​Fikri Işık: İkinci çeyrekte daha hızlı büyüyeceğiz

0
30

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hem iç piyasada hem de dış piyasada yaşanan gelişmelerin Temmuz’da sanayi üretiminin beklentilerden düşük çıkmasına neden olduğunu ifade ederek, belirsizlikten en çok etkilenen grupların “yatırım malları imalatı” ve “dayanıklı tüketim malı imalatı” olduğunu bildirdi. Söz konusu dönemde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 arttığına dikkati çeken Işık, arındırılmamış endekste ise artışın yüzde 1,5 olduğunu hatırlattı. Işık, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldığının altını çizdi.

AVRUPA ÜLKELERİNDEKİ İSTİKRARSIZLIK İHRACATI BASKILADI
Işık, Temmuz ayı sanayi üretiminde hem dengesiz seyreden ihracat pazarlarının hem de seçim sonrası iç piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkilerinin görülmeye başladığını ifade ederek, dış piyasalarda euro /dolar paritesinin, özellikle de komşu ülkelerin ve Avrupa bölgesi büyümelerinin hala istikrarsız şekilde devam etmesinin ihracatı baskı altında tuttuğunu belirtti. Gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının beklenenden daha hızlı düşmesinin tüm dünyada harcamaları sınırlandırdığına işaret eden Işık, “Seçim sonrası yaşanan gelişmeler neticesinde oluşan ortam iç tüketimin önceki aylara göre yavaşlamasına yol açmıştır. Ayrıca, uluslararası finansal piyasalardaki yaşanan gelişmelerin sonucu gelişmekte olan ülkelerdeki kur artışları yatırımları yavaşlatmaktadır” ifadelerini kullandı. Işık, hem iç piyasada hem de dış piyasada yaşanan gelişmelerin Temmuz ayında sanayi üretiminin beklentilerden düşük çıkmasına neden olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Belirsizlikten en çok etkilenen ‘yatırım malları imalatı’ ve ‘dayanıklı tüketim malı imalatı’ grupları Temmuz ayında düşüş gösteren kalemler olmuştur. Haziranda beklentilerin üzerinde büyüyen bir sanayi üretimi ile karşılaşmıştık. Aylık olarak sanayi üretiminin önceki aya göre düşmesinde ise geçen ayın yarattığı yüksek baz etkisi belirleyici olmuştur. Sanayi üretimini değerlendirirken sadece tek aya bakarak da değerlendirmemek gerekir. Sanayi üretimi gibi kısa dönemli iş istatistiklerini değerlendirirken trende bakmak daha doğru olur.”

İKİNCİ ÇEYREKTE DAHA HIZLI BÜYÜYECEĞİZ
Türkiye’nin ilk çeyreğinden itibaren artan bir sanayi üretim trendi olduğunu vurgulayan Işık, bu hafta açıklanacak ikinci çeyrek büyümesinde de bu durumun daha net görüleceğini kaydetti. Işık, şöyle devam etti: “Türkiye ikinci çeyrekte sanayi üretiminin öncülüğünde ilk çeyreğe göre daha hızlı büyüyecektir. Ülke ekonomisinin uzun dönemli ve sağlıklı büyümesinin yolu da zaten sanayi öncülüğünde büyümekten geçmektedir. Son hazırladığımız ve Resmi Gazete’de yayınlanan KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı’nda da bu öncelikleri gözettik ve imalat sanayi KOBİ’lerinin öncelikli olarak desteklenmesini hedefliyoruz. Aynı zamanda KOBİ’lerimizin kurumsallaşmalarının, markalaşmalarının sağlanması ve verimlilik düzeylerinin yükseltilmesi yönünde atacağımız adımlarla da KOBİ’lerimiz ve özellikle de imalatçı KOBİ’lerimizin rekabet güçlerini artırmalarını amaçlıyoruz.” Bakan Işık, Türk sanayicisinin, küçüğünden büyüğüne, son 12 yılda atılan adımlarla ekonomik değişimlere karşı dirençli bir yapıya kavuştuğunu belirterek, yatırım ortamındaki belirsizliğin azalması ile birlikte Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda yine sanayinin öncülüğünde hızlı büyümesine devam edeceğini bildirdi.