‘Şehir hastanelerinden para alınacak diyorlar, külliyen yalan’

0
34

Sağlık Bakanlığı tarafından işletilecek olan hastane hizmetlerinden para alınacağı yönünde iddialar ortaya atıldığını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Külliyen yalan,  5 kuruş ücret alınmayacak” dedi.
 
1.5 yılda 6.6 milyar liralık yatırıma imza atacak olan Akfen Holding, Mersin Limanı’nı mega yatırımlara açan Doğu Akdeniz Terminali sonrasında, ikinci adımı Isparta’da attı. 1.1 milyar liraya mal olan Isparta Şehir Hastanesi’nin resmi açılışı Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplam 1 milyar 150 milyon liralık yatırımla Akfen İnşaat tarafından Kamu-Özel İşbirliği (PPP-Public Private Partnership) modeliyle hayata geçirilen projenin açılış töreninde konuşan Başbakan Yıldırım, şehir hastanelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayali olduğunu belirterek, “Mersin ve Yozgat’ı açtık. Şimdi Isparta’yı açıyoruz. Bu hastanelerde tedavi karşılığında para alındığı iddiaları külliyen yalan. Bu hayırcıların yeni yalanı. Geleceksin burada paşa paşa tedavini olup gideceksin. Tedavi için beş kuruş para alınmayacak” diye konuştu.

Projenin 12 ay, 12 gün gibi bir sürede tamamlandığını belirten Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da, “Sağlık sistemine en son teknoloji ve donanımı kazandıran bir projenin içinde yer almaktan büyük gurur duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
SIRADA TEKİRDAĞ VE ESKİŞEHİR VAR

Akfen Holding’in 6,6 milyar liralık yatırım atağının içinde, şehir hastanelerinin payının 3 milyar 900 milyon lirayı bulduğuna dikkat çeken Hamdi Akın, “Aralık 2017’de 1 milyar 750 milyon liralık bir yatırımla Eskişehir Şehir Hastanesi’ni hizmete açmış olacağız. 1 milyar liraya mal olacak Tekirdağ Şehir Hastanesi de Nisan 2018’de devreye girecek. Sağlık sektörünün yanı sıra Türkiye’nin hızla artan enerji talebine yanıt vermek adına; hidroelektrik, güneş ve rüzgâr santralleri yatırımlarımız devam ediyor. Toplam 2 milyar liralık enerji yatırımımızı bu yılın sonuna kadar devreye alacağız. Akfen Grubu olarak yatırımlarımızla istihdam seferberliğine de destek veriyoruz. Mersin Limanı’nda 300, Isparta Şehir Hastanesi’nde de 909 kişilik yeni istihdam yaratmanın gururunu yaşıyoruz. Yılsonuna kadar enerji yatırımlarımızla birlikte bu rakam 1.359’a kadar çıkacak” ifadesini kullandı.
 
İLK BEBEĞİN TÜM EĞİTİM MASRAFLARI AKFEN’DEN
Isparta Şehir Hastanesi’nin devreye girmesi ile birlikte ilde bulunan ve oldukça eski yapıya sahip olan Kadın Doğum Hastanesi ve Devlet Hastanesi, personeliyle yeni tesise taşındı. Isparta Şehir Hastanesi’nin ilk bebeği de taşınma işleminin başladığı 18 Mart Cumartesi gecesi dünyaya geldi. Akfen Holding, Hazim ve Ayşen Aslan çiftinin ikinci çocukları Ali bebeğin tüm eğitim masraflarını üstlendi.

Daha önce üç binada günde 5-6 bin poliklinik hastasına hizmet verilebilirken, Isparta Şehir Hastanesi ile kapasite yaklaşık 10 bin kişiye ulaştı. Teknik yetersizlik nedeniyle Isparta Devlet Hastanesi’nde bugüne kadar yapılamayan anjiyo ve açık kalp ameliyatları gibi operasyonlar da artık Isparta Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilebilir duruma geldi.

Kamu hastanesi statüsünde vatandaşlara ‘ücretsiz’ sağlık hizmet veren Isparta Şehir Hastanesi’nde, Sağlık Bakanlığı 25 yıl boyunca kiracı olarak yer alacak. 25 yılın bitiminde ise Akfen Grubu, dev tesisleri Sağlık Bakanlığı’na devredip çekilecek. Sistemde tıbbi hizmetlerin sorumluluğu kamuda kalırken, sağlık personelinin istihdam rejimi de değişmeyecek. Isparta Şehir Hastanesi’nde bilgi işlem, güvenlik, temizlik, yemekhane ve otopark gibi bütün hizmetler, hastanenin yapım ve işletmesini üstlenen Akfen İnşaat tarafından karşılanacak. 5 yıl sonra eğer Sağlık Bakanlığı hizmetlerden memnun kalmazsa söz konusu hizmetleri başka kurumlardan almayı tercih edebilecek.
 
 
Isparta Şehir Hastanesi’nin Özellikleri:

  • Toplam 221.353 metrekarede 4 blokta, 20 ameliyathane, 131 yoğun bakım ünitesi, 167 poliklinik.
  • 909’u yeni, toplam 1.528 kişilik istihdam.
  • Her biri 24 metrekare 324 tek, her biri 30,3 metrekare 150 çift kişilik oda.
  • Toplam yatak kapasitesi 800.
  • Tüm odalarda WC ve duş, elbise dolabı, buzdolabı, TV, çalışma masası, yatak başı okuma ışığı, özel doktor lavabosu, gözleri yormayan bağımsız led aydınlatma, açılabilir yatak olan refakatçi koltuğu.
  • 297 araçlık açık, 1.607 araçlık kapalı otopark, helikopter pisti.
  • Toplam 672 kişilik 3 yemekhane, 280 kişilik 4 kafe, 160 kişi kapasiteli konferans salonu ve 4 mescit.
  • Çalışanlara özel 1.000 metrekare kreş ve 150 metrekarelik spor merkezini kapsayan ek bina.
  • MR, tomografi, gama kamera, kardiyak ve periferik anjiyografi, excimer lazer gibi son teknoloji ürünler.
  • Türkiye’ye tedavi için gelen yabancılara hizmet verecek İngilizce ve Arapça bilen elemanlar.

 
AKFEN HOLDİNG YATIRIM PAKETİ
 
  Açılış Tarihi        Yatırım İsmi                                                     Yatırım Miktarı

  Aralık 2016 Mersin Limanı Doğu Akdeniz Terminali 650 milyon TL  
  Şubat 2017 Isparta Şehir Hastanesi 1 milyar 150 milyon TL  
  Ağustos 2017 Menzelet, Kılavuzlu, Çalıkobası ve Çiçekli Hidroelektrik Santralleri 1 milyar 400 milyon TL  
  Ekim 2017 Güneş Enerji Santrali 450 milyon TL  
  Aralık 2017 Eskişehir Şehir Hastanesi 1 milyar 750 milyon TL  
  Aralık 2017 Rüzgar Santrali Yatırımları 200 milyon TL  
  Nisan 2018 Tekirdağ Şehir Hastanesi 1 milyar TL  
  Toplam 6 milyar 600 milyon TL  
                                                                                                   Hastaneler Toplam 3,900  
                                                                                                   Enerji Toplam 2,050  
                                                                                                   MIP  650  
  6,600  
         

AKFEN HOLDİNG İSTİHDAM PAKETİ
 
Açılış Tarihi        Yatırım İsmi                                                                          İstihdam

Aralık 2016 Mersin Limanı Doğu Akdeniz Terminali  300
Şubat 2017 Isparta Şehir Hastanesi  909
Ağustos 2017 Menzelet, Kılavuzlu, Çalıkobası ve Çiçekli Hidroelektrik Santralleri   50
Ekim 2017 Güneş Enerji Santrali   100
Toplam   1359