BİST, dijital platform Borsa İstanbul Özel Pazar’ı tanıttı

0
41

Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, “Özel Pazar, web tabanlı ve üyelik esaslı bir yapı. Bu yatırımcılar ve girişimciler birbirlerini web tabanlı dijital platform üzerinden bulacaklar” dedi.

Turhan, Borsa İstanbul’un girişimcilerle yatırımcıları uzun vadeli ortaklıklar kurmak amacıyla bir araya getirecek platformu “Borsa İstanbul Özel Pazar”ın resmi açılışı ile Global Girişimcilik Haftası kapsamında Endeavor Türkiye ve Borsa İstanbul koordinasyonuyla düzenlenen gong törenine katıldı.

Burada konuşan Turhan, Global Girişimcilik Haftası’nın önemine işaret ederek, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki girişimciliği inceleyen araştırmalara değindi. Bir araştırmada sorulan “Kendi işinizi kurmak, bir gün girişimci olmak ister misiniz?” sorusuna verilen cevaplarda AB ortalamasının yüzde 37 olduğu bilgisini veren Turhan, ABD’de bu oranın yüzde 51’e yükseldiğini, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın daha yüksek olduğunu söyledi.

Turhan raporun kapsadığı ülkeler içinde girişimcilik konusunda en yüksek skora sahip ülkenin yüzde 82 ile Türkiye olduğunu kaydetti. Bu oranın çok önemli bir kazanım olduğunu dile getiren Turhan,  Nasrettin Hoca’nın “helva-un-şeker” hikayesine atıfta bulunarak, kurdukları özel pazarla Türkiye’de zaten helva yapmaya hazır, istekli olan insanlara bir düzenek oluşturmayı amaçladıklarını anlattı.

İbrahim Turhan, girişimcilerin yaşadıkları finansman zorluğuna da değindi. Finansmanı sağlayacak olan ile girişimciyi doğru şekilde buluşturmanın önemine dikkati çeken Turhan, kendilerinin de bu buluşmanın uygun şekilde olmasına önem verdiklerini söyledi.

“Biz de kendi adımıza bir girişimcilik, bir inovasyon yapalım dedik, hem yeni girişimlerimizin hem de yükselen girişimlerimizin bir araya geleceği, yatırımcıların da onlara buradan kolaylıkla ulaşabileceği bir kurumsal yapı, altyapı mekanizması üretmeye çalıştık” diyen Turhan, özel pazara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Özel Pazar, web tabanlı ve üyelik esaslı bir yapı. Bu yatırımcılar ve girişimciler birbirlerini web tabanlı dijital platform üzerinden bulacaklar. 2 ayrı pazar segmenti var, birincisi yeni girişimler diğeri ise kuruluşunun üzerinden bir süre geçmiş, hiç olmazsa 5 milyon lira aktif ya da satış büyüklüğüne ulaşmış, tercihen de 3-4 yıl içinde halka açılmayı planlayan, bizim ‘yükselen girişimler’ diye isimlendirdiğimiz şirketler. Yeni girişimler için kriterler çok daha esnek. 6 aydan çok, 5 yıldan az faaliyet gösteren şirketleri bu kategoriye alıyoruz. Burada bizi doğru şirketlere yönlendirecek komitemiz var. Şu an itibariyle  62 yatırımcı, 29 yeni girişim, 18 yükselen girişim, 3 yükselen girişim ortağı, 6 servis sağlayıcı ve 1 aracı şirketten oluşan  119 üyelik bir aile haline geldik.“
 
“Özel Pazarı yurt dışında başka yatırımcılara da açmayı düşünüyoruz”
Turhan, gelecek yıllarda benzer platformlarla potansiyel iş birliği imkanlarını bir araya getirmek için Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı ile ve başka iş birliği anlaşmalarıyla Özel Pazarı yurt dışında başka yatırımcılara da açmayı düşündüklerini dile getiren Turhan, üyelik maliyetlerini oldukça düşük tuttuklarını kaydetti. 

Bu ücretin yeni girişimler için yıllık bin lira, yükselen girişimler için 2 bin 500 lira olduğunu anlatan Turhan, yatırımcılar açısından maliyetin ise özel kişiler için 2 bin 500 lira, tüzel kişiler için 5 bin lira olacağını aktardı.

İbrahim Turhan, KOSGEB ile görüşmeler yaptıklarını, maliyetlerin bir kısmının ya da tamamının KOSGEB tarafından karşılanmasını sağlayacak bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını da ifade etti.

Eğitim, danışmanlık, mentorluk gibi destek programlarının da bu pazarda önemli olduğunun altını çizen Turhan, bu kapsamda California Üniversitesi, Berkeley ile yaptıkları iş birliğine ilişkin de bilgi verdi.
 
“2015’te 7-8 büyük halka arz bekliyoruz” 
Turhan, konuşmasının ardından İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ata Ceylan, Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Sina Afra, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve diğer yetkililer ile Borsa İstanbul Özel Pazar Gong Töreni’ni çalan Turhan, Ali Sabancı ile AirTies Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Çelebi’ye plaket takdim etti.

Daha sonra gazetecilerle sohbet eden Turhan, 2015’de, özellikle de ikinci yarısında 7-8 büyük halka arz beklediklerini kaydetti.

Ali Sabancı da açılışta yaptığı konuşmada Genç Girişimciler Kurulu olarak 5 yılda ulaştıkları girişimci sayısının 147 bin kişi olduğunu belirterek, gençlere girişimciliğin bir alternatif olduğunu göstermenin önemine işaret etti.

BIST Başkanı Turhan’ın da bir girişimci olduğu yorumunda bulunan Sabancı, yarın Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirecekleri G3 Forum (Geleceğin Gücü Girişimciler) etkinliğinde girişimcileri mentorlarla buluşturarak geniş bir alanda tartışma imkanı sunacaklarını kaydetti.

Ali Sabancı, verilen desteklerin artmasından dolayı girişimciler için artık finansmanın bir sorun olmadığını vurgulayarak, “Finansman en önemli sorun olmaktan en önemli bahane olmaya doğru gidiyor, artık dünyada para fikirden daha bol” diye konuştu.