Fed başkanlarından faiz artırımı mesajı

    0
    26

    Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinde güçlenmeye dair bazı işaretleri yılın ikinci yarısında almayı beklediğini söyledi.
       
    FOMC’nin oy verme hakkına sahip üyelerinden biri olan Mester, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Ekonominin iyi bir yolda olduğuna inanıyorum. İstihdam rakaları bunu gösteriyor. Enflasyon rakamının da yavaş şekilde yukarı gelmekte olduğunu düşünüyorum. Rakamlarhala hedefimizin altında, ancak doğru yolda ilerliyorlar” diye konuştu. 
       
    Fed’in yavaş, kademeli bir patikada faiz artırımına başlamasının anlamlı geldiğini ifade eden Mester, “Faizler için ağır ağır yukarı hareket uygun olmaya devam ediyor. Ancak zamanlara faiz artırımları için en önemli konu değil” dedi. 
       
    Konuşmasında düşük faizler nedeniyle finansal istikrarsızlık potansiyeli olduğuna işaret eden Mester, ticari gayrimenkul piyasasında bir miktar köpük gördüğünü, ancak bunun acil bir problem olmadığını da vurguladı. 

    “Fed’in faiz patikası daha yatay olacaktır”
    Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan Bloomberg Television’a verdiği mülakatta, önümüzdeki dönemde Fed’in faiz politikasında izleyeceği yolun daha yatay olacağını ve Fed’in faiz politikasında izleyeceği yolun bir sonraki faiz artırımının zamanlamasından daha önemli olduğunu söyledi.

    Kaplan, “Fed büyüme yaratmak adına politika araçlarını agresif biçimde kullandı. Fed politikasını desteklemek adına yapısal, maliye politikalarına ihtiyacımız var” dedi.

    Kaplan, “Faizleri düşük tutmanın maliyeti var, dengesizlik yaratıyor” dedi.

    Petrol fiyatlarının 2017-2019 döneminde güçlenmesini beklediğini belirten Kaplan, petrol fiyatlarının ABD enflasyonu için daha nötr bir konumda olacağını söyledi.

    “Bir faiz artırımı uygun”
    Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, bu yıl bir faiz artırımının uygun olabileceğini aktardı. Eylül ayında faiz artırımının ciddi şekilde tartışılması gerektiğini söyleyen Lockhart, “2. çeyrek GSYH verisi ekonomi konusunda yanlış okumaya yol açıyor. Brexit ile ilişkili riskler yatışmış görünüyor. Şu anda büyük balon riskleri görmüyorum. İki faiz artırımı ihtimali sürüyor, birinin bu yıl olması büyük olasılık. Faizleri hızlı şekilde artırmamız için kafamıza silah dayanmış değil. Eğer ekonomi iyi performans göstermeye devam ederse bu yıl en az bir kez faiz artırımı muhtemel görünüyor. İhtiyat ve ağır ağır hareket etmek doğru yaklaşım” ifadelerini kullandı.