​Fitch’ten Türk bankaları için risk uyarısı

0
25

Fitch Ratings, Türkiye’de siyasi belirsizliğin uzun süreli olması halinde bunun ekonomi politikası üzerinde gerilimleri artıracağını,ülke bankaları için ek riskler yaratacağını bildirdi. Yavaş ekonomik büyümenin, lirada değer kaybının, yüksek faiz oranlarının ve Türkiye’ye yönelik zayıf yatırımcı güveninin bankaların kredi profilleri üzerinde 
baskı yaratacağını belirten Fitch, temel senaryolarında ise faaliyet ortamında kötüleşmenin yavaşlayacağını, bankaların sermaye ve likidite tamponlarının ılımlı şokları absorbe edeceğini öngördüklerini de vurguladı. 

Türk bankacılık sektörünün çekirdek ve toplam sermaye rasyolarının Nisan ayı sonu itibariyle yüzde 12,9 ve 15,1 olduğuna işaret eden Fitch, bu rasyolarını TL’nin ABD Doları karşısında değer kaybetmesinden bu yana düşmekte olduğunu belirtti. Fitch, stres senaryosunda TL’nin yüzde 20 daha değer kaysedeceğini ve çekirdek sermaye rasyosunun 100 baz puan daha gerileyeceğini öngördüklerini ifade etti. Ancak bu zayıflığın Türk bankalarını devam eden iç sermaye yaratımları ile kısmen dengelenmesini muhtemel olduğuna dikkat çeken Fitch, sermaye rasyolarının güçlü kalmaya devam edeceğini öngördüklerini kaydetti. Fitch,sermaye rasyolarının ancak kayda değer kredi zararları ile ciddi baskı altına girebileceklerini de vurguladı.

Fitch, yayınladığı raporda, “2015 yılı başından bu yana, liranın ABD Doları ve euroya karşı değer kaybı yüzde 15 ve yüzde 9 oldu. Bu pozisyonlarda kayıpların artmasını bekliyoruz, özellikle döviz kazancı olmayan şirketlere, inşaat ve enerji sektörlerine verilen kredilerde. Bununla birlite bankaların riskleri kısmen dengelenmiş durumda, çünkü döviz cinsinden kredilerin bir kısmı ihracatçılara ve döviz gelirler erişimi olan şirketlere verilmiş durumda” değerlendirmesinde de bulundu.

Türk Lirası’nda zayıflığın yüksek faize yol açması halinde bunun bankaların kar marjlarını ve sermayelerini vuracağını anlatan Fitch, “Marjlar mevduatların kredilerden daha hızlı yeniden fiyatlanması nedeniyle daralacak ve sermaye menkul kıymet portföylerinin yeniden değerlenmesinden etkilenecek. Bununla birlimte TL cinsinden kredilerin hızlı şekilde yeniden fiyatlanması nedeniyle kar marjlarında daralma göreceli olarak kısa süreli olacaktır ve faizlerin menkul kıymet portföylerine etkisi bankaların değişken faizli ve enflasyona endeksli tahvillerdeki büyük pozisyonları ile yumuşatılacaktır” tespitini yaptı. 

Raporunda, bankaların dış fon teminlerinin son yıllarda hızla arttığına da dikkat çeken ve 2015 ilk çeyrek sonunda bu fonların 176 milyar dolara ulaştığını belirten Fitch, bu borcun büyük bölümünün kısa vadeli olduğunu da vurguladı. Türkiye’ye yatırımcı güveninde bir kaymanın, politik belirsizliğin devam etmesinin ve ABD’nin 
para politikasını sıkılaştırmaya yaklaşmasının bankaların döviz likiditeleri üzedrinde ciddi baskı yaratabileceğini ifade eden Fitch,bununla birlikte temel senaryolarında bankaların yabancı piyasalara iyi erişimlerini devam ettireceklerini, negatif ortamın fon temininden çok bunun fiyatlamasını etkilemesini muhtemel gördüklerini belirtti. 

Fitch, “Türk bankalarının kullanılabilir döviz likiditelerinin gelecek 12 ayda olağanüstü bir durumda servis edilmesi gereken 80-85 milyar ABD Doları tutarındaki dış borç miktarını yakaladığını tahmin ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.