Kaçış planında Vancouver

0
558
Ortada bir kaçma derdi olduğu açık. Özellikle Donald Trump’ın başkanlığıyla Kanada göçmen başvuruları açısından gözde hale geldi. Vancouver’a göçü ve Türklerin ilgisini, 2002’den beri orada yaşayan Royal Pacific Realty Corp. Başkanı Evelyn Eylem Sönmez ile konuşuyoruz. Kentte yaklaşık 5-6 bin Türk’ün yaşadığı tahmin ediliyor. Sinema sektöründe çalışırken, emlak sektörünün gelişiminin farkına varıp bu alana yatırım yapmaya başlayan Sönmez yaklaşık beş yıldır emlakçılıkla uğraşıyor.

Kanada’ya ilginin son zamanlarda iyice arttığından bahseden Sönmez; “Vancouver Kanada’nın en ılıman şehri. Kanada göçmen kabul eden bir ülke olduğu için zaten ilgi çekiyordu. Vancouver da hem Kanada’nın hem de dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğundan uzun yıllardır revaçta. Artan göçün birçok sebebi var ama sanırım bunların başında eğitim geliyor. Buraya son zamanlarda gelen Türklerin hemen hepsi çocuklarını burada okula göndermek için geliyorlar” diyor.

Bu ilgiyi açıklayan bir başka neden şehrin çok kültürlü yapısı. “Dünyanın hemen her ülkesinden gelen göçmenlerden oluşmuş, çok renkli bir yer burası. Pek çok farklı mutfağı bulabileceğiniz, restoranları dünya çapında başarılı, her yerde bisiklete binebileceğiniz nadir Kuzey Amerika şehirlerinden biri” diyen Sönmez şöyle devam ediyor: “Herhangi bir alanda eğitim almak, yeniden bir kariyer oluşturmak isterseniz de tam yeri, çünkü çok fazla okul var. Ayrıca video oyunu şirketlerinin, yazılım şirketlerinin ve teknolojik startupların da bol olduğu bir şehir. Amazon, Google, Microsoft, EA, Hootsuite bunlardan sadece bir kısmı.” Şehrin içinde üç tane kayak merkezi bulunurken kış olimpiyatlarının yapıldığı Whistler kayak merkezi de 1,5 saat uzaklıkta.

Tüm bunların yanında, Vancouver’da yağmurlu gün sayısı oldukça fazla. Bu durum bir dezavantaj sayılabilir. “Genelde sabah yağmur yağsa da öğleden sonra şahane bir aydınlık olur aslında. Diğer dezavantajı da Türkiye’ye uzak olması ama Kuzey Amerika’ya göçmeye karar veren biri bunu göze almış olsa gerek” diyor Sönmez.

Kanada’da diğer ülke vatandaşlarının ev almasının mümkün olduğunu söyleyen Sönmez, “Vancouver’ın merkez ve merkeze yakın çevresinde müstakil, bahçeli evlerin başlangıç fiyatı 1 milyon 100 bin Kanada Doları (yaklaşık 3 milyon 42 bin TL). Yine merkez ve merkeze yakın yerlerde bir odalı dairelerin fiyatı 300 bin Kanada Doları’ndan başlıyor” diyor. Kanada’da yatırım amaçlı olarak da ev alınabileceğine dikkat çeken Sönmez, bu konuda şöyle bir örnek veriyor: “Türkiye’den gelen bir müşterim 1 milyon dolar değerinde, deniz gören, şehir merkezinde yeni bitmiş bir binadan iki odalı ve iki banyolu lüks bir daire aldı. 350 bin dolar peşinat, yıllık yüzde 2,5 faiz ve 25 yıllık bir amortisman hesaplaması ile mortgage kredisi aldı. Evinin aylık ödemesi 2 bin 500 dolar civarı ve evini kiraya verse en az 3 bin 500 – 4 bin Kanada Doları kira getireceğini öngörüyor.”
 
Vancouver’da ev almak

Evelyn Eylem Sönmez, Vancouver’da ev almanın inceliklerini anlatıyor:

“Belirli bir peşinat ve gelir gösterme koşulları yerine getirilerek düşük faiz ile (yıllık yaklaşık yüzde 2,6) uzun vadeli ev kredisi (mortgage) alınabilir. Bankalar başvuru yapan kişinin Türkiye’deki gelirini kanıtlamasını ve evin satış fiyatının yüzde 35’ini peşinat olarak vermesini şart koşar. Ayrıca burada Türkiye’de olduğu gibi yeni yapılan binalara topraktan girme imkanı mevcut. Daireleri topraktan satın aldığınız zaman sadece yüzde 20 peşinat verip bina tamamlanana kadar ödeme yapmanız gerekmiyor. Mortgage görüşmeleri ise binanın bitimine üç ay kala başlıyor.