyon 278 bin lirasının tahsil edilebildiğini belirtti. Palandöken, trafik ve diğer idari para cezalarının yeniden yapılandırılmasını, trafik cezalarına uygulanan faizin silinmesini istedi.

Geçen yıl tahsil edilmeyen 2 milyar 321 milyon 426 liranın faiz uygulanarak cezalandırıldığını hatırlatan Palandöken, “Sadece 2015 yılında tahsil edilemeyen anaparanın oranı yüzde 53 olurken, geçmişe dönük son 10 yıla bakıldığında ortalama trafik cezalarından sadece devletin alacağı rakam 15-20 milyar civarında. Buna bir de gecikme zammı eklenince cezalar artık ödenemez bir noktaya geldi. Devlet alacağını tahsil etmek, vatandaş da borcunu ödemek ister. Ancak bunun için yeni bir adım atılarak yapılandırma şart. Yapılması gereken kesilen cezaların faizlerinin silinmesi, anaparanın da uzun vadeli taksitlendirilmesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, 2015 yılında karayolu geçiş ücretlerinden doğan 368 bin 858 lira cezanın sadece 87 bin 585 lirasının tahsil edilebildiğini kaydederek, geçiş ücretlerine ilişkin faizlerin silinmesini talep etti.