TAB Gıda’nın açılımları

0
425

TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici ile üç sene önceki görüşmemizde pek çok yeniliğin planlandığı ve şirket bünyesine yeni markaların ekleneceği konusu gündeme gelmişti. Aradan geçen sürede Dikici, 2017 planlarını özellikle inovasyon ve yeni şubeler üzerine kurgulamış görünüyor. “Bu yılki hedefimiz yüzde 37 büyüme ve 3,7 milyar TL ciro” diyen Dikici, gündemindeki yenilikleri anlattı.
 
Burger King’in Türkiye operasyonu ve serüveni hızlı başladı. TAB Gıda bu serüveni nasıl değerlendirdi? 2017’ye geldiğimizde restoran ve şube sayısı ne oldu? Hangi markalar eklendi?
TAB Gıda 1994’ten beri gıda sektöründe. Türkiye, Burger King’in dünyadaki en büyük operasyonu. Türkiye genelinde 70’ten fazla ilde 600’den fazla Burger King restoranı mevcut. 2007 yılında dünyanın en büyük pizza restoran zincirlerinden Sbarro, Burger King bünyesine katıldı. 30’dan fazla ilde toplam 90’a yakın restoranımız var. Yine 2007’de sıra dışı Louisiana mutfağıyla dikkat çeken Popeyes’i Türkiye’ye getirdik. Popeyes ile 40’tan fazla şehirde 170’ten fazla restoran sayısına ulaştık. Ardından, 2010 yılında Arby’s’i bünyemize kattık. Şu an Arby’s 50’den fazla restoranı ile hizmet veriyor. 2013 yılında ise Usta Dönerci markasını yarattık. Bugün 70 restoranı bulunan Usta Dönerci markasıyla geleneksel döner lezzetini hızlı servis anlayışıyla sunuyoruz.
 
2016 yılında ciroda büyüme ne oldu ve hedefler ne kadar gerçekleşti?

TAB Gıda olarak 2016’yı yüzde 23 büyüme ve 2,7 milyar TL ciroyla kapattık. 2016 yılında 250’ye yakın yeni restoran açarak 400 milyon kez hizmet verdik. Bu yılki hedefimiz yüzde 37 büyüme ve 3,7 milyar TL ciro. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de 150, Çin’de ise 225 yeni restoran açmayı hedefliyoruz.
 
Büyüme modeli olarak nasıl bir stratejiyle hareket ediyorsunuz?
Dikey entegrasyon modeli ile büyüyoruz. 2020 yılına kadar da Çin ve Türkiye’deki restoran sayımızı toplam 3 bine çıkarmayı hedefliyor, Çin ve Türkiye’de yaklaşık 300 olan subfranchise sayımızı ise bin 200’e çıkarmayı planlıyoruz.
 
Aradan geçen sürede fabrika yatırımları nasıl bir ivmede büyüdü?
Yıllık 8 bin 100 ton sebze işleme kapasitemiz var. Ekur Et Entegre tesisimiz, önemli kapasiteye sahip. Atakey patates fabrikamıza çok ciddi yatırım yaptık. Burası 2013 yılında yüzde 50 Özgörkey ortaklığıyla Afyon’da kuruldu. 50 milyon dolar yatırımla kurulan fabrikamız, yıllık 120 bin ton patates işleme kapasitesiyle Türkiye’nin toplam patates işleme kapasitesinin neredeyse yarısına sahip.
 
 
Atakey’i hayata geçirme fikri nasıl doğdu?
Aslında müşterilerimizden aldığımız geri bildirimlerle doğdu. Müşterilerimize yönelik bir araştırma yaptık. Onlara sunduğumuz ürünler içerisinde en çok neyi beğenmediklerini sorduk. Aldığımız cevap “patates” oldu. Biz de bu sorunu kökünden çözmek için bir patates fabrikası kurmaya karar verdik. Afyon’da kurulan fabrikamız aslında Türkiye’de tarım adına örnek olabilecek bir projeye de imza atıyor. Bilindiği gibi Türkiye’de beyaz patates üretimi yapılmıyor. Biz de ihtiyacımız olan patateslerin üretilmesi için kendimize ait tohumları çiftçilere veriyoruz. Onlar da patates ekimi yapıyorlar. Hasat gerçekleştirildiğinde biz de verdiğimiz satın alma garantisi doğrultusunda ürünü onlardan alıyoruz. Ayrıca çiftçilerimizi sürekli eğitimlerle destekliyoruz. İnovatif bir teknoloji ve uygulanan benzersiz formülasyon ile dışı kendi patates nişastası ile kaplanarak kızartılan patateslerimiz artık yağ çekmiyor ve çıtır çıtır oluyor.
 
Ekur Et Entegre yıllık ne kadar kapasiteye sahip?
Tesisimiz Amasya’nın Suluova bölgesinde. Ekur Et Entegre, Burger King, Arby’s, Sbarro, Popeyes ve Usta Dönerci gibi restoranlarımızın ürün ihtiyaçlarını karşılarken, aynı zamanda ilgili sektörlerdeki grup dışı müşterilere de Amasya Et Ürünleri markasıyla hizmet veriyor. Kesimden paketlemeye kadar entegre üretim sistemi özelliğindeki Ekur Et Entegre tesisimiz, günde 400, yılda 120 bin büyükbaş hayvan kesimi ve yılda 30 bin ton karkas et işleme kapasitesiyle bölgenin besicilik faaliyetlerinin artmasına büyük katkı sağlıyor. Bu iş için bölge seçimini özenle yaptık. Amasya’daki Ekur Et Entegre fabrikamızın 200 kilometre çevresindeki Samsun, Kırşehir, Yozgat, Kars ve Erzurum’da 1 milyon besi hayvanı bulunuyor. Yaklaşık 60 milyon dolar tutarında yatırım yaptık ve önceliğimiz fabrikayı sürdürülebilir bir modelle işletmek oldu. İş süreçlerini çok iyi planladık ve uyguladık. Daha tesisi açmadan 10 kilometre içindeki yetiştiricilerden 50 bin besi hayvanı geldi. Tüm bunlar ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor.
 
Usta Dönerci markasıyla neler hedefleniyor?
20 yıllık deneyimden sonra Usta Dönerci markasını yarattık. Bugün Usta Dönerci markamız; eğitim planlamalarımız, satın alma gücümüz, hızlı servis restoran zinciri sektöründeki operasyonel tecrübemiz, bilgi işlem sistemimiz, geniş lojistik ağımız ve güçlü insan kaynakları altyapımız sayesinde döner sektörünün lider döner zinciri olma yolunda hızla ilerliyor. 60’tan fazla restoranı bulunan Usta Dönerci markamızla müşterilerimize geleneksel lezzetleri modern ve hızlı bir şekilde sunuyoruz. 2020’de 300 restoran hedefimiz var. Avrupa’dan başlayacağız. Daha sonra Amerika’da restoran açma planlarımız bulunuyor. Makedonya’da ilk yurtdışı restoranımız açıldı. Özellikle Makedonya, Gürcistan ve Çin’deki Burger King başarımız bizi yurt dışı operasyonlar konusunda daha da heyecanlandırıyor. Zaman içinde Çin de dahil olmak üzere farklı ülkelerde de restoranlar açıp büyümek istiyoruz. Et ürünlerimizi Namet, Beypiliç ve Amasya Et Ürünleri’nden tedarik ediyoruz. Usta Dönerci için dünyadaki trendleri takip ederek bunları lokalleştirme gibi bir hedefimiz var.
 
Franchise sistemiyle büyüyorsunuz. Bu ekosistemde hedefler neler?
TAB Gıda olarak, hızlı servis restoran zinciri kategorisinde iddialıyız. Ata Şirketler Grubu tarafından yatırımları gerçekleştirilen salata, ekmek ve patates fabrikalarımız franchise yatırımcıları için ciddi fırsat. Yatırımcılarımız TAB Gıda’nın 23 yıllık tedarik zinciri yönetimi, operasyonel ve pazarlama tecrübesi ile satın alma gücünden faydalanıyor. TAB Gıda’nın franchise sistemi, gıda işletmeciliği konusundaki tüm sorunları kendi bünyesinde çözen bir sistemi ifade ediyor. Mutfak ekipmanlarının kurulumu kardeş firmamız olan Mes Mutfak tarafından sağlanıyor ve düzenli olarak bakımları yapılıyor. Satın alma ve tedarik zincirimizse Fasdat isimli bir diğer kardeş firmamız tarafından sağlanıyor. Reklam hizmetlerimiz Reklamüssü isminde yine kendi firmamız tarafından yapılıyor. Yani biz, komple bir sistem olarak yatırımcılarımıza hizmet veriyoruz. On kişilik franchise danışmanı ve beş kişilik franchise ekibimizle yatırımcılara her an destek veriyoruz.
 
İnovasyon konusunda hayata geçirdiğiniz değişiklikler neler oldu?
Whopper’a iki farklı lezzet seçeneği kattık. Burger King, Chili Cheese Whopper ve Rodeo Whopper seçeneklerini sunduk. Barbekü Brioche, etli ve tavuklu seçeneklerimizi menülere ekledik. Arby’s’de ise, Philly Brioche Burger ve Philly steak ve Gyro soslarıyla gurme lezzet yarattık. Şimdi de Harbi Tavuk serimizi tavuk severlerle buluşturuyoruz. İnovatif yöntemle Burger King patateslerinin çıtır çıtır olmasını sağladık. Geliştirdiğimiz Big King, King Chicken, King Nuggets ürünleri ve “Bütün Dünya Anladı” pazarlama kampanyamızdaki başarımız global operasyon tarafından fark edildi ve Türkiye’den dünyaya yayıldı. Mini sosların 250 gramlık büyük boylarını sunduk. Usta Dönerci’de de inovasyon içeren servis uygulamasını hayata geçirdik. Şu anda yoğurtlu et dönerimizi üç dakikada servis ediyoruz.
 
İstihdam konusunda planlar neler?

Büyüme hedeflerimize paralel olarak istihdam ettiğimiz çalışan sayısı da arttı. 2016 yılında kaydettiğimiz büyüme oranına paralel olarak bin 500 kişilik ek istihdam sağladık. 2017 yılında ise hedefimiz yaklaşık 3 bin kişilik yeni istihdam yaratmak. TAB Gıda bünyesinde 16 bine yakın kişi çalışıyor. Franchiselerımız ile birlikte bu rakam 20 bini buluyor. Bunun ortalama yüzde 85’ini restoran kadrolarımızda görevli mavi yakalı çalışanlarımız oluşturuyor. Geriye kalan kısmı ise restoran ve merkez birimlerimizde görevli beyaz yakalı çalışanlarımızdan oluşuyor. Yıllık olarak ortalama 1000-1500 arası part time çalışma başvurusu alıyoruz. 2017’de de 1300-1500 arasında part time çalışanı bünyemize dahil edeceğiz. Mevcut çalışanlarımızın yüzde 33’ü, yani 6 bine yakını kadın; bu oranı bu sene yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz.
 
Online’da “Ne Yediğini Bil” (NYB) Platformu’nu hayata geçirdiniz. Amaç neydi?
Türkiye’de; Burger King, Popeyes, Arby’s, Sbarro ve Usta Dönerci gibi dev markaların faaliyet gösterdiği bine yakın restoranı yönetiyoruz. Açıkçası bu kadar geniş kitleye ulaşan ürünlerimiz hakkında her şeyin açık ve şeffaf şekilde bilinmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu platform bu yüzden hayata geçti. Ürünlerimizin gıda güvenliği, hijyen ve ürün kalitesi bakımından uluslararası standartlara sahip olduğunu; ürünlerimizin, üretimden tüketime uzanan hikayesini anlatmak istedik. TAB Gıda ekosisteminde çalışanlarımıza gıda güvenliği ve hijyen konusunda sertifikalı eğitimler veriyoruz. “Ne Yediğini Bil” platformu ise Eylül 2016’dan bu yana 2 milyon ziyaret aldı. En çok Burger King’in Whopper ürününün merak edildiğini söyleyebilirim.
  
TAB Gıda net satış performansı
Yıllar  Net satış (Milyon TL)

2011    706
2012    838
2013    942
2014    1.229
2015    1.475
2016    2.700
2017*  3.700
*Hedef