Borsada satış hızlandı

0
25

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 3,47 değer kaybederek sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 72.300,01 puandan girdi.

BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında önceki kapanışa göre 2.602,83 puan azalırken toplam işlem hacmi 2,7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 3,01, holding endeksi yüzde 3,84 düşüş kaydetti. Tüm sektör endeksleri değer kaybederken en çok gerileyen yüzde 5,69 ile “inşaat” oldu.
Güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, 71.822,85 puanı görmesinin ardından gelen teki alımları ile analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 72.200 seviyesinin üzerinde dengelendi.

Analistler, dün akşam kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors’un Türkiye’nin notunu düşürmesinin ardından döviz kurları ve faizlerin yükseldiğini, Borsa İstanbul’da da satış baskısının devam ettiğini ifade ediyor.

Türkiye’de geçtiğimiz cuma gecesi yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından yükselişe geçen dolar/TL ise, dün kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors’un yurt içi piyasalar kapandıktan sonra Türkiye’nin notunu “BB+”dan “BB”ye düşürmesinin ardından 3.09’u aşarak tarihi zirvesini gördü.

Dolar/TL etkili olan kar satışları ile bugün 3,06 seviyesinden güne başlarken, saat 11.38 itibariyle yüzde 0.07 değer kaybıyla 3.0829’dan alıcı buluyor. Euro/TL ise yüzde 0.01 primle 3.40 seviyesinde. 

FİYATLAMALARDA S&P ve OHAL ETKİLİ
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, fiyatlamalarda S&P ve OHAL etkili olduğunu belirtti.
   
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, şu anki tabloyu ve beklentileri şu şekilde değerlendirdi:
   
“Darbe girişimi sonrası piyasalardaki 4. işlem günü TL varlıkları açısından yine dalgalı başladı. Fiyatlamalarda olağanüstü hal açıklamasıyla birlikte S&P’den gelen not indirimi kararı da etkili oluyor. Tüm bu gelişmelerin ardından Dolar/TL tarafı tarihi zirveleri aşarak dün 3.0900’u gördü. Daha çok içerideki gelişmeleri fiyatladığımız şu günlerde doları yukarı taşıyan önemli etkenlerden biri Moody’s ve Fitch’in Ağustos ayında yapacağı değerlendirmeler olarak görülüyor. Özellikle S&P’nin dünkü açıklaması sonrası Moody’s üzerinde not kırma baskısını artırdı. Bu sebeple önümüzdeki süreçte 5 Ağustos’taki Moody’s kararına kadar bu olumsuz beklenti kurdaki düşüşleri sınırlandırabilir. İçeriden de piyasa yatıştırıcı açıklamalarda gelmeye devam ediyor. Özellikle bu noktada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını piyasa olumlu fiyatlıyor. Dolayısıyla kurda genel eğilim yukarı olsa da TL varlıkları kayıplarını sert bir şekilde ara ara geri alabilir ve düzeltmeleri sert olabilir. 
   
Teknik görünümde ise kurun zirve denemesini sürdürmesinin yanında yeni taban yapma çabalarını da takip ediyoruz. Yani Dolar/TL 3.0000 seviyesini aştıktan sonra bu seviye kritik bir destek noktası olarak taban yaptı. Şuan ise 3.0500 seviyesi kritik bir destek noktası olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla düzeltmeler izlenirken kur genel olarak bu seviye üzerinde kalırsa yeni zirveler görebiliriz. 3.1000 seviyesinin aşılması durumunda yükselişler hız kazanabilir. 

 3.10 Aşılırsa Gözler Merkez Bankasına Dönebilir
TCMB son faiz kararı sonrası oynaklığın devam etmesi durumunda ek likidite önlemlerinin alınabileceğini vurgulamıştı. Geldiğimiz noktada Dolardaki tansiyon artarsa TCMB’den yeni hamleler görebiliriz. Merkezin faizle ile ilgili bir müdahale yapması şuan için beklenmiyor. Fakat ek likidite sağlama adımları ve döviz satım ihalelerinin genişlemesi gibi yeni adımları açıklayabilir. Bu durum kurun yükselişini sınırlandıran bir etki yaratabilir. 3.10 seviyesi aşılırsa piyasalar bu tarz bir adım beklemeye başlayabilir.
   
Dolardaki yükselişle beraber Gram altın tarafı da güçlü duruşunu koruyor. Küresel risk iştahının artması Ons altını 1315 seviyelerine kadar çekti. 1315-1310 seviyelerinin kritik bir destek bölgesi olmasından kaynaklı olarak Ons altın bu seviyelerden tepki alımı gösterebilir. Doların yükseliş eğilimini koruması ve Ons altının kritik destek bölgelerinde fiyatlamasından dolayı Gram altında yeni yükselişler görebiliriz. 130.00-128.50 destek bölgeleri üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 132.00 ve daha üzeri yeni zirveler gündeme gelebilir. 

BIST 100’de En Çok Hangi Sektörler Etkilendi?
Özellikle kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz değerlendirmeleri endeksteki kayıpları artırıyor. Hafta başından bu yana alınan kararlar sektörel endekslerde en çok madencilik endeksini etkiledi. Haftalık bazda baktığımızda %28 kayıpla madencilik en çok düşen endeks grubu olarak karşımıza çıkarken, BIST Turizm %19, BIST Ulaştırma %17 düşüşle ilk üçte yer alıyor. Bankacılık endeksinin ise kaybı şuan itibariyle haftalık bazda %15 olarak görülüyor. 
   
BIST 100 endeksi ise bu sabahki açılışın ardından şuanda 74000 kritik desteğini aşağı yönlü kırarak son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. 72.900’ün altında dengelenen endeks tarafında düşüşler 70000-68.500 aralığına kadar sürebilir. Şuan ki ilk şokla beraber satışlar derinleşse de haber akışıyla beraber endekste ilk tepki alımları bu bölgelerden gelebilir. Bist100 endeksi Moody’s’in 5 Ağustosta yapacağı kararı bu destek bölgelerinde bekleyebilir. ” 

‘MOODY’S’İN NOT KIRMA İHTİMALİ ARTTI’
S&P’nin not indiriminin ardından piyasada olabilecek gelişmeleri KapitalFx Araştırma Uzmanı Enver Erkan değerlendirdi.

Erkan’ın değerlendirmesi şöyle,

“Yatırım yapılabilir” seviyede olmadığımız ve Hazine’nin anlaşması bulunmayan kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye indirdi ve görünümünü de negatif olarak belirtti. Hafta sonunda Türkiye’de yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından hemen Pazartesi sabahı açıklama yapan S&P, son politik gelişmeler ışığında ekonomik göstergelere olabilecek olası etkileri izleyeceklerini belirtmekle beraber herhangi bir not indirimi sinyali vermemişti. Piyasa Moody’s’den darbe beklerken, S&P’nin not aksiyonu oldukça ani ve sürpriz oldu.
 
Alınan karar elbette beklenmiyordu ve haliyle piyasaya etkisi oldukça negatif olacaktır. Dolar/TL’nin iki gün üst üste test ettiği 3,06 bölgesi aşıldı ve kur tarihi zirve seviyesini yeniledi. Eylül 2015’te 3,0748 olan zirve 20 Temmuz 2016 itibarıyla 3,08 olarak güncellenmiş durumdadır. Bu durumu vurguluyor olmamızın nedeni ise; darbe girişimi ile beraber oluşan kaos ile yenilenmemiş zirvenin sonraki günlerde olumsuz yabancı raporlar ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklama ve aksiyonları sonrasında yenilenmiş olmasıdır.
 
Türkiye’nin anlaşması olan kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s’dir, “yatırım yapılabilir” notumuzu vermiş olan kurumlar da bunlardır. Türkiye’nin bu kuruluşlar nezdindeki notunu kaybetmemesi daha önemlidir. Ancak S&P’nin global yatırımcılar üzerindeki etkisi nedeniyle kayda değer bir gelişme olduğunu belirtmek gereklidir. Kredi derecelendirme kuruluşlarının dayanakları, olumsuz yönde değerlendirmelerinde hemen hemen aynıdır. Türkiye’nin de oldukça sıra dışı gelişmelere sahne olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gereklidir. Moody’s’in de Türkiye değerlendirmesinde not indirimi yapma ihtimali artmıştır.
 
Yine de Rusya gibi, Brezilya gibi, Arjantin gibi emsallere göre mali disiplin ve finansal sistem açısından daha iyi durumdayız. Merkez Bankası’nın böyle bir ortamda faiz indirecek güvene sahip olması, içeride finansal piyasaların çalışmasına herhangi bir şekilde ara verilmemesi genel olarak bakıldığında nispeten sağlam dinamiklere sahip olunduğunun da göstergesidir. Beklenmedik darbe girişiminin ardından ekonomi ve para politikası otoritelerinin son derece proaktif davranması dikkate değer gelişmelerdir. Türkiye’nin güçlü bir geri dönüş yapması artık oldukça önem kazanmıştır. Temel ekonomik göstergeler önümüzdeki birkaç ayda korunabilir, bu süre içinde de gerek politik istikrar, gerekse de mali disiplin konusunda yeterince güven verilebilirse tekrar notlarımızı geri kazanabiliriz. Endişeler haklı, ancak dünyanın sonu olarak da bakmamak gereklidir.
 
Yine de kısa vadede oluşabilecek olumsuz piyasa hareketlerine karşı hazırlıklı olunmalıdır. Kurun darbe girişimi sonrasında zirve yenilememesi önemliydi, artık zirve yenilendiğine göre; 3,05 – 3,06 üzerinde yeni alımlar için iştah oluşabilir. Bu da ilk etapta 3,10 seviyesine doğru bir kur hareketini beraberinde getirebilir.