Dünyanın en büyük emeklilik fonuna Brexit darbesi

0
36

Dünyanın en büyük emeklilik fonu olarak bilinen Japon emeklilik yatırım fonu küresel varlık piyasalarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı ilk mali çeyrekte 51,8 milyar dolar (5,2 trilyon yen) tutarında bir kayıp yaşadı.

Fortune.com’da yer alan habere göre, Government Pension Fund Investment (GPIF) İngiltere’nin haziran ayında AB’den ayrılma kararı sonrası yenin dolar karşısında değerlenmesi ve dünya borsalarında meydana gelen gerileme nedeniyle zarara uğradı.

GPIF başkanı Norihiro Takahashi yaptığı açıklamada, İngiltere’deki referandum sonuçlarının piyasalarda hayal kırıklığı yarattığını, mayıs ayındaki ABD işsizlik verilerinin de piyasa beklentilerinden çok daha kötü olduğunu kaydetti.

Takahashi demecinde, bütün bu etkenler sonucu yenin anında güçlendiğini ve dünya borsalarının da inişe geçtiğini sözlerine ekledi.

Haziran ayı itibariyle 130 trilyon yenlik bir varlığı yöneten GPIF, mali çeyrekte yüzde 3,88 oranında negatif bir getiri sağladı ve bu da 5,2 trilyon yenlik bir zarara neden oldu.