Moldova’da bankalardan 1 milyar dolar buharlaştı

    0
    64

    Ukrayna ila Romanya arasında yer alan, Avrupa’nın en fakir ülkesi Moldova’da bankalardan tam 1 milyar dolar kayboldu. 4 milyon nüfusu olan Moldova için bu rakam GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 12,5’ine denk düşüyor.

    Bu durumu ortaya çıkaran Moldova Merkez Bankası ülkede üç bankanın toplam 1 milyar dolar (927 milyon euro) tutarında kredi verdiğini belirledi. Bu işlem 30 Kasım 2014 tarihindeki genel seçimlerden hemen önce, birkaç gün içinde gerçekleşmişti. Seçimleri Avrupa yanlısı partiler, Rusya yanlısı cepheye karşı az bir farkla kazanmışlardı.

    Bu kredilerin kimlere aktarıldığı belirlenemedi. Paralar kelimenin tam anlamıyla uçup gitmişti!  Moldovalı parlamenterler konuyu kapalı kapılar ardındaki toplantılarda mercek altına alırken, basına sızan bir rapora göre, paranın bir kısmı büyük bir ihtimalle Rus bankalara aktarıldı. Moldovalı yetkililer, bu paraların hiçbir zaman geri alınamayacağı bilinerek aktarıldığını kaydediyorlar.

    Moldova tarihsel olarak Rusya’ya bağımlı olan bir ülke. Nitekim Moskova, Moldova’nın AB’yle ortaklık anlaşması imzalamasının ardından ülkenin ihraç ettiği tarım ürünlerine ambargo uygulamaya başlamış, Rusya’da çalışan Moldovalıların ülkelerine gönderdikleri paraları da bloke etmişti. Bu paralar Moldova’nın GSYİH’sinin yüzde 25’ini oluştururken, ambargonun 2015’te ülke ekonomisindeki büyümede yüzde 1’lik bir gerilemeye yol açabileceği kaydediliyor.