GIF’in değeri 300 milyon dolara ulaştı

0
62

Sosyal medyanın son zamanlardaki yeni gözdesi olan GIF ya da daha açık bir anlatımla, hareketli resimler içeren dijital kütüphane büyük bir başarı elde etmeyi başardı. Amerikan menşeli internet sitesi Giphy ya da namı diğer “GIF’in Google’ı”na “helllo”, “sarıl”, “ağla” gibi sözcükler veya herhangi bir isim yazdığınızda, isteğe göre ya pençesini sallayan bir ayı, Simpsons’tan bir bölüm ya da ağlayan bir bebek görüntüsü ortaya çıkabiliyor.

“Le Figaro” gazetesinde yer alan haberde, son derece kısa ama aynı zamanda son derece etkili bir eğlence aracı sunan Giphy’nin ayda ortalama 95 milyon kullanıcı çektiği ve 55 milyon dolarlık bir fon elde ettiği kaydediliyor. Üstelik sadece üç yıllık bir geçmişi olmasına rağmen Amerikalı kuruluşun piyasa değeri 300 milyon dolara ulaşmış bulunuyor.

İlk başlarda, GIF’i oluşturabilmek için belli bir teknik bilgi gerekirken, günümüzde ise artık isteyen herkes bir GIF yaratabilir. Bunun için YouTube, Vimeo ya da Vine bağlantısına girip, birkaç saniyede bir GIF yaratmak mümkün. Giphy ayrıca Grammy, Oscar gibi dünya çapındaki ödül törenlerinde eşzamanlı olarak hareketli görüntüler yaratabilmek için özel bir ekibe de sahip.

GIF’ler yeni emojiler
Haberde GIF’lerin de, internette his iletişimi için kullanılan emojilere benzer bir geleceğinin olduğu belirtiliyor. Ancak burada izlenen yol farklı: Emojiler önce telefonda doğup sonradan web ortamına geçti; GIF’ler ise tersine kariyerlerine bilgisayar üzerinde başladılar.  Ancak her iki formatın da ortak pek çok noktası var. Tuhaflar, çarpıcılar ve uzun cümleler yazmak yerine tuhaf resimlerle iletişim kurmak isteyen internet kullanıcılarını cezbediyorlar.

Sosyal ağlar da emojilerin ardından şimdi gözlerini GIF’lere dikmiş durumdalar. Facebook aylardır Giphy’yle işbirliği yaparak Messenger’ından bu tür animasyon görüntüleri gönderebilme özelliğini yaratmaya çalışıyor. Twitter da yine Giphy’yle benzer bir opsiyon için ortak çalışma yürütüyor. Keza arkadaşlık sitesi Tinder da kullanıcılarının özel mesajla GIF gönderebilmelerini sağlamaya çalışıyor. Hatta Microsoft’un sun derece ciddi e-posta hizmeti Outlook bile bünyesine hareketli resimlerle ilgili bir arama motoru ekledi.

Öte yandan, GIF iş dünyasının da ilgisini çekmeye başladı. Coca Cola kısa süre önce söz konusu web sitesiyle işbirliğine giderek, herkesin markanın resmiyle bir GIF yaratabileceği bir kampanya başlattı.