‘Çin ile ilgilenen bankalar var’

0
41

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Industrial and Commercial Bank of China Limited’in (ICBC) Türkiye’deki yatırımının çok önemli olduğunu belirterek, “Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin’de lisans alıp, Çin’de faaliyete başlaması. İlgilenen birkaç bankanın olduğunu ben biliyorum” dedi.

ICBC’nin (Industrial and Commercial Bank of China Tekstil Bankası), Tekstil Bankası’nın yüzde 75,5’ini satın alma işlemini tamamladığını düzenlediği bir törenle duyurdu. ICBC’nin Tekstil Bankası’nın hisselerini satın almasının, globalleşme stratejisinin yanında, Çin ve Türkiye arasındaki finansal hizmetlerin ve iki ülkenin ekonomik gelişiminin canlandırılmasına da yardımcı olacağını söyleyen ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging, “Satın alma işlemi gerçekleştikten sonra, Tekstilbank, yerel koşullara dayalı, Çin sermayelerine odaklı, etrafındaki bölgelerle yakın işbirliği içinde ve Avrasyalı olma stratejilerini izleyecek” dedi.
 
“ICBC de küresel müşterilerini, sermayelerini, yönetimini, teknolojik güçlerini ve hizmet ağlarını tam olarak paylaşacak; sahip olduğu yerel hizmet kapasitesini ve müşteri kaynaklarını değerlendirerek yasa ve kurallara göre işletecek, yeniliği arttıracak” diyen Jianging şöyle devam etti:
 
“Türkiye’nin kaliteli orta ölçekli şirketlerine odaklı tüm hizmetlerin seviyesi sürekli yükseltilecek. Türkiye’nin büyük ölçekli, tanınmış ve uluslararası şirketlerine odaklı finansman ve takas ödeme hizmetleri devamlı geliştirilecek. Kaliteli küçük işletmelere yönelik işler ile orta ve ileri seviyeli bireysel bankacılık işleri aktif şekilde geliştirilecek. Çin ile ticaret yapmak için finansal hizmetler ve yurtdışı Çin yuanı renminbi (CNY) işlemleri için gereken koşulların oluşturulması için yapılan çalışmalar hızlandırılacak. Aynı zamanda, Türkiye’nin coğrafyası, bölgesel ekonomisi ve finansal merkez olması gibi avantajlarıyla, Bankamız, ICBC küresel kurumları, özellikle Türkiye ile yakın ekonomik ve ticari ilişkisi bulunan ülkeler arasındaki sinerjiyi güçlendirecek ve böylelikle bölgesel ticari ve proje odaklı finansal hizmet sunan bir sistem oluşturulmuş olacak.”
 
43 ÜLKEDE FAALİYETTE
Jianging, ICBC’nin globalleşme stratejisini izleyerek dünyanın 43 ülkesinde, 400 yurtdışı kurum tarafından oluşturulan tam lisanslı, işletme verimli, hizmet kaliteli küresel ağa sahip olduğunu kaydetti.  Jianging şöyle devam etti:

“Ayrıca Afrika’nın en büyük bankası olan Güney Afrika Standart Bank Grubu’nun %20 hissesini alarak 20 Afrika ülkesine girdi. Singapur, Lüksemburg, Doha, Bangkok ve Toronto’da Çin Merkez Bankası’nın belirttiği Renminbi (RMB) takas işlemini yapabilen beş bankayı bünyesinde barındıran ICBC, aynı zamanda Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında RMB takas işlemi yapan bir bankası bulunan tek finans kurumudur. RMB takas ağı dünyada 75 ülke ve bölgeyi kapsamaktadır. Stratejik satın almalar, uluslararası bir banka olan ICBC’nin,yerel yönetim kapasitesini arttırmak açısından yabancı kurumlar oluşturmasında önemli bir araçtır. Şimdiye kadar, ICBC 16 başarılı satın alma gerçekleştirdi; ICBC Asya ve ICBC Macau, ICBC Endonezya, Tayland ICBC, ICBC Arjantin, ICBC Standard Bank oluşumu gibi bir dizi etkili yerel kurum oluşumunu tamamladı. Biz Tekstilbank’ı Türkiye’de belli bir pazar payı ve etkisine, kârlılığa, verimli işletmeye, gelişmiş risk yönetimine, ileri bir teknolojik yönetime sahip olan bir yerel bankaya dönüştürebileceğimize inanıyoruz.”
 
HERŞEYİN YENİSİ DOSTUN ESKİSİ MAKBUL
Jianging konuşmasını, “Bir Türk atasözü der ki, ‘Her şeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür’. Eski İpek Yolu 2000 yıllık Çin-Türkiye ekonomik işbirliği ve kalkınmalarına tanıklık etti. 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Sayın Xi Jinping, ‘İpek Yolu Ekonomik Kuşak’ stratejisini dile getirerek, yeni dönemdeki Asya ile Avrupa işbirliklerine gereken itici gücü sundu. Bu öneri Türkiye ve dahil olan diğer ilgili ülkelerde olumlu karşılandı.  2015 Nisan ayında Türkiye, Asya Altyapı Yatırım Bankası kurucu üyesi oldu. İki ülkenin altyapı alanında daha büyük işbirlikleri ve fırsatları ortaya çıkacaktır. Bu bağlamda Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ve finansal işbirliğinin giderek daha yakın olmasını dilerim. Yeni satın alınan Tekstilbank’ın, tarihi fırsatları yakalayıp Türkiye ekonomik kalkınmasına ve ikili ticari gelişmeye hizmet sunacağı süreçte, sağlıklı ve sürdürebilirlik içinde gelişmesini, Çin ile Türkiye arasında yeni bir finansal dostluk köprüsünü oluşturmasını dilerim” tamamladı.
 
BÜYÜKELÇİ: ÇİN’DEN TÜRKİYE’YE TEK SEFERDE YAPILAN EN BÜYÜK YATIRIM
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang de söyledi:
“İpek Yolu 2 bin yıl önce Türkiye ve Çin’i birbirine bağlamış, iki ülkenin halkları da alışverişler aracılığı ile derin bir dostluk kurmuştur. Yeni yüzyıla girmemizle birlikte özellikle 2010 yılında, iki devletin stratejik ortaklık kurmalarından sonra iki ülkenin ilişkileri hızlıca gelişmektedir. Çin, Türkiye’nin üçüncü en büyük ticaret ortağı ve ikinci en büyük ithalat kaynağıdır. ICBC ‘nin Tekstilbank’ı başarıyla satın alması iki ülke arasındaki finansal işbirliğinin önemli bir kilometre taşıdır. Bu yatırım aynı zamanda Çin’den Türkiye’ye tek seferde yapılan en büyük yatırımdır”
 
“SONRAKİ ADIM BİR TÜRK BANKASI’NIN ÇİN’DE FAALİYETE BAŞLAMASI”
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yaptığı konuşmada; Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin son 10 yılda aldığı yeni şeklin kendilerini çok memnun ettiğini ifade ederek, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi noktaya geldiğini, yakın bir diyaloğun söz konusu olduğunu söyledi.
İki ülke arasında pek çok alanda işbirliği yapıldığına dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti: “Her şeyden önemlisi bu süre içinde biz karşılıklı güveni tuğla tuğla inşa ediyoruz. Güven olduktan sonra her şey kolaylaşıyor ve ilişkilerimizin bundan sonraki temelini bu güven kavramı üzerine oturtuyoruz.  Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmi de hızla arttı ve artıyor. Her ne kadar açık çok büyükse de, Türkiye’nin aleyhine ciddi bir ticaret açığı olsa da, Çin yine de bizim önemli bir ticaret ortağımız.”
 
Babacan, Çin firmalarının Türkiye’de yapacağı taahhüt işleri açısından kurulu bir bankanın olmasının ayrı fırsat ve imkanlar sunacağını belirtti. Babacan, ICBC’nin Türkiye’deki faaliyetlerinin, Türk özel sektörüne artılar getirmesi temennisinde bulunarak, şunları söyledi:
 
“Bugün gerçekleştirdiğimiz bu tören, aslında bir önceki Çin Başbakanı Vın Ciabao’nun Türkiye ziyaretinde, bir öğlen yemeğinde kendisiyle yaptığımız görüşmede hedeflediğimiz konulardan bir tanesiydi. ‘Mutlaka bir Çinli banka buraya gelmeli ve burada lisans alarak, bir Türk Bankası gibi, anonim şirket olarak kurulup çalışmalı ama Türkiye’den de bir banka Çin’e gitmeli ve Çin’de kurulu bir banka olarak faaliyet göstermeli, bu ilişkilerimizde önemli bir boşluk’ dedik. Bu boşluğun birinci adımını bugün gerçekleştirmiş oluyoruz. Yaklaşık 4-5 yıl önce yaptığımız görüşmenin somut meyvesini bugün hep beraber izliyoruz ve çok memnunuz. Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin’de lisans alıp, Çin’de faaliyete başlaması. İlgilenen bir kaç bankanın olduğunu ben biliyorum. Umarım ki o bankaların iş planı netleşir, Çin otoriteleri o bankaların orada faaliyet gösterebilmesi için gerekli anlayışı ve kolaylığı gösterir ve böyle ülkelerimiz arasındaki ilişki yapısına kalıcı sağlam kurumları da karşılıklı olarak eklemiş oluruz.”
 
ICBC İLE 6 İŞBİRLİĞİ NİYET ANLAŞMASI
Tören sırasında, ICBC’nin Türk iş dünyasının önde gelen şirketleriyle yaptığı 6 İşbirliği Niyet Anlaşması’nın kurum yetkilileriyle karşılıklı teslimi gerçekleştirildi.  Buna göre;

  • ICBC Proje Finansman Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Sayın Liu Jianchang  ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı
  • ICBC Proje Finansman Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Sayın Liu Jianchang ve Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir
  • ICBC Finansal Leasing CEO’su Cong Lin ve Türk Hava Yolları CFO’su Sayın Coşkun Kılıç
  • ICBC Türkiye Genel Müdürü Sayın Gao Xiangyang ve Park Holding A.Ş.Board Member Sayın Orhan Yüksel ve Ciner Holding CEO’su Kenan Tekdağ
  • ICBC Türkiye Genel Müdürü Gao Xiangyang ve Arkas Holding A.Ş. CFO’su Sayın Horace Dumitrescu
  • ICBC Türkiye Genel Müdürü Gao Xiangyang ve Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Mete Bülgün ile İşbirliği Niyet Anlaşmaları’nı karşılıklı teslimini gerçekleştirdi. 

Bu arada törene; GSD Holding Başkanı Turgut Yılmaz, GSD Holding Genel Müdürü Murat Atım, Mesut Yılmaz, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk, Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdürrahim Albayrak, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Tamek Holding CEO’su Metin Gürbilek, Mastercard Genel Müdürü Mete Güney, Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperastifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, THY Yönetim Kurulu Genel Müdür Mali Yardımcısı Coşkun Kılıç, Türk-Çin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Onay gibi isimler katıldı.