​Arçelik için tavsiyeler yukarı döndü

0
46

Arçelik’in Pakistanlı beyaz eşya üreticisi Dawlance’ı 258 milyon dolar karşılığında satın almak üzere anlaşmasıyla aracı kurumların Arçelik için beklentileri iyimserleşti. 

Arçelik’in Pakistanlı Dawlance’ı satın almasını katma değerli bir işlem olarak değerlendiren kurumlar, Arçelik için beklentilerinde yukarı yönlü revizyona gitti.

Burgan Yatırım, Arçelik için tavsiyesini ‘Sat’tan ‘Tut’a yükseltirken Arçelik’i önermediği hisseler listesinden çıkardı. 

ARÇELİK’TEN PAKİSTAN’DA DEV SATIN ALMA

Son 3 haftada yüzde 9 düşen hisseyi artık pahalı bulmadıklarını bildiren Burgan Yatırım, “Haberin etkisiyle hissenin önümüzdeki günlerde olumlu tepki verebileceğini düşündüğümüzden kısa vadeli önerimizi “Endeksin Üzerinde Getiri” ye yükseltiyoruz. Hisseyi Önermediğimiz Hisseler listemizden de çıkarıyoruz.” değerlendirmesine yer verdi.

Arçelik’in Pakistan pazarında buzdolabı ve mikrodalga fırın segmentlerinde pazar lideri olarak konumlanan Dawlance’ı satın alma işlemini pozitif olarak değerlendiren diğer bir kurum olan Ata Yatırım ise şu değerlendirmeye yer verdi: “Arçelik satın alma işlemi için 258 milyon ABD$’ı ödeyecek ve Dawlance 
şirketinin net finansal borcu 30 milyon ABD$’ı seviyesindedir. Bu rakamlara göre gerçekleşecek işlemin FD/FAVÖK çarpanı 6.4x seviyesine işaret etmektedir. Arçelik’in FD/FAVÖK çarpanı 2015 yılı gerçekleşen ve 2016 yılı tahminlerimiz çerçevesinde sırasıyla 10.6x ve 8.7x seviyesindedir.
 
Satın alma sonrasında konsolide edilecek Pakistan operasyonlarının Arçelik’in cirosuna %4-5 seviyesinde katkıda bulunacağını ve FAVÖK marjını yukarı yönlü destekleyeceğini düşünmekteyiz.
 
Dawlance 2015 yılında 220.6mn ABD$ ciro ve 45 milyon ABD$ FAVÖK elde etmiş ve FAVÖK marjı %20.4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Arçelik için 2016 yılı FAVÖK marjı beklentimiz ise %11.2 seviyesindedir.    
 
Gerçekleşecek satın alma işleminin Arçelik’in Asya bölgesinde büyüme stratejisi açısından oldukça olumlu olduğunu düşünmekteyiz”

Satın alma çarpanını 6.4x FD/FAVÖK olarak hesaplayan Ak Yatırım ise Arçelik’in şirketi 2016 tahmini FD/FAVÖK çarpanına göre yaklaşık %30 iskontolu aldığına işaret ettiğini bildirdi.

Satın alımın Arçelik hissedarı için olumlu olduğunu düşüen kurum, hisse fiyatında bugün olumlu tepki gözlenebileceği görüşüne yer verdi.

Arçelik hisseleri saat 13.34 itibariyle yüzde 6.60 oranında primle 20.18 TL’den işlem görüyor.