​Bu şirketler Türkiye büyümesinden yararlanacak

0
141

Goldman Sachs’a göre Türkiye’nin çalışan başına harcanabilir gelir miktarında büyüme beklendiğini belirtirken, bu büyümeden 3 sektörün fayda sağlayacağını öngördüklerini bildirdi.
 
Türkiye’de çalışan başına gelirin 2014-2025 döneminde sosyal faydalar dahil edildiğinde ABD Doları bazında yüzde 6 ve TL bazında yüzde 9 büyeceğini tahmin eden Goldman Sachs, orta sınıf olarak tanımlanan kesimin toplam harcanabilir gelirden aldığı payın 2025’te hali hazırdaki yüzde 46’dan yüzde 52’ye çıkacağını öngördüklerini bildirdi.
 
Türkiye’de harcanabilir gelir büyümesinin Avrupa’yı ve gelişmekte olan piyasalardaki benzerlerini geçmesini beklediklerini vurgulayan Goldman Sachs, bundan en çok faydalanacak sektörler olarak gıda, konut ve seyahat ve turizm sektörlerini gösterdi. Bu kategoride ‘AL’ tavsiyesi verdikleri şirketler olarak Coca-Cola İçecek, Ülker, Migros, Emlak Konut GYO ve THY’yi işaret eden Goldman Sachs, Ülker için fiyat hedefini 25,5 TL, Coca-Cola İçecek için 53,2 TL, Migros için 22,8 TL, Emlak Konut GYO için 4,2 TL ve THY için 13,5TL olarak ortaya koydu. 
 
Goldman Sachs, Türkiye tüketim sektörüne ilişkin beklentileri için aşağı yönlü riskler olarak beklentilerden düşük doğum ve evlilik oranı gerçekleşmesini, kadınların iş gücüne katılımının beklentilerin altında kalmasını, yüksek vergilendirmelerin toplam gelir havuzunda büyümeyi bastırmasını ve bölgesel kargayanın yatırım kararlarını etkilemesini saydı. 

Telekom şirketlerinin enflasyonu ve TL’de değer kaybını yüksek rekabet ortamı nedeniyle tüketicilere tam olarak yansıtamayacaklarını savununa Goldman Sachs, Turkcell için tavsiyesini 10,2 TL fiyathedefiyle ‘sat’ olarak verdi. Türk Telekom için fiyat hedefi 5,9 TL,tavsiyesi ise ‘nötr’.