Fed faiz artışı için sinyal vermedi

    0
    41

    ABD Merkez Bankası (Fed), Amerikan ekonomisinin ilk çeyrekte “geçici” faktörler nedeniyle zayıfladığını belirterek, politika faiz oranını değiştirmeme kararı aldı. 

    Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugün sona eren nisan ayı toplantısının sonuç bildirisi yayımlandı. 

    FOMC üyelerinin ekonominin kış aylarında gösterdiği zayıflığı “geçici” faktörlere bağladığını ortaya koyan bildiride, “Mart ayındaki son toplantıdan bu yana alınan veriler, ekonomik büyümenin kış aylarında kısmen ‘geçici’ faktörler nedeniyle yavaşladığına işaret etti. İstihdam artış hızı düştü, işsizlik oranı sabit seyretti. İşgücü piyasasına ilişkin çeşitli göstergeler ise piyasadaki atıl kapasitenin fazla değişmediğini gösterdi” ifadelerine yer verildi. 

    Bununla birlikte, tüketici harcamalarının hızla artan gelirlere rağmen düştüğü kaydedilen bildiride konut sektöründeki toparlanmanın ise zayıf şekilde sürdüğü belirtildi. 

    “EKONOMİ ILIMLI BÜYÜMEYE GERİ DÖNECEK”
    Bildiride dikkati çeken başka bir nokta ise FOMC üyelerinin, ekonominin yılın geri kalanında ılımlı büyüme hızına döneceği öngörüsünde bulunmasıydı. 

    “Komite, ekonomik faaliyetlerin ilk çeyrekte yavaşlayan büyüme ve istihdam artışına rağmen, doğru politika desteğiyle ılımlı düzeyde büyümeyi sürdüreceğini öngörmeye devam ediyor” denilen bildiriye, üyelerin ekonomik aktivite ve işgücü piyasasına ilişkin risklerin dengeli bir seyir izlediği görüşü de yansıdı. 

    Öte yandan, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam ettiğine işaret edilen bildiride, enflasyon oranının gerileyen enerji fiyatlarının “geçici” etkisinin kaybolmasıyla hedefe yaklaşacağı beklentisine yer verildi.

    Politika faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında tutmaya yönelik kararın oy birliğiyle alındığı nisan ayı FOMC toplantısında, ekonomik tahminlere ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmadı. 

    Analistler, Fed yetkililerinin, yavaşlayan büyümeyi “geçici” faktörlere bağlamasını, haziranın ilk faiz artışına yönelik seçenekler arasından çıkarılmadığı şeklinde değerlendirirken, bildiride, faiz artış zamanlamasına ilişkin yeni bir ipucu bulunmadığını kaydetti.

    FOMC’nin bir sonraki toplantısı ise 16-17 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen’ın bu toplantının ardından basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. 

    ABD PİYASALARI FOMC SONRASI GERİLEDİ
    FOMC toplantısının ardından Standard & Poor’s 500 Endeksi önce yüzde 25 değer kazandıktan sonra yüzde 0,31 düşüş gösterdi. Dow Jones Endeksi ve Nasdaq endeksleri ise sırasıyla yüzde 0,33 ve yüzde 0,50 değer kaybıyla işlem görüyor.

    Bu arada, kararlar öncesinde 94,90 seviyesinde olan uluslararası dolar endeksi, bildirinin yayımlanmasını takiben 95,18’e yükselerek son günlerdeki kayıplarını azalttı. Avro/dolar paritesi de 1,1164’ten 1,1113’e geriledi.

    Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı ise 1,210.20 dolardan, 1,204.88 dolara indi.