FED faizleri değiştirmedi

0
47

Federal Açık Piyasa Komitesi bugün sona eren 2 günlük toplantısında faiz oranlarını değiştirmedi ancak Haziran ayındaki toplantıda faiz artırımı için kapıyı açık bıraktı.
 
Karar 1’e karşı 9 oyla alındı. Kansas City Fed Başkanı Esther George karara itiraz etti. Fed, Esther George’un yüzde 0.5-0.75’lik faiz artırımından yana olduğunu belirtti.

Piyasalarda da Fed’in faiz artırması beklenmiyordu. 

Fed, geçen Aralık ayındaki toplantıda 2006’dan bu yana ilk faiz artışını yaparak, politika faizini % 0-0.25 aralığından % 0.25 – 0.50 aralığına yükseltmişti.

FOMC toplantısının ardından yapılan açıklamada istihdam piyasasının ekonomideki yavaşlamaya rağmen daha fazla iyileşmeye devam ettiğini ve enflasyonu yakından izlemeyi sürdürdüğünü vurguladı.
 
FOMC açıklamasında, global ekonomik ters rüzgarları takip etmeye devam ettiğini belirtirken bir önceki açıklamasındaki global ekonomik, finansal gelişmelerin risk yarattığı ifadesini, bu açıklamasından çıkardı.
 
Açıklamada, “Komite enflasyon göstergelerinin ve global ekonomik,finansal gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

İş gücü piyasası iyileşti 
FOMC’nin karar metninde, “FOMC’nin mart toplantısından bu yana alınan veriler, iş gücü piyasasının yavaşlayan ekonomik aktiviteye rağmen daha iyileştiğine işaret ediyor. Hane halkı harcamaları reel gelirler ve tüketici güveninin artmasına karşın zayıfladı. Yıl başından bu yana, konut sektörü iyileşirken, sabit yatırımlar ve net ihracat zayıf kalmaya devam etti” değerlendirmelerine yer verildi. 

Öte yandan, enflasyonun kısmen enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Fed’in yüzde 2 hedefinin altında seyretmeyi sürdürdüğü kaydedilen metinde, enflasyon beklentilerinin de düşük kaldığına işaret edildi. 

FOMC karar metninde, ekonomiye yönelik risklere değinilmemesi, Fed’in gelecek faiz artırımlarının zamanlaması konusunda sessiz kalmayı tercih ettiği şeklinde yorumlandı.