Bankacılardan sızdırılan bilgilerle ilgili kritik açıklama

0
39

50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin internette yayılmasının paniği sürürken, bankacılar sadece bu bilgilerle bankacılık sisteminde dolandırıcılık yapmanın zor olduğunu söylüyor.

Türkiye’de 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin ve adreslerinin internette paylaşılmasının ardından, kredi kartı ve internet bankacılığı yoluyla vatandaşların hesaplarının boşaltılabileceği haberleri tedirginliği artırıyor.

Gazete Habertürk, bu bilgilerle vatandaşların banka hesaplarında ya da kredi kartlarında dolandırıcılık yapmanın mümkün olup olmadığını, Türkiye’nin önde gelen bankalarının genel müdürlerine sordu.

Söz konusu bilgilerle banka hesapları ya da kredi kartları açısından ekstra bir sorun yaşanmasının pek mümkün olmadığını belirten bankacılar, “Bankaların çok çeşitli ilave koruma sistemleri var. Sadece kimlik ve adres bilgileri ile dolandırıcıların vatandaşlar adına hesap açma, kredi çekme, kredi kartı alma, çek alma gibi bankacılık işlemlerini yapabilmesi söz konusu değil” diyor. Vatandaşın merak ettiği en can alıcı iki soruyu ise bankacılar şöyle yanıtlıyor:

–  Anne kızlık soyadı, TC kimlik numarası, telefon, adres gibi bilgiler kullanılarak vatandaşların hesabı boşaltılabilir mi? İnternet şubesinde hesaplarına müdahale edilebilir mi?

Temel bazı kimlik bilgileri banka hesaplarına erişilmesi için yeterli bilgiler değildir. İnternet bankacılığı kullanıcı adları, giriş şifreleri, cep telefonlarına kullanıcı doğrulama amaçlı gönderilen SMS şifreleri olmadan hesap bilgilerine ulaşmak ve finansal zarara uğratmak mümkün değildir. BDDK’nın düzenlemeleri gereği internet ve mobil şubelere girişte iki bileşenli kimlik doğrulaması yapılması zorunlu kılınmıştır.

– Kredi kartı bilgilerine ulaşılıp harcama yapılması mümkün mü?

Temel bazı kimlik bilgilerinin ele geçirilmesi ile kredi kartlarının güvenliği risk altına girmez. Yüz yüze işlemlerde kartın kendisine, e-ticaret işlemlerinde ise kartın ön ve arka yüzünde bulunan bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenlerle banka ve kredi kartlarını bekleyen bir dolandırıcılık tehlikesi bulunmamaktadır.

VATANDAŞLAR GÜVENLİKLERİ İÇİN NE YAPMALI
Açığa çıkan bilgilerin dolandırıcılıkta kullanılabileceği uyarısında bulunan bankacılara göre, bunlara dikkat: Kart hamilleri polis, savcı, bankacı, sigortacı gibi aranabilir, ele geçirilen bilgiler onlarla paylaşılarak güvenleri kazanılarak ve sonrasında kart bilgileri, şifreleri istenerek finansal zarara uğratılmaları mümkün olabilir. Bu sebeple kart kullanıcılarının hiçbir kurumun kendilerinden kart bilgilerini ve şifrelerini istemeyeceğini unutmamaları gerekiyor. Özetle, kart bilgileri ve şifreleri paylaşılmadığı sürece kart kullanıcıları için bir risk söz konusu olmaz.

‘KREDİ ALAMAZLAR’
Bankacılar, söz konusu bilgilere ilave olarak, SGK Hizmet Dökümü, maaş bordrosu gibi çok sayıda belge istendiği için dolandırıcıların vatandaş adına kredi kullanmasının ya da ve çek karnesi almasının da mümkün olmadığını belirtiyor. Söz konusu bilgilerin kuşkusuz dolandırıcıları cesaretlendireceğini ifade eden bankacılar, “Diğer alanları bilemeyiz ama bizim sektör için ciddi bir sorun olmaz” yorumunda bulunuyor.

SİTEYE ERİŞİM YASAĞI
TİB, 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerini yayınlayan “Thanksgiving” adlı siteye, Türkiye’den erişim yasağı getirdi. Verileri inceleyen bilişim uzmanı Çığır İlbaş, sitenin kurulduğu ülkenin Ekvador olduğunu söyledi. Bu üllkede kurulma amacı, siteyi kuran kişiler hakkında bilgi edinememek. 7 GB büyüklüğündeki veriler, 2 milyon A4 sayfasına denk geliyor