Dolar/TL rekor tazeledi

0
43

Geçen hafta Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın ABD’nin yeni başkanlık seçimini kazanmasının ardından küresel piyasalarda oluşan belirsizliğin ve azalan risk iştahının etkisiyle 3,3041’i rekor seviyesine ulaşan dolar/TL, hafta boyunca 3,20’nin üzerinden işlem gördü.

Dolar, son bir haftada gelişmekte olan ve çoğu gelişmiş ülkenin para birimine karşı değer kazancını sürdürürken, Trump’ın maliye politikalarında genişlemeci adımlar atacağı, bunun enflasyonu yükselteceği ve Fed’in faiz artırımının hızlı olacağı beklentisiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksi yukarı yönlü sert yükseliş kaydetti. 

Bugüne 3,29’un hemen altından başlayan dolar/TL, küresel piyasalarda Fed’in aralık ayında faiz artırım olasılığının yüzde 100’e ulaşması beklentisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine paralel yükseliş kaydetti.

Dolar/TL 3,32’nin üzerine çıkarak rekorunu yeniledi. Saat 14.20 itibariyle dolar/TL yüzde 0,92 primle 3184seviyesinden işlem görürken, euro/TL ise yüzde 0,66 yükselişle 3,55’i aştı.

Dolar/TL’deki yükselişi değerlendiren Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Dolar/TL’deki yükselişin küresel kaynaklı olduğunu, küresel gelişmelere yüksek reaksiyon verilmesine neden olan kırılganlığın ise içeriden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Avrupa işlemlerinin başlamasıyla beraber yükselişe geçen kurun, 3,30 kırılmasından sonra ivme kazandığını söylemek mümkündür. Bu zaman diliminde içerideki haber akışında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğine, Suriye ve Irak operasyonlarına ve Avrupa Birliği ile ilişkilere dair birtakım açıklamalarda bulundu.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin hemen hemen tamamında dolara karşı değer kayıpları söz konusudur ve değer kayıplarının oranları %0,10 ila 0,70 arasında değişim göstermektedir. TL, dolara karşı %0,7 değer kaybederek günlük bazda Rus rublesi ve Güney Afrika randı ile birlikte en zayıf performansı gösteren para birimi olarak görünmektedir. Geniş resimde ise; son derece güçlü bir dolar hareketi söz konusudur. Donald Trump’ın zaferi sonrasında gerek ABD tahvil faizlerindeki yükselişin ivme kazanması, gerek Trumponomics’in büyümeyi artıracağı ve sıkı para politikasına zemin hazırlayacağı, gerekse de Fed opsiyon fiyatlamalarının güçlü olması dolar endeksini 100 seviyesi üzerine getirmiştir. Fed’in 14 Aralık’ta faiz artırma ihtimali halen %94 olarak görünmektedir. Bu konjonktürde hem dolara olan talep fazla, hem de gelişmekte olan ülke piyasaları gözden düşmektedir.
 
Dolar/TL gördüğü bütün seviyeleri normalleştirmektedir. 3,30 bundan önce dirençti. Kalıcı ve hacimli bir piyasa kırılması durumunda yeni bant aralığı bu sefer 3,30 – 3,40 olacaktır. Doların küresel bazda güçlü olması bu hareketi biraz daha tetikleyecektir. Mevcut fiyatlarda kalıcılık yeni alımlar için iştah getirebileceği gibi, gevşemeler kurda alım fırsatı da olabilir. İç gelişmeler de dolarizasyon oranını artırıcı etkide bulunabilir. Bu TL’nin zamana yayılacak bir değerlenme trendine girmesini zorlaştırmaktadır. Bizim beklentimiz TL aleyhine dolar lehine olan momentumun devamı şeklindedir” ifadelerini kullandı.