Borsada hızlı büyüyen şirketler

0
556

Borsa İstanbul’da yıl sonu bilançoları açıklandı. Mali tablolara göre net satışları 1 milyar TL’nin üzerinde olan kâr ve satışı enflasyonun üzerinde büyüyen 28 borsa şirketi bulunuyor. İşte bu şirketler, hedefler ve beklentileri.

Zeynep Aktaş

Yatırım gurusu Peter Lynch, “hızlı büyüyen şirketlerin hisseleri size en fazla kâr getirecek hisselerdir, bu nedenle dikkatinizi bunların üzerine yoğunlaştırmanızı tavsiye ederim.” der. Hisse senedi alırken sadece satışların büyümesine değil aynı zamanda kârlılığına da odaklanmak gerekir. Geçtiğimiz yılın satışları 1 milyar TL’nin üzerinde olan 28 borsa şirketinin kâr ve satışı, yıllık enflasyon oranı yüzde 20,30’un üzerinde arttı. Bir şirketin büyüme hızı genellikle ekonomideki büyüme hızıyla karşılaştırılır. Ağır tempoda büyüyen şirketler yavaş gelişme gösterir. Hızlı büyüyen şirketler ise son derece büyük oranlarda satış ve kâr artışı gösterir. Borsadaki yüksek getiriler ise bu kategorideki hisse senetlerinden çıkar. Temettü ödeyen şirketler kârlı şirketlerdir. Bu nedenle yatırımcılar açısından 2018 yılında kâr ve satışlarını en fazla artıran yüksek cirolu şirketler öne çıkıyor. Borsada yılın ilk çeyreğinde test edilen 100 bin seviyesinin altındaki rakamlar alım fırsatı oluşturuyor. Böylesi bir dönemde hızlı büyüyen kârlı şirketlere odaklanmak beraberinde getiri potansiyelini yükseltecektir.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ
Hızlı büyüyen kârlı şirketler listesinde ulaştırma sektöründen üç şirket bulunuyor. Bunlar, Türk Hava Yolları, TAV Havalimanları ve Çelebi. Her üç şirketin hem cirosu hem de kârı yüzde 20,30 olan yıllık enflasyon oranının üzerinde gerçekleşti. Çelebi 2018 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45 satış artışına karşılık yüzde 139 kâr artışı gerçekleştirdi. JP Morgan, 18 Mart’ta Türk Hava Yolları için tavsiyesini 20,70 TL hedef fiyatla ‘ağırlığını artır’ olarak belirtti. Ziraat Yatırım araştırma analistlerinden Harun Dereli ve Gaye Aksongur Yavuz yaptıkları değerlendirmede hisse için 20,45 TL hedef fiyat ile “al” önerisinde bulunuyor. TAV CEO’su Sani Şener, Avrupa’nın ilk beş havalimanı işletmesi içinde yer aldıklarını dile getiriyor. Deniz Yatırım Araştırma’dan Selim Kunter ise Çelebi için yaptığı değerlendirmede şirketin dördüncü çeyrek kârının düşen finansal maliyetler sayesinde piyasa beklentisinin üzerinde geldiğini ve temettü ödeyecek olmasını olumlu değerlendiriyor. 

DEMİR ÇELİK, CAM, ÇİMENTO VE BETON

Demir çelik sektörünün öncü şirketleri Kardemir, Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik hem satış hem de kâr rakamlarında enflasyonun üzerinde büyümeyi başardı. Kardemir satışlarını yüzde 40 oranında artırırken kârını yüzde 223 oranında artırdı. Ereğli Demir Çelik’in satışları yüzde 44 artarken kârı yüzde 49 yükseldi. İş Yatırım, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren bu iki şirket için “al” tavsiyesinde bulunurken Ereğli Demir Çelik için 11,18 TL, Kardemir(D) için ise 4,43 TL hedef fiyat belirledi. Cam sektöründe faaliyet gösteren Şişe Cam, Trakya Cam ve Anadolu Cam birbirlerine oldukça yakın satış rakamları gerçekleştirdi. Anadolu Cam yüzde 34, Trakya Cam yüzde 35, Şişe Cam ise yüzde 37 oranında satışlarını artırdı. Satış rakamlarındaki artış oranları birbirine oldukça yakın olan cam şirketlerinin kârlılıklarıysa farklılık gösteriyor. Anadolu Cam kârını yüzde 148 artırarak diğer iki cam şirketinin önünde bulunuyor. Trakya Cam’ın kârı yüzde 55 artarken Şişe Cam’ın yüzde 89 yükseldi. Şeker Yatırım mart başında Anadolu Cam için yayınladığı raporda hedef fiyatı 3,45 TL olarak verirken “al” önerisinde bulunuyor. Listedeki tek çimento ve beton şirketi olan Bursa Çimento enflasyonun üzerindeki satış ve kâr rakamı ile dikkat çekiyor. Şirket satışlarını yüzde 29 artırırken kârını yüzde 36 yükseltmeyi başardı. 

GIDA VE İÇECEK SEKTÖRÜNÜN ÖNCÜLERİ

Gıda ve içecek sektörünün öncü şirketleri Ülker Bisküvi, Coca Cola İçecek ve Tuborg listede yer alan diğer üç firma. Ülker Bisküvi satışlarını yüzde 23, kârını ise yüzde 76 artırmayı başardı. İş Yatırım Ülker Bisküvi için “al” tavsiyesinde bulunuyor. İş Yatırım’ın Ülker için belirlediği hedef fiyat 21,93 TL. İçecek sektörünün iki devi Coca Cola İçecek yüzde 26, Tuborg ise yüzde 37 satış büyümesi gerçekleştirdi. Tuborg satış rakamlarında Coca Cola İçecek’in önünde olsa da iki şirketin kâr değişimleri birbirine oldukça yakın. Tuborg kârını yüzde 38,96, Coca Cola İçecek ise yüzde 37,52 yükseltti.

SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER

Maden sektöründen Koza Madencilik ve Koza Altın ile otomotiv yan sanayi sektöründen Kordsa ve Good-Year enflasyonun üzerinden satış ve kâr rakamlarına ulaşan şirketler oldu. Grup şirketleri olan Koza Madencilik ve Koza Altın birbirlerine oldukça yakın satış ve kâr rakamları elde etti. Koza Madencilik satışlarını yüzde 61 artırırken Koza Altın’ın satışları yüzde 66 yükseldi. Sektöründe öne çıkan diğer şirketler ise Vestel, Vestel Beyaz Eşya, Soda Sanayii, Selçuk Ecza Deposu, Aselsan, Bim, İpek Doğal Enerji ve Sasa. Ziraat Yatırım analistlerinden Harun Dereli ve Gaye Aksongur Yavuz,  Bim için değerlendirmede bulunurken 2018 dördüncü çeyrekteki net dönem kârının piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleştiği ve şirketin 2019 yılında 30 yeni mağaza açma hedefinde olduğuna dikkat çekildi. Tacirler Yatırım ise Soda Sanayii için güçlü ve öngörülebilir nakit akışıyla birlikte şirketin sağlam bir değer ortaya koyduğu, ifade edildi. Kurum hisse için “al” tavsiyesinde bulunuyor.