May: Gümrük birliği için yeni anlaşma istiyoruz

    0
    20

    İngiltere Başbakanı Theresa May Londra’da Brexit sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

    May, “İngiltere halkı gözleri açık bir şekilde oy kullandı. İngiltere’nin her zamankindan daha dışa açık olmasını istiyorum. İngiltere yabancı yetenekleri çekmeli” dedi.

    Brexit’in İngiltere’nin kendi içine dönerek dünyadan çekilmesi anlamına gelen bir karar olmadığını söyleyen May, İngiltere’nin “derin biçimde enternasyonalist” olduğunu belirtti.

    İngiltere’nin büyük bir küresel ticaret ülkesi olmasını istediğini söyleyen May, “Evinde oturan sıradan insanlar için bir anlaşmaya ihtiyacımız var” dedi.

    May, “Avrupa Birliği’nin dağılmasını istemiyoruz” derken, “AB’nin başarılı olması İngiltere’nin ulusal çıkarınadır” yorumunda bulundu.

    May, İngiltere’nin başka ülkeler tarafından kullanılan model arayışında olmadığını, AB’ye kısmi üyelik istemediklerini ve “yarı içeride, yarı dışarıda” olmamaları gerektiğini belirtti ve Brexit’in bir gün sonrasında da aynı kural ve kanunların işlemeye devam edeceğini kaydetti.

    May, Avrupa’dan gelen göçmenleri kontrol altına alacaklarını ancak İngiltere’ye yüksek kabiliyetli göçmen istediklerini söyledi.

    İngiltere Başbakanı İskoçya hükümetinin Brexit pozisyonuna ilişkin bir mektup aldığını kaydetti.
    May, “AB ile gümrük birliği için yeni bir anlaşma istiyoruz” dedi.

    May, AB ortak pazar üyeliği önermediğini belirtti ve “Nihai Brexit kararını parlamentoda oylayacağız” dedi.

    May’in konuşmasını değerlendiren Kapital FX’ten Fulya Yüksel, “Theresa May’in konuşmasının başında genel hatlarıyla İngiltere ekonomisine değindi. Ardından Mart sonunda 50. Maddenin yürürlüğe alınacağını ve 2019 Mart ayına kadar AB’den ayrılma sürecinin tamamlanacağını belirtmesi üzerine sterline olan talep arttı.

    İngiltere’nin AB’den çıkması sürecinde İngiltere’nin zarar görmeyecek şekilde adımlar atılması konusunda hassas davranacağını, bu aşamada İngiliz şirketlerinin AB’de faaliyet özgürlüğü konusunda kısıtlama getirilmeyeceği ve aynı hakların AB şirketleri için de geçerli olacağı yönündeki açıklamalar piyasadaki Brexit sürecine dair bilmecenin kısmen yumuşamasına sebep oldu. Bu aşamada AB piyasasına erişimi kaybetmeyeceklerini ancak üye olmayacaklarını ifade edilmesi piyasaları yatıştırdı.
     
    Sonuç olarak, May, Brexit’e evet diyenlerin görüşlerine sadık kalarak ama aynı zamanda daha yumuşak bir tutum sergilemesi sterline pozitif yansıdı.
     
    Konuşmada dikkat edilmesi gereken satır başı, Brexit anlaşmasının son hali parlementoda oya açılacak. Paketin parlementodan dönme ihtimali söz konusu olduğu için yeniden bir belirsizliği gündemde tutacaktır. İlerleyen günlerde bunun etkisini sterlin üzerinde hissedilecektir’ dedi.