​TOMA üreticisi Katmerciler karını katladı

0
69

Katmerciler Araç Üstü Ekipman (KATMR), 2015 yılı altı aylık konsolide mali sonuçlarını açıkladı. 

2015 yılı altı aylık mali sonuçlarını açıklayan Katmerciler, gelirlerini yüzde 50 artırarak 137 milyon liraya, esas faaliyet kârını yüzde 210 artırarak 21,6 milyon liraya, FAVÖK’ü yüzde 202 artırarak 22,4 milyon liraya yükseltirken şirketin net kârı yüzde 48’lik artışla 8,6 milyon lira oldu. 

Güçlü bir Ar-Ge merkezi oluşturmak için çalışmalara başlayan şirket, üretimde otomasyonu artırma anlamında ikinci kaynak robotunu da devreye aldı. Otomasyon ve yeni yatırımlarla elde edilecek kapasite artışı özellikle Avrupa’ya ihracatı destekleyecek.

Savunma sanayine yönelik somut yatırım girişimlerine başlandığını belirten Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, “Önümüzdeki süreçte öncelikli hedefimiz  ‘en hızlı, en iyi, en kaliteli üretimi’ gerçekleştirerek ulusal ve uluslararası rekabette daha da öne çıkmak” dedi.

Konsolide gelirlerini yüzde 50 artırarak 91 milyon liradan 136,8 milyon liraya yükselten şirket, esas faaliyet kârını yüzde 210 oranında artırarak geçen yılın aynı dönemine göre 6,9 milyon liradan 21,6 milyon liraya çıkardı. 

Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) yüzde 202 oranında artarak 7,4 milyon liradan 22,4 milyon liraya yükselirken, brüt kârı da yüzde 135’lik artışla 14 milyon liradan 29,8 milyon liraya yükseldi. Geçen yıl altı aylık dönemde 5,8 milyon lira net kâr elde eden şirket, bu yılın aynı dönemde net kârını yüzde 48 artırarak 8,6 milyon liraya çıkardı.

Altı aylık dönemde brüt kâr marjı yüzde 22 olan şirketin geçen yılın aynı dönemdeki brüt kâr marjı yüzde 15 seviyesindeydi. Şirketin ilk altı aydaki FAVÖK oranı ise yüzde 16 oldu.

Uluslararası ekonomik krizin kurda yarattığı etkiye bağlı olarak geçmiş dönemler bilançolarında oluşan açık pozisyonu büyük ölçüde aşağı çeken şirket, sektörünün ihracat lideri olarak 27 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 

Katmerci: “Hedefimiz en hızlı, en iyi, en kaliteli üretim”

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, 2015 yılı altı aylık mali sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, uluslararası ekonomik krize bağlı olarak 2013 yılında döviz kurundaki hızlı artışın getirdiği finansal baskının etkilerini minimuma indirdiklerini belirterek, “Oldukça sağlam ve güçlü bir bilanço açıkladık. Yatırımcı ve hissedarlarımızın beklentilerine karşılık veren bir bilanço açıklamış olmaktan mutluyuz” dedi. 

İyi bir bilanço açıklamaktan daha önemlisinin, şirketin finansal yapısından üretim süreçlerine kadar her aşamada sağlıklı bir yapıya sahip olması ve kârlılıkta sürdürülebilirliği yakalamak olduğunu vurgulayan Katmerci, bu amaçlarına büyük ölçüde ulaştıklarını belirtti. 

Öncelikli hedeflerinin “Geniş ürün gamıyla, en hızlı, en iyi, en kaliteli üretimi yapan şirket olarak sektördeki rekabet gücünü artırmak ve rekabette daha da öne çıkmak” olduğunu ifade eden Katmerci, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yapısal değişim ve dönüşüm planlarımız doğrultusunda önemli adımlar atıyoruz. Sektörümüzün en büyük ve en güçlü Ar-Ge merkezini oluşturmak üzere çalışmalarımızı başlatmış durumdayız. Mühendis alımlarına başladık. Çok sayıda mühendisin çalışacağı bu merkez, ileri teknolojiye dayalı, kâr marjı yüksek ürünlerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacak, bir anlamda Katmerciler’in gelecek güvencesi olacaktır. Sektörümüzün ihracat lideri olan şirketimizin ulusal ölçekte olduğu kadar uluslararası ölçekte de rekabet gücünü artıracaktır. Ar-Ge Merkezimiz üzerinden, üniversitelerle işbirliklerini hayata geçirecek, akademik araştırmalara destek vereceğiz.” 

Öte yandan, üretimde otomasyonu artırma planları doğrultusunda başarılı bir şekilde hayata geçirdikleri ilk kaynak robotunun ardından ikincisini de devreye aldıklarını kaydeden Katmerci, “Her ne kadar otomasyona geçişi sağlamaya yönelik adımlar atsak da yatırımlarımız doğrultusunda çalışan sayımız artmaya devam ediyor. 2014 yılı sonunda 297 olan personel sayımız haziran sonu itibariyle 353 kişiye ulaşmış durumda. Otomasyon artışı ve yeni yatırımlarla elde edilecek kapasite artışıyla, genel olarak ihracat, özelde de Avrupa’ya ihracat potansiyelimizi büyük ölçüde artıracağız” dedi.

Savunma sanayi üretim hattı için yatırıma başlanıyor 

Son dönemlerde üzerinde en fazla yoğunlaştıkları konulardan birisi olan savunma sanayine giriş konusundaki çalışmalarda önemli bir aşamaya geldiklerini kaydeden Furkan Katmerci, “Zırhlı personel taşıyıcı araçlar öncelikli olmak üzere, savunma sanayi ve yan sanayisi için üretim hattı kurmaya yönelik çalışmalarda son aşamaya gelmiş durumdayız. Yakın dönemde bu konuda daha somut gelişmeler elde edeceğimizi rahatlıkla ifade edebiliriz” dedi. 

Araç üstü ekipman sektöründe bölgesel bir marka haline gelen Katmerciler’in uluslararası pazarları yakından takip ettiğine dikkat çeken Katmerci, bazı özellikli ekipmanlar için Avrupa’da pazar araştırmalarının devam ettiğini açıkladı. Katmerci, açıklamasını şöyle sürdürdü:
 
“Geçen yılın ilk altı ayında başarılı bir bilanço açıklamıştık. Bu yıl performansımızı daha da artırmış durumdayız. Hissedar ve yatırımcılarımızın bize olan güvenlerine ve bizden beklentilerine karşılık vermiş olmaktan mutluyuz. Önümüzdeki dönemde bu performansın artarak devam edeceğine, daha güçlü bilançolarla yatırımcılarımızın karşısına çıkacağımıza inanıyorum.”