İşyerinde kestirmek kafein etkisi yaratıyor

0
106

Bilimsel testler nadiren birbirleriyle çelişmeyen sonuçlar ortaya koyarlar ama konu uyku olduğunda, hüküm kesin: Kestirmenin sayısız faydası var ve biz ne yazık ki, yeterince bunu yapamıyoruz.

Fortune.com’da yer alan haberde, kestirme dediğimiz kısa süreli hafif uykuların sayısız yararı olduğuna dikkat çekiliyor. Kısa süre önce yapılan bir araştırmaya göre, gün içindeki kestirmeler düzenli bir uyku kadar yarar sağlayabiliyor. Bu tür hafif uykular aynı zamanda yaratıcılığı ve kişinin ruh halini de olumlu yönde etkiliyor.
İnsanlar genellikle uykuyu tek bir periyoda yani geceye sığdırıyorlar ama vücudumuz genel olarak iki aşamalı uyku düzenine ihtiyaç duyuyor; bundan dolayı da, gün içinde öğleden sonra saat 2.00 ila 4.00 arası kestirme vücudumuz için son derece sağlıklı.

Kuşkusuz ideal olan akşamüzeri bir saat uyumak ama her zaman buna uygun zaman ya da ortam bulmak mümkün değil.  Bundan dolayı, biraz canlanmanız için oturduğunuz yerde 10-20 dakika kestirmeniz yeterli.
Yirmi dakika aynı zamanda vücudunuzun kafeini emdiği yaklaşık süre. Bundan dolayı, eğer akşamüzeri kahvenizi içemediyseniz bunun yerine biraz kestirmeniz yeterli olacaktır.

Bu arada, iyi haber şu ki, işyerlerinde artık kısa süreli uyku tabu olmaktan çıkmış durumda. Bu müsamahanın gerekçesi belki de, yorgunluktan kaynaklanan verim kaybının işverenlere yılda çalışan başına tahminen 1,967 dolar tutarında bir maliyet kaybına yol açması.

Bundan dolayı da, iş yerlerinde kestirme odalarına yer açılırken, açık ofis mimari planlarında da özel telefon konuşmaları/görüşmeler için ayrılan odalar aynı zamanda uyku için de kullanılabiliyor.