İş Bankası`na 221 milyon dolarlık kaynak

0
37

Türkiye İş Bankası, yurtdışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında yaklaşık 221 milyon ABD Doları tutarında, 10 yıl nihai vadeli yeni kaynak sağladı.

 

Avrupa Yatırım Bankası’nın (AYB) yatırımcı olarak iştirak ettiği işleme, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından “A-” notu verildi. AYB tarafından sağlanan kaynağın %70’i çalışan sayısı 500’e kadar, %30’u ise çalışan sayısı 3.000’e kadar olan işletmelerin finansmanında kullanılacak.

Uluslararası seküritizasyon piyasalarından 2000 yılından bu yana kaynak sağlayan İş Bankası, 2015 yılı içerisinde toplam 776 milyon ABD Doları seküritizasyon kredisi temin ederken, 2004 yılında kurduğu yurtdışı havale akımlarına dayalı program çerçevesinde bugüne kadar 5 milyar ABD dolarını aşan finansman tedarik etmiş oldu.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede; üke tasarruflarını ve yurtdışından sağladıkları kaynakları, her türlü konjonktürde Türkiye’nin büyümesine ve kalkınmasına katkı sunan reel sektöre aktardıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Nitekim, Eylül 2015’de de özel sektör bankaları içinde Türk Lirası kredilerde, yabancı para kredilerde ve toplam kredilerde birinciliğimizi sürdürdük. Eylül ayı sonu itibarıyla nakdi kredilerimiz 180,2 milyar TL’ye, gayri nakdi kredilerimiz ise 55,9 milyar TL’ye ulaştı. Nakdi krediler içinde ticari kredilerin payı %74 olarak gerçekleşti. AYB’den sağladığımız kaynağı, büyük önem verdiğimiz KOBİ’lerin finansmanında kullanacağız. Ayrıca, AYB ile 2009’dan bu yana devam eden köklü işbirliğimizi, gerçekleştirdiğimiz bu işlemle daha da güçlendirmiş olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.”

AYB’nin Türkiye’den sorumlu Başkan Yardımcısı Pim van Ballekom ise AYB’nin, AB Bankası olarak Türkiye ile 50 yıldır devam eden güçlü bir iş ortaklığı içerisinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Türkiye İş Bankası ile uzun soluklu bir iş ortaklığımız var. İklim değişikliği, sürdürülebilir büyüme ve kentsel dönüşüm konuları da dâhil olmak üzere İş Bankası, çeşitli konularda muhtelif sektörlere AYB kaynaklarını tahsis ediyor. Türkiye piyasasındaki öncü konumu ve geniş şube ağı ile İş Bankası, KOBİ’ler veya daha büyük orta ölçekli firmalar tarafından gerçekleştirilen yatırımlara destek hususunda AYB’nin çok değerli bir iş ortağıdır. Söz konusu kaynak, havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı aracılığı ile sağlanmış olup bu programın başarısı İş Bankası’na 2012 yılında AYB tarafından aynı program altından sağlanan finansman ile de tecrübe edilmiştir. Ayrıca, bu kaynak AYB’nin güvenilir yerli bankalar kanalıyla Türk yatırım projelerini destekleme taahhüdünü teyit eder niteliktedir.”

İş Bankası, yurtdışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında, en son 30 Mart 2015 tarihinde 555 milyon ABD Doları tutarında kaynak sağlamıştı.