İnsani yardımda milli gelire oranla dünyada birinci sıradayız

0
38

Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) kapsamında zirve alanının Birleşmiş Milletler (BM) bölgesi ilan edilmesini simgeleyen bayrak çekme töreni, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile BM Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien’in katılımıyla gerçekleştirildi. 

Zirvenin ilk kez düzenlendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye olarak ilk defa düzenlenecek zirveye ev sahipliği yapmaktan hem mutluluk hem de gurur duyduklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, sadece az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülke ya da bölgelerde değil, en gelişmiş ülkelerde dahi insanların karşı karşıya geldiği ciddi sınamaların olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Çatışmaların, şiddetin, terörün, çevre felaketlerinin ya da ekonomik krizlerin yansıması olarak birçok insanın evlerini, ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını da görüyoruz. Bu çaresiz insanların yaşadıkları sorunların çözümü konusunda da uluslararası örgüt ve ülkelerin de bugüne kadar çaresiz kaldığını ya da klasik yöntemlerle başarısız olduğunu söylemek durumundayız. BM ve Genel Sekreter Ban Ki-mun, O’Brien dahil ekibiyle birlikte bunu fark ettikleri için artık insanlığın karşı karşıya kaldığı sorunlara yönelik yeni çözüm önerileri, yeni çareler bulabilmek için bu zirvenin gerçekleştirilmesi fikrini ortaya koydular.”

“İnsani yardımda milli gelire oranla dünyada birinci sıradayız”
İnsani diplomasi ve yardımın Dışişleri Bakanlığı’nın, hükümetin ve Türkiye’nin en öncelikli politikalarından biri olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
“İnsani yardım konusunda rakam olarak dünyada Amerika ve İngiltere’den sonra üçüncüyüz ama milli gelire oranla dünyada birinci sıradayız. Bu anlayışımız devam edecek. Bu zirvenin gerçekleştirilmesinde BM ve yöneticilerinin çok büyük emeği var. Dışişleri Bakanlığımız ve ülkemizin değişik kurumlarından temsilcilerimizin, yöneticilerimizin de çok büyük katkısı var. Ben şimdiden hepsine çok teşekkür ediyorum.
Başarılı bir zirve olacağına dair inancımız tamdır.”

“Elimizde tarihi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz”
Stephen O’Brien de aldıkları kararlar doğrultusunda artık statükoya boyun eğemeyeceklerini ifade ederek, şunları kaydetti: 
“Dünya çapında milyonlarca insanın acısının ve sıkıntısının artık sona erdirilmesi gerektiğine yönelik vermiş olduğumuz kararın neticesinde, 175 üye devletin katılımı ve çok uzun yıllar süren konsültasyonlar neticesinde 23 bini aşkın paydaşla bir araya geldik. Hem sivil toplum kuruluşlarıyla hem özel sektör temsilcileriyle hem farklı inanç grupları hem de akademisyenlerle yaptığımız görümeler sonucunda bu zirveyi düzenliyor ve bu kadar yoğun katılıma ev sahipliği yapıyor olmaktan çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Burada, gelmiş olduğumuz noktada birtakım değişikliklere imza atabilmek için elimizde tarihi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Yapmamız gereken tek şey bir araya gelmek. Bir araya gelerek bütün gücümüzü kullanmak ve biraz daha proaktif birtakım hareketlere imkan verebilmek diye düşünüyoruz.”