Borsada ‘sürdürülebilir’ yatırım

0
64

Hisse senedi piyasasında yatırımda sürdürülebilirlik dönemi yaşanıyor. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki hisseler yabancıların en fazla ilgi gösterdikleri hisseler arasında yer alıyor. Bu endekse dahil hisselerin toplam değerinin yüzde 64,90’ı yabancı saklamasında bulunuyor. Söz konusu oran yabancıların borsadaki ağırlıklarıyla da uyumlu.  BIST Temettü Endeksi ve BIST 30 Endeksi’nin yanı sıra BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ni takip ettiğini belirten yatırımcı Metin Aydın, Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan hisselerin daha risksiz kazandırdığını, söylüyor. Endeks kapsamında yer alan hisselerin ulusal endekslerden seçilmesini önemseyen Aydın, yatırımcılar için referans olabilecek hisselerin bu endekste yer aldığını, düşünüyor.

Kasım 2014’te 15 şirketle başlayan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi bugün 42 şirkete ulaşmış durumda. Söz konusu Endeks, yılbaşından bu yana yüzde 38 oranında değer kazandı. Endekse dahil olabilmek için firmaların BIST Sürdürülebilirlik Endeksi Araştırma Metodolojisi koşullarını yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartları taşıyan hisseler geçen yaklaşık üç yıllık zaman diliminde üç katına çıktı. Her geçen gün şirketlerin bu endekste yer alma isteklerine bağlı olarak Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki hisse sayısı artarken buna bağlı olarak yatırımcılar da bu endeksi daha fazla takip etme ihtiyacı duyuyor.

Araştırma uzmanları da şirketlerin BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almasının önemli olduğunu, bunun şirketlerin prestij ve itibarlarına katkı sağladığını dile getiriyor. Değerlendirmeler bu endekste yer alan hisselerde beklentilerin de güçleneceği yönünde. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi kapsamında yer alan altı hissenin 18 Eylül 2017 itibariyle yılbaşından bu yana getirisi yüzde 85’in üzerinde gerçekleşti. Global Yat. Holding, Aselsan, Tekfen Holding, Tüpraş, Pegasus ve Türk Hava Yolları endeks kapsamında olup yatırımcılara yüzde 80 üzerinde getiri sağladı.

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer aldığı bir endeks. Sürdürülebilirlik endeksinde 2014’ten bu yana yer alan Sabancı Holding bu konudaki çalışmalarını aralıksız sürdürenlerden. Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, topluluğun sürdürülebilirliğe bakışı ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Holding olarak, kurumsal dünya vatandaşı olmamızın verdiği sorumluluk bilinciyle sosyal adaletsizlik, iklim değişikliği, kısıtlı kaynaklar, atıklar gibi küresel sorunlara sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımda bulunuyoruz. İklim konusundaki çalışmalarımıza, özellikle sanayi alanındaki şirketlerimizde ciddi yatırımlarla devam ediyoruz.” Sürdürülebilirliği önemseyen firmalardan Arçelik’in CEO’su Hakan Bulgurlu da dünyanın geleceği için iş planlarını sürdürülebilir modeller üzerine kurguladıklarını, ifade ediyor. Aynı şekilde yerli kurumsal yatırımcıların da Sürdürülebilirlik Endeksi hisselerine ilgi göstermeye başladıkları gözleniyor. Garanti Emeklilik “Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Fonu” ile küresel ısınma, doğal kaynaklar, sağlık, güvenlik ve istihdam gibi konulara duyarlılık gösteren endeks hisselerine yatırım yapıyor.
Geldiğimiz aşamada hisse senedi yatırımlarında alınan sonuçlar yatırımcıların Sürdürülebilirlik Endeksi’ne daha fazla ilgi göstermelerinin kazanç fırsatlarını da artırdığına işaret ediyor. Bu endeksteki hisselere yatırım aynı zamanda kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini benimseyen şirketleri de teşvik edecektir. Bu da her geçen gün Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan hisselerin daha fazla takip edilmesine yol açıyor.