​Petrole Suudi Arabistan morali

0
36

Suudi Arabistan hükümetinin piyasaya istikrar kazandırmak amacıyla diğer petrol üreticileriyle işbirliğine gideceğine ilişkin haberin ardından petrol fiyatlarında sert yükseliş yaşanıyor.

Suudi Arabistan Bakanlar kurulu, piyasa ve fiyatların istikarının sürdürülmesi için OPEC ve OPEC dışı üreticilerle 
işbirliğine hazır olduğu mesaj verdi.

Petrol fiyatlarının yükselmesinde Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu’nun Ülke’nin global petrol piyasasında istikrarın 
sağlanmasındaki rolünün önemine vurgu yapılması etkili oldu. 
 
Suudi Arabistan’ın petrolde pazar payını korumak için yüksek üretim seviyesini koruma stratejisinde değişiklik olabileceği şeklinde yorumlanan açıklama sonrası global piyasalarda petrol fiyatı 2 dolar arttı. 

Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 2 düşüşün ardından toparlanarak 42,75 dolara yükselirken, Brent petrolün varili yüzde 2 primle 45,73 dolara yükseldi. 

Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, pazar günü yaptığı açıklamada üyesi olduğu OPEC’in bir süredir düşüş eğilimindeki petrole bir müdahalede bulunmaması durumunda fiyatların 20 dolar seviyesine kadar gerileyebileceği açıklamasında bulunmuştu.

PETROLDEKİ YÜKSELİŞ RUS BORSASINI YUKARI ÇEKİYOR
Moskova Borsası’nda son 6 gündür devam eden yukarı hareketin etkisiyle Micex Endeksi Nisan 2011’den bu yana ilk kez 1.850 puanı aştı. Yukarı harekete Surgut, Lukoil ve Transneft gibi petrol hisseleri başı çekiyor. 

Micex endeksi bugün 1.867,06 puana kadar yükseldi. Endeks şu sıralarda Cuma gününe göre yüzde 2,11 artıyma 1864,86 puandan işlem görüyor. 

Endeks, 16 Kasım’dan bu yana yüzde 7,4 artış gösterdi.