​Dijsselbloem: 50 milyar euroluk Yunan varlık fonu oluşturulacak

0
43

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan ile varılan anlaşma çerçevesinde, merkezi Atina’da olacak ancak Avrupa tarafından da gözetlenecek 50 milyar euro büyüklüğünde bir Yunan varlık fonu oluşturulmasının kararlaştırıldığını bildirdi. 

Dijsselbloem, Eurogroup toplantısının ardından AB Konseyi Başkanı Tusk, AB Komisyonu Başkanı Juncker ve Almanya Başbakanı Merkel ile düzenlediği basın toplantısında, varılan anlaşma çerçevesinde Yunan kamu varlıklarından 50 milyar euro büyüklüğünde bir fon oluşturulacağını bildirdi.

Dijsselbloem, bu varlıkların özelleştirilmesi ve kara geçirilmesi ile oluşturulacak fonun 25 milyar euroluk bölümünün Yunan bankalarının yeniden sermayelendirilmeleri, 12,5 milyar euroluk bölümünün Yunanistan’ın borcunun azaltılması ve 12,5 milyar euronun yatırım için kullanılacağını belirtti. 

Dijsselbloem, varılan anlaşma çerçevesinde ortaya konan şartların çarşamba günü Yunan parlamlentosunda onaylanması gerektiğini belirtirken, Eurogroup’un Yunan parlamentosu ve diğer ulusal 
paramentoların onayı sonrası biraraya gelerek kurtarma müzakelerininbaşlamasına onay vermek için telekonferans aracılığıyla toplanacağını söyledi. 

Köprü finansman konusunun bugün ele alınacağını belirten Dijsselbloem,Eurogroup’un tüm üye ülkeleri içine alan köprü finansman seçeneklerini müzakere edeceğini vurguladı.