​H&M Suriyeli çocukları çalıştırıyor

    0
    142

    Independent, İngiltere’nin iki büyük giyim markası Next ve H&M’in, Türkiye’de kendilerine üretim yapan tekstil atölyelerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını kabul ettiğini belirtti. H&M, son olarak lüks bir marka ile olan işbirliği neticesinde aralarında ünlü isimlerin de yer aldığı yüzlerce kişinin çıkardığı arbede ile gündeme gelmişti.

    Çocuk işçi çalıştırıldığının ortaya çıkmasının ardından, Türkiye’den mal alan diğer giyim markalarından da üretimde Suriyeli çocukların çalıştırılıp çalıştırılmadığını kontrol etmelerinin istendiği ifade ediliyor.

    ÇALIŞMA İZNİNE VURGU
    Independent’ın haberi şöyle devam ediyor:

    “Çin, Kamboçya ve Bangladeş’le birlikte Türkiye, İngiltere’de satılan tekstil ürünlerinin en büyük üreticilerinden. Topshop, Burberry, Marks&Spencer ve Asos gibi markalar da Türkiye’de üretim yaptırıyor. Türkiye ayrıca 2.5 milyondan fazla göçmen ile dünyada en fazla Suriyeli barındıran ülke.”

    Haberde, Ankara’nın kapılarını Suriyeli mültecilere açmasının olumlu karşılandığı belirtilirken, Avrupa Birliği ile yeni varılan anlaşma gereğince henüz bu ay Suriyelilere çalışma izni verileceğini açıkladığına dikkat çekiliyor.

    1300 TL’NİN ALTINDA MAAŞ ALIYORLAR
    Gazete Türkiye’de binlerce Suriyeli’ye asgari ücret olan aylık 1300 Türk lirasının çok altında bir ücret verildiğini yazıyor.

    Independent, 12 yaş altı çocukların çalıştırılmasının hem Türk hem de uluslararası yasaların ihlali olduğunu belirtiyor.