Google’ın yeni CEO’su Sundar Pichai kimdir?

0
113

Google’ın yeni CEO’su Sundar Pichai’nin Hindistan’dan Silikon Vadisi’ne uzanan yaşamını derledik.

Asya’nın otomobil başkenti olarak bilinen Hindistan’ın Chennai kentinde 1972’de doğan Sundar Pichai, çocukluğunu televizyonu dahi olmayan küçük bir evde geçirdi.

Annesi daktilo yazmanı, babası ise elektrik mühendisi olan Pichai, teknoloji merakını babasından aldı. Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nde (IIT) metalürji mühendisliği eğitimi aldı. Başvurduğu Stanford Üniversitesi’nden burs kazanan Pichai’yi babası tüm birikimini kullanarak ABD’ye gönderdi.

Stanford ve Pennsylvania Üniversite’lerinde MBA eğitimi aldı. Applied Materials şirketinde iş hayatına başladı.

2004 yılında Google’da çalışmaya başladı. Pichai öncelikle Google’ın tarayıcılar üzerinde çalışan arama çubuğu (toolbar) için çalıştı, ardından Google’ın tarayıcısı Chrome’un geliştirici ekibindeydi. Google Chrome’u 2008 yılında duyurduğunda, teknoloji çevreleri Internet Explorer ve Mozilla Firefox’la rekabet etmenin mümkün olmadığını söylediler ama bugün Chrome dünyada en çok tercih edilen tarayıcı durumuna geldi.

Sundar Pichai önce şirkette başkan yardımcılığına, ardından da Android işletim sistemindeki çalışmalarıyla 2013 yılında kıdemli başkan yardımcılığına yükseldi.

Kısa sürede Chrome, Google Maps, YouTube, Gmail ve ardından Android’in başına geçen Pichai, Google’ın yıllık geliştirici konferansı Google I/O’ların değişmez yüzü oldu.