Bu restorana bankacılar giremez

0
110

Fransa’nın Hauts-de-Seine idari bölgesinde, Rueil-Malmaison’da yer alan bir restoranın girişinde şöyle bir yazı göze çarpıyor: “Köpekler girebilir, bankacılar giremez (70.000 euro’luk giriş aidatının ödenmesi haricinde)” 

“Le Figaro” gazetesinde yer alan habere göre, restoranın 30 yaşındaki sahibi işinde yeni bir atılımda bulunmak için bankalara kredi başvurusunda bulunup da ret cevabı alınca, tepkisini bu şekilde ortaya koydu. 

Alexandre Callet adlı restoran sahibi 2008 yılında henüz 23 yaşındayken, restoranını açmaya karar verdiğinde zaten meşakkatli bir yola girmişti. Kendisi, “kredi alıncaya kadar yirmi kadar ret cevabını hazmetmek zorunda kaldım” diyor. Ancak ilk baştaki zorluklara rağmen restoranı şimşek hızıyla yol kat etti. Restoranı açıldıktan iki yıl sonra Michelin Rehberi’nde yer aldı ve bu da müşteri yelpazesinin genişlemesini sağladı. 

“Her defasında önlerinde dört ayak üzerinde durmak zorunda kalıyoruz”
Alexandre Callet, “2015 yılı ciro açısından mükemmel bir yıl oldu” diyor. Bunun üzerine, ikinci bir restoran daha açmaya karar veriyor. Kasım 2015’te de yeni şubesi için ideal bir yer buluyor ve 70,000 euro tutarında bir kredi talebiyle bankalara başvuruda bulunuyor.

Restoran sahibi, “ kredilerimi bütünüyle geri ödediğim ve ciromuz da çok iyi olduğu için bu yalnızca bir formalite olmalıydı” diyor. Ancak işler öngörüldüğü gibi yürümüyor; yalnızca bir banka kredi talebine geri dönüş yapıyor ve cevabı da olumsuz oluyor; olumsuz cevabının gerekçesini de bildirmiyor. Diğerleri ise vecap vermeye bile gerek görmemiş. Callet bunları anlatırken öfkeyle, “ister restoran sahibi, ister girişimci olsun, hepimiz aynı durumdayız. Ne zaman bir iş kurmaya karar versek, önlerinde dört ayak durmak zorunda kalıyoruz” diyor ve ekliyor: “Günümüzde bankacılar işlerini yapmıyorlar.”

Kendisinin restoranın önüne koyduğu tabela ise müşterilerinin bir bölümünü oluşturan bankacılara net bir mesaj gönderiyor. Alexander Callet, amacının restoranına gelen insanları rahatsız etmek değil yalnızca biraz kendileri hakkında düşünmelerini sağlamak olduğunu kaydediyor. İkinci restoranı açma planına gelince, bu konuda çoktan pes edip, vazgeçmiş.