Erdoğan istedi, Bank Asya adım attı

0
63

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BDDK’nın Bank Asya konusunda adım atması gerektiğini belirtirken, faaliyetlerinin kesintisiz sürdüğünü, kamu otoriteleri tarafından uzun süredir devam eden yoğun denetimlerden geçtiğini ve tüm talepleri yerine getirdiğini kaydeden banka, ödenmiş sermayesini nakden yüzde 25 artırma kararı aldı.
 
Basında yer alan haberlere göre, Erdoğan Katar dönüşü sırasında dün akşam gazetecilere yaptığı açıklamada, Bank Asya konusunda BDDK’nın atması gereken adımlar olduğunu, bunu yapmaması halinde kurumun sorumlu olacağını söyledi.
 
Hürriyet internet sitesinde yer alan habere göre, Erdoğan şunları söyledi:
 
“Bank Asya tahtası açıldı, dip yapma süreci var. Burada bir gerçeği görmek lazım. Böyle taşıma su ile değirmeni döndüremezsiniz. Bankacılığın kendine has kuralları var. Ona göre top oynamak zorundasınız. İstediği zaman vatandaş parasını çekebilmeli. Eğer vatandaş parasını çekemez hale gelirse, sermaye rasyosunda ciddi bir kapanma var demektir. BDDK’nın atması gereken adımlar var. Hangi maddeyi uygular bilemem ama benim de ülkemin birliği, dirliği için bir yere kadar işi takip edip gerekli bilgiyi almam lazım. takipteyiz. BDDK karar vermeli ve buna göre adım atmalı. Aksi takdirde bunun sorumlusu BDDK olur.”
 
Bank Asya ise bu sabah KAP’a yaptığı açıklamada, yaklaşık on aydır bankanın mudilerini tedirgin etmeye yönelik olarak kanunlara aykırı bir şekilde suç teşkil eden ve gerçeğe açıkça aykırı beyanlar verildiğine ve haberler yapıldığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verdi:
 
“Yapılan tüm bu saldırılara rağmen, bankamız bugüne kadar hiçbir mudisini ve müşterisini mağdur etmeden tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş olup faaliyetlerini kesintisiz bir şekilde sürdürmektedir. Bu süreç zarfında bankamız bütün mudilerine mevduatlarını zamanında eksiksiz olarak ödemiş, ödemeye de devam edecektir. Bugüne kadar bankamızda mevduatı olup da parasını çekemeyen tek bir mudimiz bulunmamaktadır.”
 
“Hissedarlarının, yatırımcılarının, müşterilerinin ve Türk bankacılık sisteminin hak ve menfaatlerini korumak için gerekli yasal girişimlerde bulunmaya devam edecektir” denilen Bank Asya açıklamasında, gerek iç hukuk mevzuatından, gerekse uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan tüm yasal hakların, ilgili adli ve idari merciler nezdinde aranmaya devam edileceği vurgulandı.
 
Banka müşterilerine karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceğini kaydetti.
 
Bank Asya ayrıca KAP’a yaptığı ikinci bir açıklamada sermayesini yüzde 25 bedelli artırımla 900 milyon liradan 1.125 milyar liraya çıkarma kararı aldığını açıkladı.
 
Hisseleri bir aydan uzun bir süre kapalı kaldıktan sonra dün işleme açılan Bank Asya yüzde 20.16 düşüşle 0.99 liraya gerileyerek Mart 2009’dan bu yana en düşük seviyeden kapanmıştı. Hisseler bugün de sabah seansında yüzde 10.1 kayıpla taban fiyat olan 0.89 TL’ye geriledi. İki günlük kaybı yaklaşık 28.2 olan bankanın 2013 sonunda 1.31 milyar lira olan piyasa değeri ise yaklaşık yüzde 40 düşüşle 801 milyon liraya geriledi.
 
Bank Asya, 17 Aralık’ta Gülen cemaatinin hükümete darbe yapmaya teşebbüs ettiğini söyleyen ve o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti. Bu dönemde mevduat çıkışı yaşayan bankanın finansal göstergeleri de bozulma sürecine girerken; Bank Asya’nın ikinci çeyrek net kârı, kredi hacmi, net kâr payı ile ücret ve komisyon gelirlerindeki daralmaya bağlı olarak yüzde 81 düşüşle 10.6 milyon liraya gerilemişti. Bankanın sermaye yeterlilik rasyosu ise 30 Haziran 2014 itibariyle yüzde 17.35 seviyesinde bulunuyordu.
 
Davutoğlu: Kurallara uyanlar hiçbir şeyden çekinmemeli 
Erdoğan’ın Bank Asya ile ilgili BDDK’nın yapması gereken adımlar olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu da kurallara uyanların hiçbir şeyden çekinmemesi gerektiğini ancak kuralların uygulanması konusunda ilgili kurumların tereddüt etmeyeceğini söyledi.
 
Davutoğlu, ilk yurtdışı ziyareti olan KKTC’ye gitmeden önce Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, gazetecilerin konu ile ilgili sorusu üzerine, şunları söyledi:
 
“Bank Asya da dahil olmak üzere herhangi bir banka objektif kurallar içinde, hukuk kuralları ve işleyişi ve bankacılık siteminin kuralları içinde objektif kriterler içinde bu sistemin işleyişine aykırı bir noktada ise bu değerlendirmeyi yapmak BDDK başta olmak üzere tüm kurumların görevidir. Bunlar bağımsız değerlendirme yaparlar eğer bu denetim ve değerlendirme mekanizması olmasaydı bankacılık sistemimiz bu kadar güçlü olmazdı.”
 
“Özetle söyleyeceğim şudur. Kurallar bellidir. Bu kurallara uyan hiç kimsenin herhangi bir şeyden çekinmesine gerek yoktur. Ama bu kuralların uygulanması konusunda ise ilgili kurumlarımızın herhangi bir tereddüt göstermeyeceğini de herkes bilmelidir.”
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bankalar konusunda yetkinin BDDK’da olduğunu hatırlatarak, “Tek bir banka ile alakalı konularda BDDK yetkilidir, kurallar içinde gerektiği zaman gerekli adımı atar” dedi.