​Sanayi üretimi verisinde asgari ücret etkisi

0
32

Baş Ekonomist Burak Kanlı Foreks’e yaptığı açıklamada, mevsimsellikten arındırılmış veriye bakıldığında, mevsim etkilerinden arındırılmamış veride Aralık ayına kıyasla sermaye malı üretiminin ve enerji üretiminin zayıfladığının, dayanıklı tüketim malı üretiminin ciddi bir biçimde gerilediğinin görüldüğünü vurgulayarak, “Ancak, buna karşılık, dayanıksız tüketim malı üretimi ise 4.3% gibi aylık bazda çok yüksek oranda artıyor. Yani asında aylık bazdaki 1%’lik artışın tamamı bu kalemden geliyor. Üretimdeki payı 25% civarında bulunuyor. Dayanıksız tüketim malı üretimine bağlı olarak da ara malı gereksinimi arttığı için, ara malı üretimi bir miktar artıyor” diye konuştu.
 
Burak Kanlı, veriyi şu şekilde yorumladı:
 
“Asgari ücret artışı ile alt gelir grubu, eline geçen parayı ilk olarak temel tüketim malı ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmış, beklendiği üzere. Gıda almış, giysi almış, evinin ufak tefek eksiklerini tamamlamış. Bu eğilim bir sure devam eder, eksikler tamamlanır. Ardından gecikmeli bir biçimde dayanıklı ve yarı dayanıklı tüketim malı talebine de yansıyabilir.
 
Yılın geneli için ise büyümenin 3.5% -4% arasında bir yerlerde olmasını bekliyorum. Asgari ücret artışının etkileri ve toparlanan Avrupa büyümeyi destekleyici unsurlar. Diğer taraftan BDT ve orta doğu bölgelerine ihracatımızda sert bir yavaşlama var. Turizm gelirlerimiz de bu yıl 10-12% düşecek. Diğer taraftan petrol fiyatlarındaki düşüşten gelen katkı 2015’e kıyasla daha sınırlı olacak. Tüm bunlar da büyüme üzerinde etkili olacak diğer unsurlar.”