QNET Bodrum ve İstanbul’da otel alıyor

0
419

Asya’nın önde gelen doğrudan satış şirketlerinden QNET, Türkiye’deki faaliyet alanlarını genişletiyor. Şirket, biri Bodrum’da, diğeri İstanbul’da olmak üzere iki otel satın alıyor. Şirketin almayı planladığı otellerin fiyatı 8 milyon dolar ile 19 milyon dolar arasında değişiyor. QNET Türkiye, Orta Asya ve Rusya Bölge Genel Müdürü Cem Geyik, grubun Antalya’da Doğan Otel’in de sahibi olduğunu belirterek, satın alınacak iki otel ile bu alandaki faaliyetlerini büyüteceklerini söylüyor. Grubun Sri Lanka, Tayland başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde turizm yatırımları bulunuyor.
Cem Geyik’in verdiği bilgiye göre, bu satın almaları yeni otel yatırımları izleyecek. Cem Geyik, ekonomideki daralmaya rağmen yatırım kararlarını devam ettirdiklerini belirterek, “Şirketin amacı bulunduğu ülkeye katkıda bulunmak” diyor. Bu nedenle şirketin Türkiye’de kozmetik, saç bakım ürünleri grubunda üretimleri bulunduğunu belirterek Cem Geyik şöyle devam ediyor: “Şirketin hedeflerini Türkiye’de sadece üyelik bazlı büyümek bulunmuyor. Amaç, yeni girişimcileri desteklerken lokal anlamda da üretim yaparak hem döviz girdisi sağlamak hem de istihdama katkıda bulunmak. Üretimini yaptırdığımız ürünleri QNET’in faaliyet gösterdiği Orta Asya, Rusya ve Uzakdoğu başta olmak üzere 100’den fazla ülkeye ihraç etmeyi planlıyoruz.”
Bu arada, şirket aralarında elektronik ürünlerin de olduğu mutfak ürünleri üretimi için Türkiye’de bir firma ile anlaşmış. Şirket, QNET adına üretim yapacak. Cem Geyik, sadece yurtdışına satış yapan bir zeytinyağı firmasıyla anlaştıklarını belirterek, “Önümüzdeki günlerde ürünlerimiz arasında zeytinyağı da olacak” diyor. Şirket, zeytinyağı ihracatı için şimdiden Gürcistan ile anlaşmış.  
 
GANDHİ’DEN İLHAM ALDILAR…
 Cem Geyik, QNET’in kurucularına Gandhi’nin hayatının ilham verdiğini hatırlatıyor. Gandhi’nin öğretileri ‘dünyaya değer katmak için kendini geliştir’ fikrinin temelini oluşturuyor. Buradan yola çıkan QNET’in kurucuları başarılı olmak için başkalarının başarılı olmasını sağlama anlayışında bulunuyor. Bu nedenle ürünleriyle insanların yaşam kalitesini artırmayı amaçlarken bulundukları bölgelerde de bir değer oluşturmayı amaçlıyorlar. QNET’in kurucularının vejetaryen olması nedeniyle, şirketin hiçbir ürününde hayvansal madde olmadığı gibi ürünlerin testleri de hayvanlar üzerinde denenmiyor. Şirketin Malezya’daki merkez binası da çevre dostu. Binada şebeke suyu kullanılmıyor. Patenti QNET’e ait olan özel bir sistemle su ihtiyacı havadaki nemden karşılanıyor.
Bu arada, QNET yaklaşık 20 yıl önce bir e-ticaret şirketi olarak kuruluyor. Siparişler online alınıyor ve direkt kişilerin adresine gönderiyor. Bu yönüyle diğer doğrudan satış şirketlerinden farklılaştığını belirten Cem Geyik, müşterilerin siparişlerini de kendilerinin verdiğini söylüyor. QNET üyeleri, sipariş sırasında isim veya belirtilen kod sayesinde kazanç elde ediyor. Şirket, müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla Meciyeköy’de bir de ‘müşteri deneyim merkezi’ açmış.
 
TÜRKİYE CİRODA İLK 5’TE
 QNET CEO’su Trevor Kuna, grubun faaliyet gösterdiği ülkeler arasında Türkiye’nin ciroda ilk 5 içinde yer aldığına dikkati çekiyor. Kuna’nın verdiği bilgilere göre, QNET’in faaliyet gösterdiği ülkeler içinde ciroda ilk sırada Endonezya yer alırken daha sonra Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve Türkiye geliyor. Şirket, 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye’ye önem veren grup, bu nedenle 22 ülkenin sorumluluğunu da buraya bağlamış. Dünya genelinde 500 bin üyesi bulunan QNET’in Türkiye’de 135 bin üyesi bulunuyor. Trevor Kuna, Türkiye’de doğrudan satış sektöründeki büyümenin olumlu olduğunu belirtirken, tek zorluğun kurdaki volatil hareketler olduğuna dikkati çekiyor.
Kuna, “Şirket kârlılığında kur önemli hale geldi” diyor. Şirket bu nedenle kuru 4 TL’de sabitlemiş.
Kuna, dünyada insan ömrünün uzadığını, üniversitelerden mezun olacak yeni neslin iş imkânının sınırlı olduğunu hatırlatarak, “QNET’in mobil platformunu daha güçlü hale getirmeyi amaçlıyoruz. Doğrudan satışı herkes her yerden yapabilir. Mobil uygulama üzerinden kendi işini yönetebilir. Her üyemizi güçlendirmek istiyoruz. Grubun Malezya’da bir üniversitesi var. Önümüzdeki dönemde üniversite öğrencilerine doğrudan satış konusunda eğitimler vermeyi planlıyoruz. Farklı alanlarda öğrenim gören öğrencilerin doğrudan satışın potansiyelini görmesi gerekir. Bunu dünyadaki diğer üniversitelerde öğrencilere de anlatmak istiyoruz. Çünkü, kendi işini yapmak isteyen girişimciler için doğrudan satış en iyi alternatif. Ayrıca, ekonomi yavaşladığında ek gelir ihtiyacı artıyor. Doğrudan satışı 18-65 yaş arasındaki herkes yapabilir. Sadece sisteme kayıt olmaları yeterli. Gelecek teknolojide. Biz de insanları kendi işlerini yapabilmeleri konusunda teknolojiyi kullanarak güçlendirmek istiyoruz.”
 
TÜRKİYE’DE YÜZDE 40 BÜYÜYOR
 Kuna, iş hayatında kadınların aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden yüzde 2 ile 5 arasında daha az kazanç elde ettiklerini hatırlatarak, doğrudan satışta kadın-erkek ayrımının olmadığını, herkesin aynı kazancı elde ettiğine dikkati çekiyor. Gelecek 20 yılda her işi kadınların yöneteceğini söyleyen Kuna, “Evde karar alıcı kadınlar. Daha mantıklılar. Daha çok genç kadın üye kararlı, motive ve dünyayı yerinden oynatmaya geliyorlar” diyor.
Bu arada, Türkiye’de doğrudan satış sektörü hızlı büyüyor. Doğrudan Satış Federasyonu’nun 2017 verilerine göre global ciro 189,6 milyar dolar civarında bulunuyor. Türkiye’nin ise buradaki payı 732 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. 2017 yılında dünyada doğrudan satış sektörü yüzde 6 büyürken, Türkiye’de sektör yüzde 17 oranında büyümüş. Türkiye’de 70’den fazla doğrudan satış şirketi faaliyet gösteriyor. Dünyada üye artışı yüzde 1.9 seviyesinde kalırken, Türkiye’de üye artışı yüzde 11.3 seviyesinde olmuş.
Sektördeki büyüme rakamları QNET’in faaliyetlerine de yansımış. Ekonomideki daralma dönemlerinin doğrudan satış sektörünün büyümesini sağladığını kaydeden Cem Geyik, “Böyle zamanlarda insanlar farklı iş arayışına giriyorlar. Dünyada ekonomide daralma olduğunda iki sektörde büyüme yaşanır. Biri gıda, diğeri doğrudan satış. Böyle dönemlerde sektörün büyümesi yüksek olur. Şu anda bizde de ciddi bir artış var. Diğer yandan, Z kuşağı sabah 9 akşam 6 çalışmaktan uzaklar. Bu nedenle bizim sektörümüz onlara cazip geliyor. Bir de yeni nesil online. O yüzden onlar daha fazla bu işin içindeler. QNET de kuruluşundan bu yana e-ticarete öncülük ediyor. Yeni nesile de daha yakınız. O yüzden bizi daha fazla tercih ediyorlar” diyor. Cem Geyik, sektöre göre daha hızlı büyüdüklerini belirterek, büyüme oranlarının yüzde 40’ın üzerinde olduğunu, önümüzdeki yıl da bu oranının üzerinde büyümeyi öngördüklerini söylüyor.
QNET’in Türkiye’deki hızlı büyüme oranlarını yakalaması grubun yatırımlarının önümüzdeki dönemde de artacağını gösteriyor. Cem Geyik, “Yatırımlar grubun Türkiye’ye güvenini gösteriyor” derken, önümüzdeki yıl Türkiye’nin lojiktik üssü olmasının planlandığı bilgisini paylaşıyor. Orta Asya ve Rusya’ya tüm ürünlerin Türkiye üzerinden gönderilmesi planlanıyor.