Küresel piyasalarda kaygı dinmiyor

0
21

Avrupa bankalarından gelen beklentilerin altında kar rakamları, Fed’in adımlarına ililşkin belirsizlik, Çin’e ilişkin endişeler ve merkez bankalarından arka arkaya gelen genişlemeci adımlar piyasalarda satışların artmasına neden oldu.

Deutsche Bank’ın fitili ateşlemesiyle Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin endişeler bugün Societe Generale’in karının beklentilerin altında kalmasıyla yeniden hatırlandı. 

Fransız bankanın karının analist beklentilerin yaklaşık 400 milyon euro altında kalmasının ardından banka hisseleri yüzde 11 oranında değer kaybetti.

Kur savaşlarının yeniden tartışıldığı bir ortam da endişeleri artıran bir diğer husus ise İsveç’ten gelen faiz indirimi oldu. Geçen hafta Japonya’nın negatif faiz uygulayacağını açıklamasıyla piyasalarda artan kaygının Avrupa Merkez Bankası toplantısına kadar sürmesi bekleniyor.

Bugün Credit Suisse ile Unicredit hisseleri yüzde 8, Deutsche Bank hisseleri yüzde 7 ve Standart Chartered hisseleri yüzde 5 oranında değer kaybediyor.

ABD vadelilerinde satış hızlandı, Dow Jones vadelileri 250 puan düştü. Güvenli liman altına talebin artmasıyla spot altının onsu 1 yılın zirvesine çıktı. Spot altının onsu 1.242 dolar ile 1 yılın zirvesine çıktı.

Yurtdışındaki satış dalgasına ayak uyduran BIST 100 endeksi saat 15.44 itibariyle yüzde 1,71 oranında düşüşle 70,382 puanda işlem görüyor.