Piyasada Erdoğan-Putin trafiği

0
35

Rus ile Türk yetkililerden gelen açıklamalarla piyasada volatilite arttı. 

Türkiye sınırında Rus uçağının düşürülmesinin ardından borsada artan tansiyon, haftanın son işlem gününde yerini yükselişe bıraktı. 

ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin ile görüşme talebinde bulunmasıyla borsada yükseliş hızlanırken dolar kuru 2,92’nin altına sarktı.

İkinci seansta 76,522 puana kadar yükselen BIST 100 endeksi, Rusya’nın görüşme talebini reddetmesiyle kazançlarını geri veriyor. Erdoğan’ın çağrısının ardından Kremlin Danışmanı Ushakov, Türkiye’nin özür dilemeye hazır olmadığı için görüşme talebinin reddedildiğini bildirdi. Açıklama sonrası BIST 100 endeksi haftanın son gününü yüzde 0.85 artışla 75 bin 638 puandan tamamladı.

RUSYA ERDOĞAN’IN GÖRÜŞME TALEBİNİ REDDETTİ

 İlk seansta 2,93’ün üzerini test ederek 3 haftanın zirvesini test eden ve Erdoğan’ın görüşme talebiyle 2,91 sınırına kadar geri çekilen Dolar/TL kuru ise 2,92 civarında seyretti.

”SATIŞLAR SERTLEŞEBİLİR”
Piyasadaki hareketi Fortune Türkiye’ye değerlendiren Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, sabah saatlerinde Kremlin’den gelen açıklamalar sonrası yatırımcıların alıma geçmeye başladıklarını, öğle saatlerinde Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen açıklamalar sonrası yükselişin hız kazandığını söyledi.

Putin’in Erdoğan’ın görüşme talebini kabul etmesi durumunda piyasada tansiyonun düşeceğini kaydeden Özavcı, Putin’in görüşme talebini kabul etmemesi durumunda ise satışların sertleşebileceğini ifade etti.

‘ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞME İHTİMALİ TANSİYONU DÜŞÜRDÜ’
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu tarafından hazırlanan analizde şu görüşlere yer verildi: “Putin kanadında görüşmenin olmayacağına yönelik bir haber akışı olması durumunda ise oluşan olumlu hava bir anda dağılabilir ve fiyatlar tekrar ters yöne doğru hızlı bir şekilde dönebilir. Ancak olumsuz bir haber akışı olmadığı sürece görüşmeye yönelik beklentiler bir süre daha fiyatlanmaya devam edebilir. Bu durumda USDTRY için 2.9050 önemli olurken, bu seviyenin altında kritik olarak izlediğimiz 2.8850 desteği ön plana çıkacaktır. EURTRY için ise 3.07 desteği izlenirken, 3.03 desteği kritik olarak izlenebilir. BIST 
endeksinde ise 75100 desteğinden alımların güçlü bir şekilde geldiğini izliyoruz. 76300 seviyesi üzerinde seyirlerin tutunması durumunda endekste oluşan tepki 77600 seviyesine doğru devam edebilir. Ancak 
tepkilerin daha ileri seviyelere devam etmesi için Rusya tarafından görüşmenin gerçekleşeceğine yönelik açıklama gelmesi gerekiyor. Açıklamanın gün sonuna kadar gecikmesi durumunda kar satışları etkili olabilir.”