Dünyayı boyamaya hazır

0
175

 YAŞAR TOPLULUĞU BOYA GRUBU çatısı altında bulunan Dyo Boya; Dyo, Dewilux, Casati, Klimatherm ve Dyotherm markaları altında 1.200 değişik ürün, 3 bin 500 ambalaj ve 60 bin farklı renk sunuyor. Şirket toplamda 1.061 kişiye istihdam sağlıyor. Dyo Boya, sektöründe üretim alanlarının çeşitliliği bakımından özel bir konuma sahip. İnşaat boyaları, mobilya boyaları sanayi boyaları, oto tamir boyaları, deniz boyaları ve toz boyalar, protective boyalar ve doymamış polyester reçineleri gibi sektörde farklı alt segmentlerde üretim yapan tek şirket.
Şirket, ana marka Dyo’nun yanında sanayi ve mobilya boyalarında Dewilux ve ısı yalıtımında Klimatherm ve Dyotherm markaları ile pazara geniş ürün yelpazesi sunuyor.

Türkiye boya sektörünün dikkat çeken şirketi Dyo Boya’nın temeli, 91 yıl önce 1927 yılında İzmir Şeritçiler Çarşısı’nda atıldı. Daha sonra Durmuş Yaşar tarafından 1941 yılında kurulan ilk boya imalathanesinde üretilen “Yaşarin” ve “Hazırlanmış Boya” ürünleri ilk defa piyasaya sürüldü. Ardından Dyo Boya ile Türkiye’nin ilk boya fabrikasının temeli 1953 yılında İzmir Bornova’da atıldı. Şirketin gelişimi yıllar içinde yeni yatırımların hayata geçirilmesiyle ivme kazandı. 1981 yılında Yasaş Yaşar Boya ve Kimya Sanayii ve Ticaret A.Ş. Dilovası Fabrikası’nın temeli atıldı.

Yine 1981’de Bayraklı Boya ve Vernik Sanayii A.Ş. ve 1982’de Dewilux Boya Vernik Sentetik Reçine ve Polyester Fabrikaları AŞ satın alındı. 1994 yılında bu iki şirket, Bayraklı Boya ve Vernik Sanayii A.Ş. unvanı altında birleştirildi. 1997 yılına gelindiğinde Bayraklı Boya çatısı altında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde boya üretim tesisi kuruldu.

2002 yılında ise inşaat boyaları sektöründe hizmet veren Yasaş Yaşar Boya ve Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Bayraklı Boya ve Vernik Sanayii A.Ş. şirketleri birleşerek bugünkü Dyo Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş. unvanını aldı.

Türkiye’de üç yurt dışında üç tesis var. Şirket bugün, Türkiye’de Kocaeli Dilovası, İzmir Çiğli ve Manisa Turgutlu’da bulunan üç üretim tesisinde faaliyet gösteriyor. Çiğli Fabrikası’nda sanayi boyaları, mobilya boyaları ve vernikleri, oto tamir boyaları, deniz boyaları, polyester ve alkid ile ısı yalıtım ürünlerinin üretimleri gerçekleştiriliyor. Dilovası Fabrikası inşaat boyalarının üretimine odaklanırken Turgutlu Fabrikası’nda ise toz boya üretimi yapılıyor.

Ayrıca Dyo Balkan (Romanya), Kemipex (Rusya) ve Dyo Africa (Mısır) yurt dışı yatırımları sayesinde Dyo Boya, global anlamda da gücünü artırıyor. Şirket, dünyaya açılma vizyonuna paralel olarak yerinde üretim avantajlarını kullanmak adına farklı dış pazarlarda yatırımlarına devam ediyor.

Dyo uzun zamandır sürdürülebilir çalışmalara odaklı. Dyo Boya Fabrikaları Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Serdar Oran bu çalışmalara yön veren  kişi.  Ankara  Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun olan Oran, California State Üniversitesi’nde master yaptı. 1988 yılında DyoSAD’ta AREG mühendisi olarak göreve başladı. 1994-1997’de sanayi boyaları müdürü oldu, 2000 yılında DyoSAD Genel Müdürü oldu. 2001 yılında 40 yaşındayken görevden ayrılan Oran, 2009 yılında Yaşar Holding’ten yeniden teklif alınca geri döndü.
Oran sektördeki sorunları çok iyi analiz ediyor. Bu konuda neler yapılması gerektiğini de detaylarına kadar anlatıyor. Altını çizdiği temel konu, Ar-Ge, inovasyon ve istihdamdaki kalite.

Röportaj için İzmir’den İstanbul’daki  fabrikalarına  gelen Oran, özellikle yıl içindeki küresel gelişmelere bağlı olarak sert şekilde yukarı hareket eden ham madde fiyatlarından, sektördeki kârlılıklar üzerine olan baskıdan bahsediyor. Oran bu konuda, “Dyo Boya, ham madde portföyü optimizasyonu ve maliyet düşürme çalışmalarına yoğunlaştı. Şirkette aylık olarak maliyet artışları takip edilerek proaktif fiyatlama politikası uygulandı. Bu koşullar altında 90,7 milyon TL FAVÖK elde edildi. Etkin çalışma sermayesi yönetimine odaklanan Dyo Boya, aktiflerini de 919,7 milyon TL seviyesine taşıdı. Böylece Dyo Boya 2017 yılında, 20 büyük ölçekli firmanın rekabet ettiği Türkiye boya sektöründe liderliğini korumayı başardı” diyor.

2017 yılında ısı yalıtımı konusunda titiz çalışmalar yürüten Dyo Boya, mevcut ısı yalıtım markası Klimatherm’in yanında Dyotherm markasını da yaratarak yenilikçi imajını güçlendirdi. Dyotherm markası altında mantolama sistemlerine alternatif olarak yeni nesil ısı yalıtım ürünü olan Isolteco 110 ve Thermnator ürünleri piyasaya sunuldu.

Dyo Boya’nın 2017 yılında yurt dışı satışlarının toplam satışlar içindeki payı  yüzde 5,4 oldu. İhracat yapılan üç kıtadaki 35 ülkenin yanında yeni pazarlara da giriş yapıldı. Dyo Boya ürünleri Polonya, Bangladeş, Angola ve Senegal gibi ülkelerde pazara sunuldu.

Şirket, 2017’de bu yeni pazarlarda ürün çeşitliliğini ön planda tuttu ve inşaat boyaları, endüstriyel boyalar ile mobilya boya ve vernik ürünlerinin ihracatını gerçekleştirildi.

2013 yılında toz boya ve bobin boyaları sektörlerine girmeye karar verdiklerini ve bu amaçla 28 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını hatırlatan Oran, “Sanayi boyalarındaki ürün portföyümüzü geliştirdik. Sanayi boyalarında daha önce olmadığımız farklı alanlardaki potansiyeli değerlendirmek hedefindeyiz. Alt sektörler bazında değişiklik gösterse de her yıl ortalama 28 ürünü pazara sunuyoruz.

Ar-Ge’ye büyük önem verdiklerini ve gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmaları sonucunda inovatif ürünler sunduklarını söyleyen Oran, her yıl cirolarının yaklaşık yüzde 2,2’sini Ar-Ge yatırımlarına harcadıklarını söylüyor. Bu çalışmalar sayesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ‘Kimya Sektörünün En Başarılı Ar-Ge Merkezi’ seçildiklerini  anımsatan Oran, “Ar-Ge’deki gücümüz,  teknolojik olarak rekabette üstünlük sağladığı gibi pazar payımızı ve ürün çeşitliliğimizi artıracak yeni sektörlere girişimizi de kolaylaştırıyor” diyor.

Dyo ile ilgili gelişmeleri, yatırımları ve markanın sektördeki yerine değinen DYO Boya Fabrikaları Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Serdar Oran, “Teknolojideki öncü rolümüzü sürdürürken, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla fark yaratan, katma değerli ürünleri pazara sunmaya devam edeceğiz” diyor.