IMF, Türkiye için 2016 yılı büyüme beklentisini yükseltti

0
41

IMF, 2016 yılının ilk ‘Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.
 
Şubat ayında G20 için hazırladığı ‘Global Beklentiler ve Politika Zorlukları’ raporunda Türkiye için 2016 yılı büyüme tahminini yüzde 3,2’ye yükselten IMF, bu kez tahmini yüzde 3,8’e çıkardı. IMF’nin Ekim ayında açıkladığı bir önceki global görünüm raporunda Türkiye’nin bu yıl için büyüme tahmini yüzde 2,9 olarak açıklanmıştı.
 
IMF, 2016’da yüzde 3,8 büyüme beklentisine dayanak olarak jeopolitik belirsizlik, zayıf iç talep ve yavaşlayan kredi büyümesine rağmen asgari ücrette büyük artışın iç talebi desteklemesini gösterdi.
 
Türkiye için 2017 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 3,6’dan yüzde 3,4’e çekildi.
 
IMF, bu yıl için tüketici fiyat artışı beklentisini yüzde 7,7’den yüzde 9,8’e çıkarırken, gelecek yıl için beklentisini yüzde 8,8 olarak belirledi.
 
Kurumun işsizlik oranı için bu yılki tahmini yüzde 11,2’den yüzde 10,8’e indi, gelecek yıl tahmini yüzde 10,5 oldu.
 
Cari denge/GSYH için bu yılki tahmin yüzde -4,7’den yüzde -3,6’ya revize edilirken, gelecek yılın tahmini yüzde -4,1 olarak açıklandı.

IMF KÜRESEL BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ
IMF, 2016 ekonomik büyüme için 2016 yılı beklentisini Ocak ayında yayınladığı tahminlere göre aşağı yönlü revize ederken, 2017 ve sonrasında toparlanma için büyümeyi artıracak ve kırılganlıkları yönetecek geniş 
tabanlı bir politika yanıtının acil ihtiyaç olduğunu bildirdi.
 
IMF bugün yayınladığı “Dünya Ekonomik Görünüm” raporunda küresel ekonomi için 2016 yılı büyüme tahminini Ocak ayında yayınladığı ara raporda ortaya koyduğu tahminlere göre 0,2 puan düşüşerek yüzde 3,2 olarak belirledi. IMF, 2017 için de büyüme tahmini yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e revize etti. Büyüme tahminlerin Ekim 2015’de açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre 2016 için 0,4 ve 2017 için 0,3puan aşağı geldi. 
 
Global toparlanmanın finansal piyasalarda artan kargaşanın etkisiyle 2015 sonundan itibaren zayfladığını belirten IMF, gelişmiş ekonomilernde ekonomik aktivite yataylaşırken, büyük gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde ise stresin azaldığına dair işaret olmadığını vurguladı. Bu ters rüzgarlara, Çin ekonomisinin daha dengeli bir büyümeye doğru dönüşümünün eklendiğine de dikkat çeken IMF, yaşanan düşüşün risk algılamalarını ön plana çıkardığını ve politikada hareket alanı yokluğu, riskli varlık değerlemelerinin gerilemesineyol açtığını belirtti. 
 
Gelişmekte olan ve kalkınmakta olan piyasalarda büyümenin 2016 için global olarak görülen büyümenin hala aslan payını oluşturduğunu ifade eden IMF, bununla birlikte büyük gelişmekte olan ekonomiler için görünümlerin inişli çıkışlı ve son 20 yıldan daha zayıf olduğunu vurguladı. Gelişmekte olan piyasalargenelinde yatırım büyümesinde düşün Çin’deki yeniden dengelenmeyi yansıttığını belirten IMF, ancak en keskin yatırım düşüşünün emtia ihracatçısı ülkelerde olduğuna da dikkat çekti. 

2017 yılında glosal ekonomide büyümenin toparlanacağını öngören IMF, bu beklentinin gerçekleşmesi için bir dizi şart olduğunubelirtti. IMF, global büyümede 2017 yılında toparlanma için gerekli olanları şöyle sıraladı 

-Hali hazırda stres aldında olan çok sayıda ülkede yavaş yavaş normalleşmenin başlaması
– Çin ekonomisinde yeniden dengelenmenin başarılı şekilde tamamlanması
– Emtia ihracatçısı ülkelerin ekonomik aktivitelerinde bir toparlanma
– Diğer gelişmekte ve kalkınmakta olan ekonomilerde dirençli büyüme.
   
IMF, cari ortamda bu ana senaryonun gerçekleşmesi olasılığının zayıfladığını, zayıf büyüme yaşanması riskinin daha belirgin olduğunu da vurguladı. 
 
“Kırılgan ortam, kısa vadeli büyümenin korunması için geniş tabanlı bir politika yanıtının aciliyetini artırıyor” ifadelerini kullanan IMF, gelişmiş ekonomilerde sürdürülebilir büyüme için yapısal reform,gevşek para politikasının devam etmesi ve büyüme dostu politikalarla mali destek gerektiğini belirtti. 
 
Gelişmekte ve kalkınmakta olan ekonomilerde ise politika yapıcıların makroekonomik ve finansal kırılganlıkları azaltması ve verimliliği güçlendirecek polikikalar izlemeleri gerektiğini belirten IMF: “Bu ülkelerde politika yapıcılar verimliliği güçlendirecek reformlar uygulayarak direnci, esnekliği yeniden tesis etmeliler” dedi. IMF, uzun vadeli planları çıpalayacak mali politika çerçevesi oluşturmanın da negatif şoklara karşıdaha düzgün pharcama ajarlamaları yapmaya imkan vererek esnekliğin inşaa edilmesine yardım edebileceğini vurguladı. 
 
Senkronize yavaşlama, hali hazırda artan ciddi aşağı yönlü riskler ve birçok ülkede sınırlanmış olan politika hareket alanının global toparlanmanın bu kritik aşamasında büyümeyi artıracak ve riskleri bu aşamada kontrol altına alacak cesur cok taralı ek politika adımlarının atılması gerektiğini belirtti. 
 
IMF, bugün yayınladığı Nisan 2016 Dünya Ekonomik Görünüm raporunda gelişmiş ekonomiler için 2016 ve 2017 büyüme tanminlerini yüzde 2,1’den yüzde 1,9 ve 2,0’a indirirken, gelişmekte olan ekonomiler için tanminlerini ise yüzde 4,3 ve 4,7’den 4,1 ve 4,6’ya revize etti. 
 
ABD için büyüme tahminlerini yüzde 2,6’den yüzde 2,4 ve 2,5’e düşüren IMF, Euro Bölgesi için büyüme tahmirlerini de yüzde 1,7’den yüzde 1,5 ve 1,6’a çekti. IMF, Japonya için 2016 büylüme tahminini yüzde 1,0’dan yüzde 0,5’e indirirken, 2017’de yüzde 0,2 daralma beklediğini vurguladı.