BES’e devlet katkısı 9 milyara çıktı

0
62

BES yatırımcılarının yüzü gülüyor. Birikimler artarken sistemde devlet desteği devam ediyor. 6 Ekim 2017 itibariyle BES’te devlet katkısı 9 milyar TL’yi aşmış durumda. BES’te katılımcıların fon tutarı ise 63,8 milyar TL’ye çıktı. Sistemde emekli olanların sayısı 59 bin 787 oldu. Emeklilik fonları yılın ilk dokuz ayında enflasyonun üzerinde yatırımcısına getiri sağladı. Yılsonunu reel getiri ile kapatacağı anlaşılıyor. Diğer yatırım araçlarının seyri ile birlikte değerlendirildiğinde BES katılımcıları 2017’den kârlı çıkacak. Özellikle hisse senedi ve yurtdışı odaklı hisselere yatırım yapan fonlarda yüksek getiriler oluşacak. Emeklilik fonlarında fon sepeti oluşturarak varlık dağılımı içerisinde riskli varlıklara da yer verenlerin getirileri diğerlerine göre daha yüksek olacak.
BES uzmanları sisteme girenlerin yaşları ile orantılı risk aldıklarını dile getiriyor. ING Bank’ın gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2017 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre, kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı yüzde 13,8 seviyesinde bulunuyor. Tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında; 2016 dördüncü çeyrekte yüzde 30 payla araştırmanın başlangıcından bu yana en yüksek düzeye erişen bireysel emeklilik yatırımları bu yılın ilk yarısında yüzde 28’e gelerek, tüm sistem içi ürünlerde en yüksek paya sahip olmaya devam etti.

Getirilere baktığımızda temkinli duruş sergileyenler bile emeklilik fonlarında varlıkları çeşitlendirerek getirilerini artırabilmekteler. Gençlere yönelik fonlarda daha fazla riskli enstrümanlar yer alırken, ileri yaşlarda yer alan yatırımcılar için muhafazakâr olmakla birlikte riskli varlıkların da yer aldığını görüyoruz. Bunlar içerisinde de esnek, değişken ve atak fonlar en fazla tercih edileni. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, 14 yılda gönüllü olarak dahil olunan BES’te 6 milyon 900 bin katılımcıya ulaşıldığını, sadece çalışanlar değil ev kadınlarının da sisteme katıldığını belirtti. Yapılan çalışmalara baktığımızda sistemin geleceğinim gençlerde olduğunu görüyoruz. Mayıs ayında Avivasa, gençlerin bireysel emekliliğe nasıl baktığını araştırdı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan firmanın CEO’su Fırat Kuruca: “20 yaşında bir Türk gencinin, hayalindeki emeklilik için, yıllık bin Euro ya da ayda 83 Euro tasarrufta bulunması yetiyor.” dedi. Yapılan araştırmaya göre, gençlerin yüzde 56’sı bireysel emeklilik sisteminin tasarrufa uygun bir birikim olduğunu düşünürken her dört gençten biri, emekliliğini şimdiden düşünerek gelecek beş yıl içerisinde bireysel emeklilik yaptırmayı planlıyor.

Görünen o ki, önümüzdeki dönemde Bireysel Emeklilik Sistemi gönüllü katılımın yanı sıra otomatik katılımla da beslenerek büyümeye devam edecek. Sektörün geleceğini ise gençler şekillendirecek.