Artvin’de sel felaketi

0
62

Artvin Valisi Kemal Cirit, “Maalesef bugün ilimizde yaşanan sel ve heyelan nedeniyle daha önce açıklamış olduğumuz, kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımızla ilgili olarak, bir vatandaşımızı daha sonra sağlık ekiplerimiz hayata döndürmeyi başardı. Şu ana kadar 7 vatandaşımızı kaybettik” dedi.
 
Artvin Valisi Kemal Cirit, il genelinde yaşanan sel ve heyelanlarla ilgili açıklama yaptı.

Cirit, “Maalesef bugün ilimizde yaşanan sel ve heyelan nedeniyle daha önce açıklamış olduğumuz kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımızla ilgili olarak bir vatandaşımızı daha sonra sağlık ekiplerimiz hayata döndürmeyi başardı. Şu ana kadar 7 vatandaşımızı kaybettik” ifadelerini kullandı.
 
Cirit, kaybolan çocuğu arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, derede dalış ekiplerinin çalışmalarında da çocuğa ulaşmadıklarını belirtti.
 
Vali Cirit, Kuledibi Mahallesi’ndeki bir vatandaşa da AFAD ekiplerinin ulaşmak üzere olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
 
“Konuyla ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız arayarak hem bilgi aldılar hem de görevli ve yetkili olan kurumları talim adlandırarak bir an önce burada çalışma yürütülmesi talimatını da vermiş oldular. Aynı zamanda vatandaşlarımıza hem geçmiş olsun dileklerini hem de taziyelerini ilettiler.” 
 
“BAZI KÖYLERİMİZE ULAŞAMIYORUZ”
Hopa-Borçka arasındaki heyelan nedeniyle kapalı yerlerin iş makineleriyle açıldığını vurgulayan Cirit, şöyle devam etti:
 
“Buraları kontrollü olarak ara ara trafiğe açmış bulunmaktayız. Umuyorum ki sabaha kadar yaptığımız çalışmalarla şayet yeni bir heyelan durumu yaşanmaz ise buradaki çalışmalarımızı tamamlamış oluruz. Maalesef bazı köylerimize ulaşamama söz konusudur. Özellikle Sugören Papilat mevki ile Çamlıköy ve Hendek köylerindeki vatandaşlarımıza da ulaşma çalışmalarımız devam etmektedir. Fakat can güvenliğini tehlikeye atacak bir durum şu an için tarafımıza iletilmemiştir. Hopa’da şu ana kadar düşen yağış miktarı son dönemin rekor yağış miktarıdır. Toplamda metrekareye 261 kilogramlık yağış düştü. Gece yarısından itibaren ise hava şartlarının biraz daha normale dönmesini arzu etmekteyiz.”
 
Hopa ve Arhavi ilçelerine yarına kadar elektrik verilmeyeceğini belirten Cirit, “Bölgede 2 ana nakil hattı devrildi. Görevliler çalışmalarını devam ettirmektedirler. Kemalpaşa beldemize ise yaklaşık 1 saat önce elektrik vermeyi başardık” diye konuştu.
 
Artvin Valisi Kemal Cirit, daha önce yaptığı açıklamada sel ve heyelan nedeniyle 8 kişinin öldüğünü açıklamıştı.
 
TIR PARKINDAKİ 300 ARAÇ ZARAR GÖRDÜ
Artvin’de meydana gelen sel ve toprak kaymasının ardından Hopa’da çok sayıda iş yeri ve araç sular altında kaldı.
 
İlçedeki sağanak nedeniyle Hopa Deresi’nin taşması sonucu sanayi sitesindeki çok sayıda iş yeri selsuları altında kalırken, derenin taşıdığı ağaç ve molozlar yüzünden sanayi sitesi ile Hopa Tır Parkı’nda bulunan yaklaşık 300 araçta hasar oluştu.
 
Hopa’da bazı otomobiller de sel sularında sürüklendi.
 
Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi’nde de sel nedeniyle hasar oluştu. Zemin katı sularla dolan yerleşkenin bahçesinde bulunan otomobiller de zarar gördü.
 
İlçe merkezindeki apartmanların zemin katında yaşayan vatandaşlar sel sularının gelmesiyle çareyi bulundukları apartmanların üst katlarına çıkmakta buldu. İlçedeki apartmanların neredeyse tamamının zemin katı sular altında kaldı.
 
Hopa Belediyesine ait çöp deposunu da su bastı. Selin etkisiyle depoda bulunan çöpler Karadeniz Sahil Yolu’na kadar sürüklendi.
 
İlçeye bağlı mahalle ve köy yolları ise toprak kayması nedeniyle kapanırken, bazı vatandaşlar yaya olarak evlerine gitmeye çalıştı.
 
Öte yandan, elektrik direklerinin devrilmesi sonucu ilçe genelinde kesintiler yaşanırken, köy yollarındaki köprülerin büyük zarar gördüğü öğrenildi.
 
İlçede AFAD ve AKUT’un yanı sıra jandarma ve polis güvenlik önlemleri alarak hasar tespit çalışmalarına başladı.
 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), Artvin’de meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle 46 kişilik arama kurtarma ekibinin olay yerinde görevlendirildiği bildirildi.
 
Kayıp iki vatandaşı arama ve kurtarma çalışmalarının da aralıksız devam ettiği belirtilen açıklamada, “Artvin’de meydana gelen sel afeti nedeniyle Başbakanlık AFAD koordinasyonunda 46 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi olay yerinde görevlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.
 
Açıklamada, Doğu Karadeniz bölgesinde meydana gelebilecek aşırı yağışlara karşı Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Ardahan, Kars, Artvin, Trabzon ve Rize AFAD il müdürlüklerinin teyakkuza geçirildiği kaydedildi.
 
RİZE VE TRABZON’DAKİ TOPLAM 22 AKUT GÖNÜLLÜSÜ BÖLGEYE HAREKET ETTİ
Arama Kurtarma Derneğince (AKUT), Artvin’de meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle Rize ve Trabzon’daki toplam 22 AKUT gönüllüsünün bölgede arama kurtarma operasyonuna başladığı belirtildi.
 
Açıklamada, AKUT İstanbul Genel Merkezi tarafından yönetilen operasyon için AKUT Esentepe’de kriz merkezi kurulduğu, operasyonu yönetmek ve sahadaki ekiplere lojistik destek sağlamak üzere 10 gönüllünün de 7/24 AKUT merkezde görev almaya devam edeceği bildirildi.
 
HOPA-FINDIKLI YOLU TEK ŞERİTTEN KONTROLLÜ OLARAK ULAŞIMA AÇILDI
Yağışın etkilediği Rize’nin Fındıklı ilçesinde meydana gelen heyelan nedeniyle  ulaşıma kapanan Karadeniz Sahil Yolu’nun Fındıklı-Hopa yolu yaklaşık 4 saat sonra tek şeritten kontrollü şekilde trafiğe açıldı.
 
Öte yandan ilçe belediye hoparlörlerinden bölgede yağışların devam edeceği Fındıklı, Arhavi ve Hopa ilçelerinin belirli kısımlarına, enerji nakil hatlarındaki arızadan dolayı elektrik verilemeyeceği duyuruldu.
 
KILIÇDAROĞLU’NDAN BAŞSAĞLIĞI
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Artvin Valisi Cirit’i arayarak başsağlığı ve geçmiş olsun dileğinde bulundu.